Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

4 Sep 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistro Ban Kok

Bergselaan 231A, Rotterdam Maaltijd: LunchDinerLate night Stadsdeel: Noord Keuken: Thais Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

Sinds begin augustus is Ban Nok een nieuwe favoriet van de omgeving van de Bergselaan, en langzaam maar zeker ook ver daarbuiten. Kim en Rik, eerder bekend van Frère, brengen hier een stukje Thailand naar Rotterdam-Noord. Geen aangepaste, vernederlandste menukaart, maar een huis vol smaken uit de familie, verhalen en een flinke dosis familiegevoel.

​Van Thailand naar Nederland

Kim neemt ons mee door de geschiedenis achter de zaak. “Ik ben in Thailand geboren en dus heb ik heel mijn jeugd heerlijk gegeten”, lacht ze.

Op achtjarige leeftijd kwam ze met haar moeder naar Nederland. “We moesten opnieuw leren koken, met Nederlandse producten en gewoontes.”

​Ban Kok betekent huis van Nok

Maar in plaats van heimwee, voelde haar moeder een nieuwe passie, die voor koken. “Daar stak ze mij in aan, en dus ben ik een koksopleiding gaan doen”, zegt Kim.

Zo werd dat de droom van hen samen. “Mijn moeder had ook kok willen worden toen we naar Nederland kwamen, maar door de zorg voor mij had ze daar geen ruimte voor.” Nu maakt Kim haar gerechten en brengt haar stijl naar de rest van de wereld.

De naam is dus ook goed gekozen: “Ban betekent huis, Nok is de naam van mijn moeder”, legt ze uit. In deze zaak kom je dus in het huis van Nok terecht.

Vrouwen in de keuken

Ook Kims vriend Rik raakte besmet met de passie voor de Thaise keuken: “Elke week wilde Kim bij haar moeder eten en ik zei daar nooit nee tegen. Bij haar familie in Thailand ontstond het idee om hier een restaurant van te maken”, zegt hij.

Familie en traditie hebben een speciaal plekje in de keuken van Kim. “Mijn moeder staat naast me in de keuken. Het is leuk om te merken dat zij nu van mij leert, omdat ik een koksopleiding heb gedaan. Professioneel koken is anders dan thuis, het moet een stuk sneller, dat is zwaar voor haar, maar bijzonder dat we dit samen doen”, zegt ze trots.

Rik, die zelf bij Frère ook in de keuken stond, maakte plaats in de keuken voor de vrouwen. “Ik vind het zelf ook een leuke uitdaging de voorkant en de wijnen weer wat meer op te gaan pakken”, zegt hij.

​Zonder concessies en vernederlandsing

Bij Ban Nok draait het om Thaise smaken. Geen lange, generieke menukaart, maar trouw blijven aan de traditie.

Daar hoort een klein stukje ‘educatie’ bij: “We gebruiken soms ingrediënten die mensen niet herkennen, maar het is juist leuk om gasten daar kennis mee te laten maken”, zegt Rik. Een goed voorbeeld is hun groene curry. “Veel mensen maken dat met kip, groene currypasta en makkelijk verkrijgbare groente,” zegt Rik. 

“Wij gebruiken de kleine Thaise aubergines. Dan vragen gasten: wat ís dit eigenlijk? En soms durven ze het niet te eten. Maar juist dat moment is mooi: uitleggen, proeven, ervaren. Je haalt mensen uit hun comfortzone.” 

Geen concessies of ‘vernederlandsing’ van de kaart dus en dat onderscheidt Ban Nok.

​Zoals in Thailand

Daarnaast laten ze gasten ervaren hoe er in Thailand gegeten wordt. “In Nederland denken we in gangen, maar in Thailand bestel je waar je zin in hebt, in willekeurige volgorde, en deel je met de tafel”, legt Kim uit.

Om dicht bij de gerechten te blijven zoals zij die kookten en aten in Thailand, zijn niet alle gerechten ook vega of vegan te bestellen. Vegetarische opties zijn er wel, maar alleen als dat het oorspronkelijke recept is. “We willen echt de Thaise smaak hier brengen”, legt Kim hun keuze toe.

​De ziel van Thailand

Op de kaart vind je klassiekers als pad Thai en groene curry, maar probeer ook zeker eens de boat noodle. Kim: “Mijn persoonlijke favoriet, een soort Thaise pho, maar veel minder bekend dan de Vietnamese.”

Ook Rik is blij dat deze bij hen op de kaart staat. “Achter Kims oma in Thailand [in de regio, Nakhon Ratchasima, ten noordoosten van Bangkok, red.] woont een vrouwtje die dit in haar tuin maakt. Als we daar zijn, dan wil ik het liefst elke dag daar lunchen”, lacht hij.

De gasten reageren goed op het concept en vooral het eten: “We zijn pas een paar weken open, maar zien nu al gasten terugkomen”, zegt Rik trots.

​Het huis van Nok

Ban Nok is meer dan een restaurant. Het is een eerbetoon aan een moeder die ooit kok had willen worden, en nu laat zien wat ze in haar mars heeft, samen met haar dochter en schoonzoon.

Bij Ban Nok binnen voel je het huis vol herinneringen en smaken die generaties verbinden. Kim: “Dit is onze manier om de ziel van Thailand naar Rotterdam te brengen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.