6 redenen om vaker Rotterdams te lunchen en borrelen op werk

Meer weten over lekker en lokaal eten op je werk met Rotterdam de boer op! lees je hier.

8 Okt 2025 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

6 redenen om vaker Rotterdams te lunchen en borrelen op werk

Hoe Rotterdams lunch jij, als je aan ‘t werk bent? Nee, we doelen niet op een kapsalon of Brammetje. Rotterdam de boer op! pleit met de campagne ‘Eet natuurlijk lokaal op je werk’ voor lekker, lokaal én gezond eten en drinken binnen Rotterdamse bedrijven. En juist jij, als werknemer, kan dat regelen.

Meer weten over lekker en lokaal eten op je werk – en welke Rotterdammers dit mogelijk maken – lees ons verhaal, maar kom vooral naar het werknemersevenement op 30 oktober.

Lekker en natuurlijk lokaal eten met Rotterdam de boer op!

Wie is er nu niet voor lokaal eten of eten uit je eigen buurt? Rotterdammers zijn trots op hun stad en regio. Het mooie is dat er een partij is die zich inzet voor meer lokaal en natuurvriendelijk voedsel: Rotterdam de boer op!

Zij streven ernaar dat minstens honderd bedrijven in onze Rotterdamse regio straks lokaal, natuurvriendelijk voedsel aanbieden.

​Zes voordelen van lokaal eten

Want naast dat veel Rotterdammers nu eenmaal liever Rotterdams eten, heeft dit ook nog eens zes voordelen, zeker als je niet alleen thuis, in restaurants, maar ook op je werk lokaal eet.

Zo eten (en blijven) we gezonder, zijn we productiever (met betere focus en meer energie), daalt het ziekteverzuim en voel je je meer verbonden met je omgeving en het landschap. Ook voor de omgeving is het goed want groene boeren uit de buurt worden beloond en de natuur en biodiversiteit in en rond Rotterdam bloeien op.

​Voer van Rotterdamse bodem

Rotterdammers hebben vaak niet door hoeveel eten en drinken om ons heen geproduceerd wordt, ziet Sarah van Buren, projectleider voor ‘Eet natuurlijk lokaal op je werk’.

Toch kan je bijna alles voor een goede lunch of borrel gewoon om de hoek vinden, van zuivel en vlees tot groenten, fruit en peulvruchten. Op deze kaart zie je wat je waar kunt halen.

​Blije boeren en dieren

“Hoe meer bedrijven hun voedsel bij lokale partijen kopen, hoe beter die kunnen opboksen tegen de grote producenten”, legt Sarah uit. En daarmee maak je de natuur weer een stukje mooier en help je onze boeren bij het verdienen van een eerlijke boterham.

​Makkelijk en betaalbaar voor iedereen

Om ervoor te zorgen dat elk bedrijf, groot of klein, kan meedoen, werkt Rotterdam de boer op! met passende bedrijven in en rond Rotterdam. Denk aan Hoeve Biesland, boerderij Landzicht en de Lokalist. Die laatste zorgt voor logistiek maatwerk, wat het inkopen makkelijk én betaalbaar maakt.

Een andere aangesloten partij is The Harvest. Wessel van Winden werkt in zijn restaurant en als cateraar volop samen met lokale, biologische producenten en maakt van gezond eten een feestje.

​Al het personeel verdient goed eten

“Werk slokt nu eenmaal veel tijd op van de medewerkers”, zegt hij. “Dan kan het zijn dat ze, eenmaal thuis, met een slechte maaltijd op de bank belanden. De geadviseerde 250 gram groenten per dag vind ik veel te weinig, maar zelfs dáár komt de gemiddelde Rotterdammer verreweg niet aan.”

“Een goede werkgever zorgt ervoor dat in elk geval die 250 gram tijdens de lunch alvast de buik ingaat!”

Dat kan op heel subtiele manieren. Zo verwerkt The Harvest bieten in het brood en zoete aardappel in de cheesecake. Maar ook met een simpele soep slurp je in no-time massa’s vitaminen naar binnen.

​Stap voor stap

Wessel benadrukt dat je echt niet alles rigoureus hoeft om te gooien, maar in elk geval kunt zorgen voor goed brood en heerlijke lokale kaas.

“Wij kunnen met The Harvest bijvoorbeeld eens per week, of tijdens evenementen, zorgen voor een feestelijk, gezamenlijk eetmoment op kantoor. Ondertussen zorgen we met onze manier van koken voor simpele inspiratie om de rest van de week beter te eten.”

Ook Sarah juicht het stap-voor-stap-principe toe. “Als je bij de borrel bitterballen van Hoeve Biesland en bier van Kaapse Brouwers serveert, zet je al een mooie stap. Koop zoveel mogelijk lokaal, maar blijf vooral genieten.”

En de prijs? Die hoeft echt niet veel hoger te zijn, als je maar werkt met producten uit het seizoen. Mooie bonus: die sluiten vaak van nature aan op waar je lijf op dat moment behoefte aan heeft.

​Kom naar het werknemersevenement op 30 oktober

Wil jij dit ook op de werkvloer? Kom dan naar het evenement op donderdag 30 oktober. Dan barst 'Eet natuurlijk lokaal op je werk' los, tijdens een speciale avond bij Food Union in Rotterdam (Keilestraat 7a). De avond duurt van 17.15 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk voor alle werknemers die wel oren hebben naar zo’n voedselverandering op de werkvloer.

Tijdens deze kick-off proef je verrassend lekkere, verse producten uit de regio. Je maakt kennis met een groep speciaal opgeleide voedselambassadeurs en gaat samen met hen aan de slag om verandering op jouw werkvloer te organiseren. Ofwel proeven en meteen in actie komen voor beter eten op je eigen werk.

Aanmelden en meer informatie via eetnatuurlijklokaal.nl

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van brouwerij tot bruisende hotspot: het Heineken Gebouw in Rotterdam-Noord

Tegenwoordig heeft het Heineken Gebouw in Rotterdam een nieuwe invulling gekregen. De Buik deelt wat er in én rondom het Heineken Gebouw te ontdekken is.

Kaj Gorgels over de pijlsnelle opmars van Drippy’s

Drippy's is niet zomaar een burgertent. Binnen 8 maanden zijn er drie zaken en worden er Drippy Raves georganiseerd, en er zit nog veel meer aan te komen.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.