Sinds vier maanden kun je voor vers Hindoestaans eten terecht bij Radjoe Art. Na succesvolle jaren cateren op meerdere grote festivals besloot Radjoe samen met zijn hele gezin een bara-en rotishop te openen. We waren meer dan benieuwd en besloten daarom om een kijkje te gaan nemen aan de Hoogstraat.
Meesterbrein
Radjoe Art is een familiebedrijf. De naam komt van het hoofd van de familie: Radjoe. Hij werkt samen met zijn vrouw en kinderen aan zowel het cateren als het afhaalrestaurant. Radjoe is al 35 jaar lang bezig met ondernemen en daardoor een bekendheid in de Hindoestaanse gemeenschap. “Mijn vader is het meesterbrein”, vertelt zijn zoon Jermaine. Radjoe is ooit begonnen als kleermaker, daarna verkocht hij schaafijs op straat, organiseerde shows met artiesten uit India en verkocht CD’s op de markt. Jermaine vertelt over dat toen YouTube, Spotify en Soundcloud begonnen op te komen het geen zin meer had om CD’s te verkopen. “Toen moesten we wat verzinnen. Wat gaan we nu doen?” Zijn vader kookte al zijn hele leven, dus duurde het niet lang voordat ze besloten bara’s te gaan verkopen. De eerste keer liep alleen niet zo goed. “Echt we verkochten niks, misschien één bara.” Dat kwam volgens Jermaine vanwege de plek, niemand kende daar bara’s. Op een gegeven moment komen ze op een betere plek terecht, de Amsterdamse Poort. “Daar komen toch meer Surinamers, die kennen bara’s allemaal”, legt Jermaine uit.
Van markt naar festival
Zo groeien ze steeds verder door en verkopen steeds vaker verschillend eten. “Van (gevulde) bara’s tot rottirollen, en broodjes.” Ook wordt de familie steeds vaker voor feestjes gevraagd en uiteindelijk festivals. “Ons eerste festival was Boothstock in het Kralingse Bos vier jaar geleden.” De organisatie van het festival organiseert meer festivals in de stad zoals het Bevrijdingsfestival en De Nacht van de Kaap. Zo mag de familie op steeds meer en meer festivals staan met hun eten. “De vraag werd steeds groter, de doelgroep steeds breder.” Mensen begonnen te vragen of ze bij hen terecht konden, maar “dat namen we toen nog niet heel serieus.”
Van festival naar restaurant

Het kantelpunt was Parkpop in juni 2018. “Dat was echt bizar, het was onze grootste set-up ooit.” Die dag werkten maar liefst dertig mensen bij hun foodstand en hadden ze drie tenten. 81 Surinamers hadden zich voor die dag aangemeld om te cateren, toch werd Radjoe Art uitgekozen. Na het festival was er nog meer vraag naar een locatie. In juli zijn ze begonnen met zoeken naar een pand, waar ze na een maand op het pand aan de Hoogstraat stuitten. Het was niet voor de hele familie liefde op het eerste gezicht. “We kwamen met z’n allen en zeiden tegen elkaar dat we dit echt niet wilden.” De voormalige pizzeria was klein en niet verzorgd. Radjoe zag er wel potentie in. “Wij zijn allemaal weer in de auto gestapt, hij is gaan praten met de eigenaar”, vertelt Jermaine lachend. Wanneer zijn vader terugkomt van dit gesprek, vraagt hij direct wat iedereen van de deal vindt. “Daar moesten we echt een nachtje over slapen hoor.” Uiteindelijk draait de rest van de familie bij. De locatie is toch wel ideaal, het is tegenover de Coolblue en dichtbij het centrum.
Vers eten

Eind september vorig jaar is het afhaalrestaurant geopend. Het is wel even wennen voor de familie. “Dit is natuurlijk heel anders dan op een festival, daar krijg je soms vijfduizend mensen achter elkaar.” Daarnaast is op een festival maar een beperkte keuze, in het restaurant hebben ze een heel menu. Radjoe Art heeft expres gekozen voor een open keuken, ze willen letterlijk en figuurlijk transparant zijn. “Je kunt zien hoe we het deeg kneden, hoe we de olie in de pan doen en hoe we het bakken.” In de keuken wordt alles vers gemaakt. Verse bara’s vind je naast op de markt nergens anders dan bij Radjoe Art. Bovendien wordt ook alles halal gemaakt.
Door al dat praten over het eten hebben we stiekem een beetje trek gekregen en mogen we een hapje proeven van het uitgebreide menu. We bestellen een rotirol en een Bara kip kerrie. De rotirol is vegetarisch en vult goed, je bent wel even zoet met opeten, maar dat is zeker geen straf. Een bara is gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd, je kunt ze met of zonder vulling eten. De bara kip kerrie is gevuld met kruidige kip en sla. De Bara is pittig, krokant maar ook zacht en hapt lekker weg.
Alles zelf doen
Bij Radjoe Art bezorgen ze alles zelf. “We doen wat we moeten doen, we zijn niet vies van dingen.” Als ze bezorgen proberen ze altijd een praatje te maken met mensen. “Dat we iets extra geven. Mensen vinden dat persoonlijk contact fijn.” Ook heeft de familie geen chef in dienst, iedereen kookt mee. De moeilijkere gerechten zoals lam of doksa (Hindoestaanse eend) maakt alleen Radjoe. “Daar moet je echt geduld en passie voor hebben.” Hij lacht. “Ik zeg eerlijk, ik vind het wel leuk maar zelf bereiden, nee. Geef mij maar drukwerk.” Jermaine heeft de huisstijl ontwikkelt voor de zaak. Het moest simpel, strak, groot en duidelijk zijn. Het was in eerste instantie niet zijn stijl. “Toen zei mijn vader: ‘nee, het moet vanaf de rotonde al zichtbaar zijn’.” Het logo werd roze. “Ik moet zeggen, hij had wel gelijk, het is opvallend en duidelijk te lezen. Achteraf heb ik mijn vader weer gelijk gegeven.”
“We versterken elkaar”
Op de vraag of het lastig is om samen te werken met familie, antwoordt Jermaine: “Dat zou zou je wel zeggen ja.” Er zijn vaak discussies geweest, maar uiteindelijk beseften ze dat iedereen het beste wil voor het bedrijf. “Het is niet ieder voor zich, het is met z’n allen. We denken allemaal positief voor de zaak.” Jermaine vindt het samenwerken met zijn familie fijn. “Het werkt alleen maar beter, we versterken elkaar.”