De lekkerste manier om voedselverspilling tegen te gaan: Too Good To Go

Sinds 2018 is de app ‘Too Good To Go’ ook in Nederland te downloaden. Wij zijn benieuwd naar dit idee en in welke Rotterdamse zaken we de overgebleven etenswaren kunnen redden.

14 Jan 2020 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

De lekkerste manier om voedselverspilling tegen te gaan: Too Good To Go

Wel eens moeite gehad met het weggooien van die heerlijke pasta die je echt niet meer op kreeg? Of met pijn in je hart gekeken naar wat er terug de keuken in verdwijnt bij je favoriete restaurant? Ieder jaar wordt er in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild. Forse cijfers, vind je niet?

Too Good To Go biedt een oplossing. Via deze app kunnen onder andere horecazaken aan het eind van de dag overgebleven eten voor een klein prijsje verkopen. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar dit idee en in welke Rotterdamse zaken we de overgebleven etenswaren kunnen redden.

​Zo vers mogelijk

"Voedselverspilling is veel te zien in de media en iedereen is het ermee eens dat we dit tot een halt moeten roepen. Veel zaken merken dit en gaan op zoek naar oplossingen. Veel ondernemers zijn dan ook enthousiast als wij ze benaderen over onze app, omdat het een makkelijke manier is om de verspilling tegen te gaan", vertelt Sharonne van Diemen, werkzaam bij Too Good To Go. “Daarnaast halen ze ook extra omzet uit producten die anders in de prullenbak verdwijnen en krijgen ze nieuwe klanten in hun zaak.”

​Hart voor duurzaamheid


Too Good To Go is op veel plekken in Rotterdam beschikbaar. Zo werkt Spirit al sinds zijn bestaan met alleen biologische en vegetarische ingrediënten en zorgen zij dat alle gerechten vers en handgemaakt zijn. Voor hen dus een makkelijk besluit om mee te doen, omdat het goed aansluit bij hun eigen filosofie. 

Een andere Rotterdamse zaak bekend om de duurzaamheid, is Jack Bean. Snel na de start zijn zij de samenwerking aangegaan. “Met een bedrijfsfilosofie die gaat over no-waste, past het idee van Too Good To Go natuurlijk perfect in het plaatje. Als we dan tóch wat overhouden, is het ontzettend zonde om het weg te gooien. Zo worden onze bowls altijd vers gemaakt en zijn vooral de sauzen niet lang houdbaar. Deze stoppen we dan ook vaak in de boxen, meestal aangevuld met frisdrank of een sapje en een cookie als dessert”, vertelt mede-eigenaar Mathijs. De stoere bakkerij Urban Bakery heeft allerlei robuuste baksels klaarliggen in hun vitrine in de Hofbogen. Het is vaak lastig in te schatten hoe veel er precies nodig is en daarom zijn ze met deze app in zee gegaan. Zelfs als je de lekkernijen van Urban Bakery niet meteen op krijgt, hebben zij hiervoor een oplossing. Je kunt de baksels namelijk makkelijk thuis invriezen: wie wat bewaart, die heeft wat.

​Een charmante oplossing


Het Vlaamsch Broodhuys is ook erg enthousiast: “Wij zijn sowieso tegen voedselverspilling, maar het was altijd lastig te vinden wat je hier nu aan kunt doen. De boxen bieden bovendien een kans om mensen die het minder breed hebben ook wat lekkers te geven. Dit verschilt iedere dag bij ons, afhankelijk van wat we over hebben; van brood of croissant tot lekker gebakje.” Ook Bas Bakt gebruikt de app graag: “Als winkelier heb je je eigen login. Je kunt ruim van tevoren zien of je bestelling op gaat of niet en hoe laat mensen het op komen halen. Tegelijk kun je er ook makkelijk dingen aan toevoegen, bijvoorbeeld als we die dag sappen hebben geperst die toch niet op zijn gegaan. Too Good To Go is een goede, charmante oplossing en levert ook nog iets op. Niet alleen de kleine bijdrage, maar ook een nieuwe en betrokken klantengroep." 

​Rotterdamse gouwe ouwe


Bij broodicoon Jordy’s Bakery wordt alles vers gebakken, dus blijft er ook weleens iets over. De meeste boxen die zij aanbieden via Too Good To Go bevatten het bekende zuurdesembrood en vaak wat lekkere gebakjes. Een ander echt Rotterdamse zaak is Westerkaatje. Zij werken met seizoensgebonden en verse producten, waardoor bijna dagelijks iets overblijft om in de boxen te stoppen. Dudok is niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld. Hier houden ze van heerlijke baksels en zetten hun vakmanschap in om de lekkerste taarten te bakken. Hiervoor gebruiken ze alleen verse ingrediënten en dat is, je raadt het al, veel te lekker om weggegooid te worden. “Tegenwoordig is iedereen wel bezig met duurzamer werken, maar soms zie je dat waste vergeten wordt. Eten weggooien is super zonde en dit is echt een leuke manier om daarmee om te gaan”, vertelt Janna van der Wel.

​Magic Box

Via de Too Good To Go-app kun je gemakkelijk een Magic Box bestellen bij jouw favoriete restaurants. Denk bijvoorbeeld aan bakkerijen die elke dag vers brood bakken of restaurants die meer drukte hadden verwacht. Wat er in de box zit wisselt elke dag en is dus een verrassing, maar het is altijd vers en lekker eten en je maakt de wereld er een stukje beter mee. De boxen variëren in prijs tussen de drie en zes euro. Leuk trouwens voor studenten: ook New Fork bij de Erasmus Universiteit doet mee. Bekend om hun unieke belegde broodjes en verse sappen. 

​Creativiteit


Wil je tijdens het koken thuis ook meer rekening houden met voedselverspilling? Dan heeft Too Good To Go daarvoor wat leuke tips. “Op onze website vind je ook tips voor als je teveel van een bepaald product hebt gekookt. Bijvoorbeeld hoe je van je overgebleven rijst rijstepap kunt maken. Het kost weinig tijd en laat je creatief met je eten bezig zijn", vertelt Sharonne. 

Moedig je favoriete restaurant aan mee te doen met dit toffe initiatief! Restaurants kunnen zich hier aanmelden. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.