De vegan restaurants in Rotterdam komen als paddenstoelen uit de grond. Zelfs als je niet op de hoogte bent van de trends, kun je om deze echt niet meer heen. Achter de Lijnbaan, naast het winkelcentrum Central Plaza, kan je vanaf 11 februari ook terecht bij lunchbar Veegan (ja, je leest het goed: met dubbel e).
‘Veegan’ is voor iedereen

Veegan is een kleine lunchbar die mensen de simpele kant van veganistisch eten wil laten zien. Tosti’s, wraps, broodjes, juices en panini’s vullen de menukaart. “Veegan is voor iedereen, we willen mensen niet uitsluiten”, zegt eigenaar Asmir Muminović. Je kan er terecht voor lunch én ontbijt.
De vrouw van Asmir is al heel lang veganistisch, en anderhalf jaar geleden moest Asmir er ook aan geloven. “Ik ben eerst gestopt met rood vlees, daarna vis en uiteindelijk ook kip. Met kip had ik de meeste moeite, maar het is echt te doen”, zegt de eigenaar lachend.
Het idee van Veegan leefde al langer bij het koppel, maar toen Crepes and More vorig jaar zijn deuren sloot, greep het koppel hun kans. “Het was een sprong in het diepe, maar de overname verliep heel soepel”, beamen ze. Zo veranderde het pannenkoekenrestaurant binnen een paar maanden in een hippe vegan foodbar. Het is hun eerste restaurant, Asmir heeft hiernaast ook nog een beveiligingsbedrijf.
Tuna melt zonder tonijn
De medewerkers van Veegan voelen zich in ieder geval gelijk thuis in de zaak, ze zijn allemaal vegetarisch of veganistisch. Toch is dat geen ‘must’ om daar te werken, vertelt Asmir zijn zus die vandaag achter de bar staat. De zaak houdt zich niet aan één specifieke keuken, het doel is om zoveel mogelijk verschillende smaken te laten zien. “We willen daarom elke wereldstad een broodje geven. Zo komt er een broodje Marrakesh, meerdere steden zullen hun eigen broodje verdienen.”
Vandaag mochten we al wat broodjes proeven, vijf soorten, maar nu nog zonder naam. “We moesten vandaag open, dit is dus een begin”, vertelt Asmir. Een heerlijke ‘tuna melt’ stond op het menu, maar dan zonder tonijn. Gemaakt van kikkererwten, kappertjes, mayonaise, rucola, augurk en viskruiden. Dat kikkererwten zo lekker kunnen zijn, was een openbaring.
Toekomstplannen
In de toekomst wil Veegan naast hartige lekkernijen ook veganistische zoetigheden op de kaart zetten. “Denk aan gebak, zoete croissants, cakejes en meer”, zegt medewerkster Ward Jamil. Alle producten bij Veegan zijn, zoals de naam al verklapt, daadwerkelijk veganistisch. Van waterflesjes tot pesto, over alles is nagedacht. “Ik koop alleen waar ik in geloof”, zegt Asmir. Zo gelooft hij ook in de naam, want op de vraag waarom de bar zo heet, geeft hij simpel antwoord: “Vegan is gewoon Veegan.”
Veegan is van maandag tot vrijdag geopend van 07:00 tot 17:00.
Zaterdag van 10:00 tot 17:00 en zondag wat later, van 12:00 tot 17:00.