Op ontdekkingsreis gaan in je eigen stad is leuk. Discover my City nam ons mee voor een culinair rondje door de stad om de verschillende kanten van (culinair) Rotterdam te ervaren, de verhalen van Rotterdamse ondernemers te horen en natuurlijk veel te proeven! Ga je mee?
Op de Coolsingel: Flat White Coffee in INCONCEPT
Voor een rustige start van de dag met een goede kop Man Met Bril koffie beginnen we bij Flat White. Een relaxte plek in de conceptstore INCONCEPT (kun je meteen even wat souvenirtjes scoren) waar de upcoming flat white de dienst uitmaakt. Flat wát? Een flat white is een espresso met een laagje schuim dat zich bijzonder goed leent voor een mooi staaltje latte art. De melk is voornamelijk bedoeld om de smaak van de koffie te versterken. En dat proef je; de flat white is een stukje sterker dan de cappuccino, maar smaakt goed!

Henk en Ciara, groot koffieliefhebbers en oprichters van Flat White Coffee, willen met hun store de Nederlandse koffiecultuur veranderen: “Wij Nederlanders drinken de meeste koppen koffie per dag van de hele wereld, maar dit bestaat vaak uit koffie die ‘s ochtends wordt gezet en soms de hele dag wordt warm gehouden.” Het stel gelooft dat je koffiemomentje speciaal moet zijn met echt lekkere koffie en goede schuim en wil met hun mooie zaak en hun liefde voor het product Rotterdam hiervan overtuigen.
In de Markthal: Wah Nam Hong en Super Sauer
Next stop: Wah Nam Hong, één van de plekken in de Markthal die je eigenlijk niet níet kunt bezoeken. Al is het alleen al om je keukenkastjes thuis te vullen met bijzondere, Aziatische producten (zoals thee die je niet drinkt maar waar je je handen indoopt om kloven tegen te gaan). Heb je de supermarkt wel gezien na een tijdje? Boven de toko zit een restaurant met open keuken waar je neer kunt strijken voor onder meer een goed broodje bapao. Het restaurant is geen plek waar je uren blijft hangen, maar zeker fijn om je avontuur door de Markthal even te onderbreken.

Bij het naastgelegen Super Sauer kun je terecht voor Koreaans eten. Ik proefde de befaamde sushi burrito (goed vasthouden, want valt bij de eerste hap al uit elkaar!). Echt iets om voor terug te komen! Samen met de bibimbap salade zijn de twee gerechten volgens de kok dé foodtrends van 2017. Niet gek, want Koreanen weten wel wat goed eten is. In de Koreaanse keuken draait het om de juiste balans tussen verschillende ingrediënten en smaken en er wordt veel gewerkt met gefermenteerd eten (peperpasta, miso, kimchi). Bang dat het te pittig voor je is? Niet nodig, Koreaans eten is lang niet zo pittig als vaak wordt gedacht.
In het Wijnhavenkwartier: Alan & Pim’s
Voor een lekker kipgerecht schuif je vervolgens aan bij Alan en Pim’s . In deze zaak hangt een fijne, relaxte sfeer. Bij Alan en Pim’s vinden ze het belangrijk dat je weet waar de kip vandaan komt en dat ze een goed leven heeft gehad (de 100% Hollandse kippen scharrelen namelijk rond in een ruime stal in Brabant). Met eigen ogen de kippen zien ronddwarrelen? Dat kan via de live webcam !

Genoeg over de kippen zelf, over naar de smaak. De kip van het spit wordt ambachtelijk bereid. Wij schoven aan voor lunch, maar je kunt bij Alan en Pim’s ook dineren of je kippetje meenemen naar huis. En wat je dan moet kiezen? De Thaise Tom Ka Kai soep viel mij goed in de smaak, maar ook het broodje pulled chicken is een winnaar. Is het allemaal een beetje te veel van het goede? Vraag om een doggybag en neem het mee naar huis.
Op de Kop van Zuid: NY Basement
Vervolgens zit je vanaf de Wijnhaven met de watertaxi in een mum van tijd aan de overkant van het water, waar Hotel New York statig zijn mannetje staat. Sinds iets meer dan een jaar geleden is de kelder van het vroegere hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn omgetoverd tot een mooie plek die sfeer van de roaring twenties wil terugbrengen. In de NY Basement ben je op de juiste plek als je een avondje lekker lang wilt tafelen. Verschillende cocktails komen voorbij die door de bartenders behendig worden geshaked en gestirred. Mijn favoriet is de ‘Port Of Rotterdam’: een cocktail met o.a. cointreau, port en angostura bitters die wordt geserveerd in een glas met gerookte dennenappel. Smaakt net zo herfstig als ‘ie klinkt.
