Op 6 en 7 september vond de internationale kookwedstrijd World Master Chefs Competition for Cantonese Cuisine plaats in Hongkong. Paul Toorop (van Toko Toorop) nam samen met Jorian de Bruijn deel aan de wedstrijd. Ze wonnen de tweede prijs met hun westerse versie van de Char Siu.
Aan de wedstrijd in Hong Kong konden voorheen alleen chefs uit Aziatische gebieden deelnemen. Voor het eerst mochten dit jaar ook Nederlandse studenten van de opleiding tot zelfstandig werkend kok deelnemen aan de wedstrijd. Ze kregen daarbij begeleiding van ervaren koks. ‘’Ik werd gevraagd om met Jorian mee te doen en dat leek mij meteen heel tof. Weer eens wat anders’’, vertelt Paul.
Char Siu
De heren maakten een klassiek Kantonees gerecht: Char Siu, het bekende gerecht met buikspek. Hier gaven ze een westers/Nederlandse twist aan. ‘’Hong Kong is een heel intense stad; iedereen heeft altijd haast, waardoor de mensen daar veel waarde hechten aan samen eten. Andere kandidaten maakten daarom juist heel traditionele gerechten. Wij onderscheidden ons door er een westerse twist aan te geven.’’
Proeven

Benieuwde gasten kunnen het gerechtje binnenkort komen proeven bij Toko Toorop. Paul wil hier een avond organiseren waarop iedereen de Char Siu die ze gemaakt hebben in Hong Kong kunnen komen eten. Wanneer die avond precies gaat plaatsvinden is nog niet bekend, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte.
En volgend jaar? ‘’Volgend jaar gaan we weer meedoen en dan gaan we voor goud’’, zegt Paul vastbesloten. ‘’Als we zilver kunnen halen, moet goud ook lukken.’’