Nog twee weken soepmarathon in De Pui: 18.18 uur precies

De Rotterdam Marathon is net achter de rug, het is nu Soepmarathon in De Pui. Elke avond om 18.18 uur soep van een gerenommeerd restaurant uit Rotterdam.

15 Apr 2014 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Restaurant toevoegen aan favorieten

Proeflokaal De Pui

Oostzeedijk Beneden 221A-B, Rotterdam Maaltijd: Late nightDinerBorrelen Stadsdeel: Oost Keuken: Nederlands Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Nog twee weken soepmarathon in De Pui: 18.18 uur precies

18.18 uur. Dat tijdstip zegt veel over Jaap Brantenaar, de eigenaar van café De Pui. Om 18.18 uur staat de soep de komende weken klaar. Het is Soepmarathon in zijn café aan de Beneden Oostzeedijk. Niet om zes uur of om zeven uur, want dan weet je niet of en hoe laat de mensen komen opdagen. Nee, om 18.18 uur, want dat tijdstip onthouden mensen en dan komen ze tenminste ook op tijd.

De Soepmarathon zelf zegt ook veel over Jaap. Veel mensen kennen hem niet alleen van zijn hoekzaak met mooie, jawel, puien, maar vooral uit de stad, aan de toog van een van zijn collega's. Jaap behartigde jarenlang de belangen van 'de horeca' in Rotterdam en dan kwam je hem dus wel eens in de stad tegen. Zo bouwde hij een aardig netwerk op en dat netwerk komen we nu weer tegen bij zijn soepmarathon.

'Je gaat toch niet zelf koken?'

'Als je maar niet zelf gaat koken.' Ron Hirt, eigenaar van Kaat Mossel en buurgenoot van De Pui, was duidelijk niet ingenomen met Jaaps voornemen om zelf soep te maken voor de gasten van De Pui. Want De Pui is een café zoals het omschreven staat als je 'café' opzoekt in het woordenboek. Daar is vooral veel te drinken en niets te eten. Maar mensen hebben wel eens trek en het leek Jaap leuk om dan een pan soep te kunnen neerzetten. Ron wist op slimme wijze te verhinderen dat Jaap zelf achter het fornuis ging staan: 'Dan maak ik wel een pan vissoep voor je.'
Toen Jaap vervolgens in Wijnbar Janssen en Van Dijk omstandig uit de doeken stond te doen dat Kaat Mossel vissoep bij hem ging serveren, stond er de volgende dag ineens ook een pan kippensoep van Janssen en/of Van Dijk. Daarna ging het snel. Van 1nul8 tot Barclays (verrassend: saoto) en van de buren van 't Boerengat en De Hemel op Aarde tot de tom kha kai van François Geurds. Zo werd de Soepmarathon geboren.
Die Thaise kokossoep met kip van FG is inmiddels op, dus dat wordt wachten tot 2015 om 18.18 uur net na de marathon van Rotterdam. Wel kun je de komende twee weken nog genieten van soepen van de andere genoemde restaurants en die van Apartt, Curry's, De Gouden Snor, De Stoep, De Waal, Dudok, Elit, Facet, De Kleine Ondeugd, Kom, L'Ouest, Melief Bender, Mooii, NRC, Old Dutch, Chez Pierre, Pol en Sijf. Gratis en voor niks!
Kom wel op tijd: de soep staat klaar om 18.18 uur.

Op de foto: Jaap Brantenaar, directeur van de Soepmarathon, en Mario Kadiks, directeur van de Rotterdam Marathon.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dankzij deze Rotterdammers haal je alles uit je (culinaire) reis naar Japan

Heb jij Japanplannen, lees dan snel verder hoe je het meest uit je reis haalt, ook culinair, met behulp van Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken.

Deze restaurants openden in het tweede halfjaar van 2025 in Rotterdam

De Buik blikt terug op het tweede halfjaar van 2025, en welke mooie restaurantopeningen wij weer mee hebben mogen maken in Rotterdam.

From Japan with love: Ramen Tomoharu opent aan de Mauritsweg

Aan de Mauritsweg is in oktober een nieuwe ramenzaak geopend: Ramen Tomoharu. De ramen zijn simpel, maar elegant en zonder te veel poespas.