Toen ik dit jaar een paar maanden in Shanghai verbleef, werd ik verliefd op Liang pi noedels. Ik at deze vaak voor lunch in een klein tentje waar iedereen op krukjes kommen soep naar binnen aan het schuiven was. Ik ging echter niet voor de soep, maar voor de koude noedels. Eerlijk toegegeven waren het niet zozeer de noedels als wel de saus bij de noedels die me steeds weer terug deed komen.
Koude noedels

‘Liang pi’ betekent ‘cold skin’. Deze noedels worden namelijk altijd koud gegeten. Om ze te maken, moet je meel wassen met water zodat het zetmeel uit het meel oplost in het water. Wat over blijft van het meel zijn de gluten, die kun je later ook nog gebruiken. Het zetmeelwater laat je een tijdje staan om het zetmeel naar de bodem te laten zakken. Het overtollige water schenk je vervolgens af en het natte zetmeeldeeg spreid je uit op een platte plaat die je op een laag water laat stomen. De resulterende pannenkoek snijd je in repen en dan heb je eindelijk je noedels. Vervolgens kun je nog wat gist bij de gluten doen en deze ook stomen om een soort glutensponsjes te maken. Deze sponsjes zijn heerlijk om de saus op te nemen.
Op zoek in eigen stad
Terug in Rotterdam ging ik op zoek naar Liang pi noedels. De noedels zoals ik ze in Shanghai had gegeten vond ik bij Super Crepe, een heel sympathiek zaakje op de West-Kruiskade. Het kleine restaurant valt niet erg op, maar bestaat alweer een jaar. Eigenaresse Tingjun (Sam) Zheng vertelt dat ze de noedels zelf maken. “Het is veel werk en je moet ze elke dag vers maken”, vertelt Sam. Na één dag worden ze namelijk te hard. De saus die Super Crepe erbij serveert is van eigengemaakte azijn en eigengemaakte chilisaus. Daarnaast zitten bij de noedels ook luchtige stukjes gluten.
Super Crepe
Zoals de naam al aangeeft, is de specialiteit van Super Crepe niet de Liang pi noedel maar een Chinese pannenkoek. Deze pannenkoek wordt ook veel in Shanghai gegeten en de versie van Super Crepe evenaart de heerlijke smaak. Daarnaast serveren ze ook hotpot, waarbij je zelf ingrediënten kunt kiezen die vervolgens in een heerlijke soep gekookt worden. Sam vertelt dat ze de zaak gaan herindelen, zodat er een grotere vitrine kan komen met meer ingrediënten om uit te kiezen.

Sam is 28 en op haar dertiende van China naar Nederland verhuisd. Super Crepe is haar eerste eigen zaak. Ze heeft het tot nu toe te druk gehad om veel reclame te maken, maar liefhebbers weten haar te vinden voor de pannenkoeken, noedels, hotpot én de dumplings en bao’s die door haar moeder gemaakt worden.
Op zoek naar nog een plek met Liang pi noedels? Bij Cate Dak op het Oostplein, een restaurant met eten uit Xi’an (de hoofdstad van de Shaanxi regio), vond ik Liang pi noedels van rijstmeel, wat van zichzelf al geen gluten bevat en dus al zachter is.