De kroketten van Van Zanten zijn kroegvoer plús

Een goeie kroeghap: een avondje bierdrinken kan niet zonder. Bij Van Zanten snack je een heel assortiment lekkere 'sterren'-kroketten van Valuas.

25 Jan 2015 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

De kroketten van Van Zanten zijn kroegvoer plús

Fazant, Van Zanten. Tafelgenoot N. vindt het een grappige toevalligheid. Maar goed, hij heeft al een paar bier op. En een bijzonder gevoel voor humor. 'Die moeten we natuurlijk bestellen.' Het gaat om de kroketten bij Van Zanten. Dat zijn niet zomaar jongens, maar de echte van Valuas, het sterrenrestaurant in Venlo. Met bijzondere vullingen dus, zoals fazant.

Bij Van Zanten, een echte stapkroeg op ’t hoekje Meent-Binnenrotte, waren ze al een tijdje op zoek naar wat leuks op de kaart. Want, zo wist de charmante gastvrouw (heeft een kroeg een gastvrouw? Deze wel!) me te vertellen: 'Flammkuchen hebben ze tegenwoordig overal'. Was mij persoonlijk nog niet opgevallen overigens. En een breed aanbod van Flammkuchen in de Rotterdamse horeca lijkt me een goed teken. Drank en mooie snacks gaan goed samen. Dat snappen ze bij Van Zanten ook. Tijdens het wachten op onze kroketten gaat er regelmatig een rondje door de zaak waarbij iedereen worst kan proeven. Dat is nog eens gastvrijheid. En een slimme verkooptruc.

Goeie smaak, mooie structuur

Wat die kroketten betreft, we proeven ze uiteindelijk gewoon allemaal. En dat zijn er nogal wat. Truffel, soepkip, draadjesvlees, kalf, garnaal en dus fazant. Om met de laatste te beginnen: grappig idee en lekker. Maar vergeleken bij de rest blijft hij ietsje achter. Geen schande, want dit is een partij prachtkroketten. Willen veel snacks uit de frituur min of meer hetzelfde smaken, hier gebeuren leuke dingen. De soepkip bijvoorbeeld, tja, dat klinkt niet per se verleidelijk. Proeven die hap, want dat is een mooie jongen. Dat zijn ze allemaal, maar degene die extra opvalt is de versie met garnaal. Deze heeft naast smaak namelijk ook een goeie structuur, niet onbelangrijk voor een garnalenkroket.

Verder over Van Zanten: met een paar leuke bieren van de tap en een meer dan aardige selectie wijnen is het een prima plek om wat te drinken, een hapje te eten en bij te praten. De muziek mag wat mij betreft iets meer uitgesproken, het decor leent zich voor meer dan weinigzeggend geluidsbehang, maar dat is persoonlijk. In het weekend zal er vast wat anders opstaan, dan is het hier afgeladen vol. Zoals mijn tafelgenoot zegt, en hij was er de vrijdagnacht voor we afspraken, ‘als je naar ’t toilet moet, heb je even nodig’. En zo hoort het, bij een goeie kroeg!

Foto: WIM DE JONG
(garnalenkroket)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

anton 26 Jan 2015, 12:54

en wat kost dat? sterrenprijzen of een meer betaalbaar niveau?

Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.