Leer Italiaans koken met het team van Mamma Licia: PupediPasta

Het team van Mamma Licia heeft iets nieuws ontwikkeld. Onder de naam PupediPasta bieden ze Italiaanse kookcursussen aan voor thuis met dagverse producten.

18 Mei 2020 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Mamma Licia

Oudedijk 159A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Oost Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 18 Mei 2020

Leer Italiaans koken met het team van Mamma Licia: PupediPasta

Het team van Mamma Licia bedacht tijdens de coronacrisis een creatief idee om hun gerechten te blijven verkopen. Iedere donderdag en zaterdag geven ze een live workshop via Instagram, waarbij je een van hun gerechten leert maken. Dit is zo succesvol gebleken, dat ze in de toekomst door willen gaan met het geven van de live workshops. Komende week lanceren ze hiervoor hun gloednieuwe website: PupediPasta.

Mamma Licia x PupediPasta 

Piero Bianculli opende juli 2019 het Italiaanse restaurant Mamma Licia op de Oudedijk. Het restaurant draagt de naam van zijn oma, omdat alle gerechten die uit de keuken komen zijn geïnspireerd op wat hij vroeger van haar leerde te maken. Door de creatieve druk die is ontstaan door de coronacrisis, bieden ze nu de mogelijkheid om deze authentieke gerechten thuis te leren maken. Dit bleek zo succesvol, dat is besloten om deze dienst aan te blijven bieden onder een nieuwe naam: PupediPasta


Het concept is eigenlijk heel eenvoudig: je bestelt een maaltijdbox, kijkt ‘s avonds live mee op Instagram hoe de chef traditionele en generatie-oude recepten maakt en leert hierbij de keukengeheimen van zijn Italiaanse oma (verwacht hier dus geen ui of room in je pasta carbonara). De pastaproducten worden dagvers bereid en kun je dus pas op de dag zelf afhalen. Als alles verloopt volgens plan, kun je binnenkort vanuit heel Nederland de box thuis bezorgd krijgen. 

Zelf aan de slag 


Voor het bereiden van de gerechten hoef je geen professionele chef te zijn, sterker nog: bij Mamma Licia laten ze zien hoe toegankelijk de Italiaanse keuken is. Ik vind het heerlijk om uitgebreid te dineren. Er is alleen één maar: ik ben stukken beter in het opeten dan in het bereiden. Italiaans leren koken terwijl ik alleen maar een pan kokend water zelf hoef voor te bereiden, klinkt mij dan ook als muziek in de oren. Bij het ophalen van de maaltijdbox, worden de ingrediënten toegelicht: voorgesneden guanciale (varkenswang), pecorino, eieren en ‘mezze maniche’, wat ‘halve mouwtjes’ betekent in het Italiaans. Tot vijf minuten geleden had je mij nog kunnen wijsmaken dat dit penne is, zie je hoe snel je culinair Italiaans leert. 

Eenmaal thuis zet je die pan kokend water op (zonder zout) en Instagram open, waar live wordt gedemonstreerd hoe je het gerecht bereidt. Je kunt dit nog de hele avond terugkijken. Vanavond staat het populairste gerecht op het programma: pasta carbonara. We starten met het bakken van de varkenswang in een pan (zonder olie) tot deze roze kleurt en het vet eruit loopt. Vervolgens breek je (voor twee personen) in een kom twee hele eieren en voeg je van een derde ei alleen het eigeel toe. Hierbij doe je een deel van de pecorino en peper, waarna je het roert tot een substantie. Deze moet niet te hard, maar zeker niet meer te waterig zijn. Dan doe je de verse pasta in de pan, die door de versheid slechts twee minuten hoeft te koken. Als de twee minuten om zijn, schep je de pasta in de pan waar de varkenswang en het vet in zit. Roer dit samen door, zodat de pasta het vet absorbeert. Tot slot doe je de pasta en de varkenswang in de kom van de eisubstantie en meng je het geheel direct goed samen. Voor degene die bang zijn dat je nu een rauw ei eet: door de temperatuur van de pasta en de olie wordt het ei alsnog gekookt, zonder dat je het op het vuur zet. Schep de pasta in de borden, strooi er nog wat pecorino over en Buon Appetito!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.