Sinds begin augustus is Ban Nok een nieuwe favoriet van de omgeving van de Bergselaan, en langzaam maar zeker ook ver daarbuiten. Kim en Rik, eerder bekend van Frère, brengen hier een stukje Thailand naar Rotterdam-Noord. Geen aangepaste, vernederlandste menukaart, maar een huis vol smaken uit de familie, verhalen en een flinke dosis familiegevoel.
Van Thailand naar Nederland
Kim neemt ons mee door de geschiedenis achter de zaak. “Ik ben in Thailand geboren en dus heb ik heel mijn jeugd heerlijk gegeten”, lacht ze.
Op achtjarige leeftijd kwam ze met haar moeder naar Nederland. “We moesten opnieuw leren koken, met Nederlandse producten en gewoontes.”
Ban Kok betekent huis van Nok

Maar in plaats van heimwee, voelde haar moeder een nieuwe passie, die voor koken. “Daar stak ze mij in aan, en dus ben ik een koksopleiding gaan doen”, zegt Kim.
Zo werd dat de droom van hen samen. “Mijn moeder had ook kok willen worden toen we naar Nederland kwamen, maar door de zorg voor mij had ze daar geen ruimte voor.” Nu maakt Kim haar gerechten en brengt haar stijl naar de rest van de wereld.
De naam is dus ook goed gekozen: “Ban betekent huis, Nok is de naam van mijn moeder”, legt ze uit. In deze zaak kom je dus in het huis van Nok terecht.
Vrouwen in de keuken

Ook Kims vriend Rik raakte besmet met de passie voor de Thaise keuken: “Elke week wilde Kim bij haar moeder eten en ik zei daar nooit nee tegen. Bij haar familie in Thailand ontstond het idee om hier een restaurant van te maken”, zegt hij.
Familie en traditie hebben een speciaal plekje in de keuken van Kim. “Mijn moeder staat naast me in de keuken. Het is leuk om te merken dat zij nu van mij leert, omdat ik een koksopleiding heb gedaan. Professioneel koken is anders dan thuis, het moet een stuk sneller, dat is zwaar voor haar, maar bijzonder dat we dit samen doen”, zegt ze trots.
Rik, die zelf bij Frère ook in de keuken stond, maakte plaats in de keuken voor de vrouwen. “Ik vind het zelf ook een leuke uitdaging de voorkant en de wijnen weer wat meer op te gaan pakken”, zegt hij.
Zonder concessies en vernederlandsing
Bij Ban Nok draait het om Thaise smaken. Geen lange, generieke menukaart, maar trouw blijven aan de traditie.
Daar hoort een klein stukje ‘educatie’ bij: “We gebruiken soms ingrediënten die mensen niet herkennen, maar het is juist leuk om gasten daar kennis mee te laten maken”, zegt Rik. Een goed voorbeeld is hun groene curry. “Veel mensen maken dat met kip, groene currypasta en makkelijk verkrijgbare groente,” zegt Rik.
“Wij gebruiken de kleine Thaise aubergines. Dan vragen gasten: wat ís dit eigenlijk? En soms durven ze het niet te eten. Maar juist dat moment is mooi: uitleggen, proeven, ervaren. Je haalt mensen uit hun comfortzone.”
Geen concessies of ‘vernederlandsing’ van de kaart dus en dat onderscheidt Ban Nok.
Zoals in Thailand
Daarnaast laten ze gasten ervaren hoe er in Thailand gegeten wordt. “In Nederland denken we in gangen, maar in Thailand bestel je waar je zin in hebt, in willekeurige volgorde, en deel je met de tafel”, legt Kim uit.
Om dicht bij de gerechten te blijven zoals zij die kookten en aten in Thailand, zijn niet alle gerechten ook vega of vegan te bestellen. Vegetarische opties zijn er wel, maar alleen als dat het oorspronkelijke recept is. “We willen echt de Thaise smaak hier brengen”, legt Kim hun keuze toe.
De ziel van Thailand

Op de kaart vind je klassiekers als pad Thai en groene curry, maar probeer ook zeker eens de boat noodle. Kim: “Mijn persoonlijke favoriet, een soort Thaise pho, maar veel minder bekend dan de Vietnamese.”
Ook Rik is blij dat deze bij hen op de kaart staat. “Achter Kims oma in Thailand [in de regio, Nakhon Ratchasima, ten noordoosten van Bangkok, red.] woont een vrouwtje die dit in haar tuin maakt. Als we daar zijn, dan wil ik het liefst elke dag daar lunchen”, lacht hij.
De gasten reageren goed op het concept en vooral het eten: “We zijn pas een paar weken open, maar zien nu al gasten terugkomen”, zegt Rik trots.
Het huis van Nok

Ban Nok is meer dan een restaurant. Het is een eerbetoon aan een moeder die ooit kok had willen worden, en nu laat zien wat ze in haar mars heeft, samen met haar dochter en schoonzoon.
Bij Ban Nok binnen voel je het huis vol herinneringen en smaken die generaties verbinden. Kim: “Dit is onze manier om de ziel van Thailand naar Rotterdam te brengen.”