Rotterdamse chefs pakken zilver in Hong Kong

Paul Toorop en Jorian de Bruijn namen deel aan een internationale kookwedstrijd in Hong Kong. Ze wonnen de tweede prijs met hun westerse versie van de Char Siu.

13 Sep 2017 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Rotterdamse chefs pakken zilver in Hong Kong

Op 6 en 7 september vond de internationale kookwedstrijd World Master Chefs Competition for Cantonese Cuisine plaats in Hongkong. Paul Toorop (van Toko Toorop) nam samen met Jorian de Bruijn deel aan de wedstrijd. Ze wonnen de tweede prijs met hun westerse versie van de Char Siu.

Aan de wedstrijd in Hong Kong konden voorheen alleen chefs uit Aziatische gebieden deelnemen. Voor het eerst mochten dit jaar ook Nederlandse studenten van de opleiding tot zelfstandig werkend kok deelnemen aan de wedstrijd. Ze kregen daarbij begeleiding van ervaren koks. ‘’Ik werd gevraagd om met Jorian mee te doen en dat leek mij meteen heel tof. Weer eens wat anders’’, vertelt Paul.

Char Siu


De heren maakten een klassiek Kantonees gerecht: Char Siu, het bekende gerecht met buikspek. Hier gaven ze een westers/Nederlandse twist aan. ‘’Hong Kong is een heel intense stad; iedereen heeft altijd haast, waardoor de mensen daar veel waarde hechten aan samen eten. Andere kandidaten maakten daarom juist heel traditionele gerechten. Wij onderscheidden ons door er een westerse twist aan te geven.’’ 

Proeven


Benieuwde gasten kunnen het gerechtje binnenkort komen proeven bij Toko Toorop. Paul wil hier een avond organiseren waarop iedereen de Char Siu die ze gemaakt hebben in Hong Kong kunnen komen eten. Wanneer die avond precies gaat plaatsvinden is nog niet bekend, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte.

En volgend jaar? ‘’Volgend jaar gaan we weer meedoen en dan gaan we voor goud’’, zegt Paul vastbesloten. ‘’Als we zilver kunnen halen, moet goud ook lukken.’’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.

Koffie en wijn ontmoeten elkaar bij het vernieuwde Côte du Cool

Wijnbar Côte du Cool gaat voortaan ook open voor lunch en koffie. Verwacht luxe broodjes en salades, met de ontspannen sfeer van Côte die je gewend bent.

Sama Sama: Indische en Molukse gerechten zonder opsmuk

Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.