Op een level: ontdek de verse Italiaanse bollen en koffie bij de nieuwe ‘Bollenbar’

Niemand weet hoe belangrijk koffie is voor Rotterdammers als dit stel. Kom langs bij De Bollenbar voor echte Italiaanse belegde bollen en goede koffie.

13 Aug 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Op een level: ontdek de verse Italiaanse bollen en koffie bij de nieuwe ‘Bollenbar’

Hij kende elke prijs van elk leegstaand pand in Rotterdam uit zijn hoofd, zo graag wilde hij zijn eigen zaak. Bijna twee jaar later is het zo ver en opent de enthousiaste Khalid volgende week samen met zijn vrouw Zineb De Bollenbar. Geen ijswinkel, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar echte Italiaanse bollen en goede koffie.

In de hoek van de bar staan de indrukwekkende oven en deegmachine. Het is meteen te zien: hier moet het gaan gebeuren. “We gaan elke ochtend ons eigen brood bakken. Typische Italiaanse bollen”, vertelt Khalid opgewekt. Hoe hij daarbij kwam, komt eigenlijk door zijn vrouw, die gek is van dit Italiaanse brood. “Bovendien zie je deze nog niet veel in onze stad. Je ziet veel écht Italiaanse trattoria’s, die bijvoorbeeld panini’s verkopen, maar wij waren op zoek naar iets simpelers, toegankelijk voor iedereen”, vertelt hij. Je kunt je broodjes ook meenemen of van te voren bestellen, zodat ze voor je klaarliggen. Op de bollen wordt veel Italiaans beleg gebruikt, zoals carpaccio, chorizo, parmaham en pancetta. Daarnaast hebben zij ook voor vegetariërs veel keuze. Ook wat koffie betreft kun je los met als afsluiter de Italiaanse Affogato: een espresso met een verfrissend bolletje ijs erin, eventueel aangevuld met een koffiesiroop.

Indonesië


Veel van de inspiratie voor deze zaak komt uit het buitenland. “Bij hotspots denken mensen snel aan New York, Parijs of Londen, maar de inspiratie voor ons komt juist uit landen als Indonesië. Kijk maar op bijvoorbeeld Bali, hoe belangrijk koffie daar wordt. De kwaliteit staat daar echt voorop. Ze zijn daar erg één met de natuur, een beetje dat ‘Less is more’-concept. Dat willen wij hier ook doen”, legt Khalid uit. Hij heeft heel zijn jeugd in de horeca gewerkt en de Rotterdamse Zineb is net afgestudeerd als jurist en werkt bij de overheid. Ze is van plan deze baan te houden maar wil ook zeker in de zaak gaan helpen. “Ik wil het heel graag samen doen, maar het blijft ook wel een beetje zijn ding”, vindt ze. Zo helpt ze bijvoorbeeld met de creatieve kant, zoals het interieur en houdt ze Instagram bij. 

'Koffie brengt je op hetzelfde level' Khalid el Amori

Koffiesnobs


Maar het stel matcht op wel meer vlakken: “Koffie”, begint Zineb. “tja, koffie is zo belangrijk voor de Rotterdammer. Het heeft ons ook samengebracht. Als je iemand leert kennen, en die drinkt alleen maar thee terwijl je zelf een koffiefreak bent, dan wordt dat niets”, grapt ze. “Maar even serieus”, gaat ze verder. “Koffie brengt je wel op een zelfde level of mentaliteit. Vanaf dag één gingen we samen de hotspots hier ontdekken. de eerste date, dat was trouwens ook een koffiedate! Weet je nog”, vraagt ze grinnikend. Khalid stoot haar lachend aan, wijzend naar een van de spreuken die ze op de muur hebben laten zetten: ‘You are cute and all, but I’m not sharing my coffee with you’.

Duurzaamheid op één


De inrichting van De Bollenbar past precies bij het concept dat Khalid en Zineb willen uitstralen: simpel, maar goed. “We noemen elkaar voor de grap basic bitches, want we houden echt niet van tierelantijntjes. Als je het een naam wil geven, zit het een beetje tegen minimalisme aan. De laatste tijd ben ik veel bezig met duurzaamheid en ontdek nu hoe belangrijk dat is. Ik wil dat dat ook in de Bollenbar te zien is; we gebruiken geen plastic, er is veel groen in de zaak, de broodjes kun je meenemen in speciale tasjes. We moeten echt beter met onze wereld omgaan vind ik en dat begint bij jezelf”, vindt Zineb. Ook op het gebied van eten en drinken wordt er naar het milieu gekeken. Zo vonden Khalid en Zineb het belangrijk dat de koffie afkomstig is van boeren die een eerlijke kans en prijs krijgen voor hun bonen. Ze werken daarom direct samen met de koffie- en melkboeren. In Rotterdam is er slechts één andere zaak die dat doet: Rumba.

'Wij zijn basic bitches, we houden niet van tierelantijntjes' Zineb Raïk

‘Hou je van cheesecake?’

Een zogenaamde zaak voor iedereen moet ook een menu hebben voor iedereen en ook daar slaagt de Bollenbar in. Onder andere met uitgebreide vegetarische broodjes, zoals bol met avocado, veggiebol of capresebol en naast koffie hebben ze ook verse gember- of muntthee. “En hou je van cheesecake?”, vraagt Zineb. “Ik dus ook! Maar ik ben wel echt heel kritisch: hij moet echt smelten op je tong. De cheesecake van La Fuga doen dat. We gaan de Snickerscheesecake, Oreo cheesecake en red velvet bij ons serveren.” Ook speelt De Bollenbar in op de bedrijven die in de omgeving zitten. Denk aan het World Trade Centre en de zaken op de Meent. Bij De Bollenbar kan de werkende Rotterdammer zijn of haar lunchpakketje halen of deze kan bezorgd worden tijdens lunchtijd.

Thuis voelen


Khalid schommelt tevreden heen en weer op de schommel die in de lounge-hoek van de zaak hangt en zegt: “Ik wil een zaak waar ik me thuis bij voel. Dat is het belangrijkste. Ik kan prima een concept opzetten waarmee ik heel veel geld kan verdienen, maar wil ik daar zijn? Zineb vult lachend aan: “Ja die zie ik straks niet meer thuis hoor. Hij is straks alleen nog maar hier te vinden!” En wij misschien ook wel, want we zijn erg benieuwd naar de bollen en koffie van De Bollenbar. Wie weet vind jij jouw soulmate wel bij Khalid en Zineb?

Vanaf vrijdag 23 augustus is De Bollenbar geopend. Speciaal voor deze opening organiseren ze een proeverij waarbij je kennis kan maken met de verschillende bollen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Khadija Raik-Bakbachi 3 Dec 2019, 23:09

Lekkerste koffie en wanneer je binnen stapt ruik je de verse broodjes in de oven. Je weet dat wat je eet vers is en dat geeft je een vertrouwd gevoel. Toppers ga zo door!

Lees ook deze verhalen
Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.