Café de Kloeg: een modern buurtcafé met een knipoog naar vroeger

Romana, mede oprichter van Café de Kloeg, vertelt ons over het nieuwe buurtcafé op de plek van het oude Café de Wandelaar aan de Libanonweg.

11 Feb 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Café de Kloeg

Libanonweg 18, Rotterdam Maaltijd: Borrelen Stadsdeel: Oost Keuken: Nederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Café de Kloeg: een modern buurtcafé met een knipoog naar vroeger

De afgelopen dagen kunnen nieuwsgierige voorbijgangers zich al niet meer bedwingen, want op de plek van Café de Wandelaar aan de Libanonweg in Kralingen zit een nieuwe zaak. Tim Kloeg, bekend van Vis op de Dijk, gaat samen met zijn vriendin Romana Café de Kloeg beginnen. Zij heeft grote plannen om van dit buurtcafé een toegankelijke, sfeervolle plek te maken waar iedereen zich thuis voelt.

​Prachtige boogjes

Romana leidde een bedrijf in Berkel. Als zij en Tim dan klaar waren, ontmoetten ze elkaar vaak in De Wandelaar om een drankje te doen. “Ik vond dit altijd al een verborgen parel”, begint Romana. De prachtige boogjes met witte details zijn iconisch en de zaak heeft een prettige indeling.

“We waren niet eens zo heel erg op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar we hebben wel altijd tegen elkaar gezegd: ‘Als De Wandelaar vrij komt, dan moeten we het doen! En dat was nu zo”, vertelt ze.

Een buurtcafé met een upgrade

Nu is de kroeg dus verbouwd en stiekem al geopend. “Ik ga de zaak naar Tim vernoemen, die Kloeg heet met zijn achternaam”, zegt ze vrolijk. Café De Kloeg blijft trouw aan de charme van een traditioneel buurtcafé, maar wordt wel wat moderner.

Althans, in concept en menukaart, want voor de inrichting houdt Romana vast aan leuke ouderwetse details: “De lampen zijn echt meer dan honderd jaar oud en overal hangen oude foto’s en geweitjes”, vertelt Romana. De gerechten worden geserveerd op porseleinen bordjes en op tafel liggen schattige tapijtjes met grote kaarsen.

​Ouderwets Belgisch

Zo wordt Café De Kloeg een warme plek met een knipoog naar ouderwetse Belgische cafés. “Boven hebben we een entresol. Dit is dé plek voor de buurt, voor wie rustig wil tafelen of languit met vrienden wil genieten van een hapje en drankje”, vertelt ze.

Café de Kloeg wordt een warme plek voor de hele buurt. Voor wie rustig wil tafelen of languit met vrienden wil genieten van een hapje en drankje. Romana

Beneden ligt de focus op de bar. “We hebben hoge tafels en statafels, lichte muren en een donkere, hoge bar.” “De keuken is deels open, zodat gasten een kijkje kunnen nemen of een praatje kunnen maken met de kok.” “Verder hangen we een scherm op voor wie voetbal wil kijken en straks in de lente hebben we een lekker terras.”

​Betaalbare gerechtjes

De menukaart laat vooral een uitgebreide borrelkaart zien. “Naast de bekende bitterballen serveren we vernieuwende en betaalbare gerechtjes. Denk aan huisgemaakte kaasstengels, kipsaté, calamaris en buikspek.”

Allemaal gerechtjes om ongedwongen te delen terwijl je bij elkaar komt na het werk of in het weekend om de dag na te bespreken, een sportwedstrijd te kijken of uitgebreid te tafelen met vrienden.

​Weekhap en lokale opties op de tap

Wil je na de borrel lekker blijven plakken of heb je een avondje geen zin om te koken, dan is er elke week een wisselende weekhap, met keuze tussen twee gerechten. Ook zal er altijd een soep van het moment zijn en wordt er zo veel mogelijk met de seizoenen mee gekookt. “Het is laagdrempelig, maar met kwaliteit als uitgangspunt”, benadrukt Romana.

Het drankaanbod is zorgvuldig samengesteld. “De wijnen komen van Ian, dé wijnkenner in Rotterdam", vindt Romana. “We hebben vier rode en vier witte wijnen, waarvan een paar wat luxer, maar nog steeds betaalbaar. Voor bier hebben we Heineken op de tap en wisselende opties van lokale leveranciers zoals Brouwerij Noordt.”

Het drankaanbod is zorgvuldig samengesteld door dé wijnkenner van Rotterdam, Ian van Eck. Romana

​Een vliegende start

“Iedereen die we tegenkomen vraagt wanneer we open gaan. We wonen om de hoek, dus het voelt echt als een plek voor en door de buurt. We kunnen niet wachten om iedereen hier te ontvangen.” Dus toen het stel het laatste weekend van het jaar een borrel hield voor vrienden en familie, kwamen nieuwsgierige buurtbewoners langs.

“Uiteindelijk zijn we heel het weekend open geweest”, lacht Romana. Sinds begin januari is De Kloeg stilletjes al geopend.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen