Een cocktailworkshop van de beste bartender van Nederland is niet niks. Hani Afsdaai geeft ze bij Noah en wij mochten aanschuiven. Het werd het leukste geschiedenislesje dat we in tijden kregen.
Een cocktailworkshop van de beste bartender van Nederland is niet niks. Hani Afsdaai geeft ze bij Noah en wij mochten aanschuiven. Het werd het leukste geschiedenislesje dat we in tijden kregen.
De avond begint met een verfrissende vermout met tonic. Lekker om er even in te komen en volgens velen de nieuwe gin-tonic. Met cocktail in de hand nemen we plaats aan de bar om de show te bekijken. Daar leren we wat over de geschiedenis van de cocktail en over de meest gangbare technieken die gebruikt worden. De eerste les? Shaken met een zwoele blik. Want als bartender draait het tenslotte ook een beetje om de show die je geeft.
De eerste cocktail van de avond, als we het welkomstdrankje even vergeten, is een Manhattan. Een echte klassieker. De geschiedenis vertelt dat het ontstaan van deze cocktail te danken is is aan de moeder van Winston Churchill, Jenny Jerome. Zij was dol op whisky, maar vond de smaak toch iets te sterk. Dit probleem legde ze voor aan de barman in de Manhattan Club in New York. Hij bedacht vervolgens de Manhattan.
In de Manhattan gaat allereerst natuurlijk een goede scheut bulleit bourbon. Daarna een zoete vermout om het scherpe randje eraf te halen. Vervolgens wordt er een bittertje van angostura aan toegevoegd. Na het stirren wordt de Manhattan ingeschonken. Om het af te maken wordt het glas met een stukje sinaasappelschil besprenkeld en ingewreven. Om tijdens de workshop niet van je kruk te vallen, schenkt Hani de serie cocktails trouwens in een heel schappelijk formaatje glas.
Don Beach, ook wel bekend als Don Beachcomber, is de godfather van de tikicocktail. Deze manier van cocktails maken was maar liefst veertig jaar erg populair, vertelt Hani. De mensen wilde even ontsnappen aan de werkelijkheid en hoe doe je dat beter dan met een tropische cocktail? De bekendste cocktail uit deze tijd is natuurlijk de Mai Tai. Dit betekent 'goed' in het Tahitiaans.
De cocktail wordt voor onze neus geshaked en daarna in een oldfashioned-glas gegoten, al kun je 'm natuurlijk ook in de bekende tikibeker serveren. Deze cocktail garneer je met zoveel mogelijk kleuren en fruit, het moet er namelijk tropisch uit zien. Ingrediënten: rum, orange curaçao, ananassap, suiker en orgeat siroop.
Om alle drankjes een beetje goed te laten landen, wordt er ondertussen door chef Nathan Meyer gekookt. Nathe is de vaste chef bij Noah en kookt er heerlijke gerechten, alles in zijn bekende streetfoodstijl. Er worden ons twee goedgevulde plateaus voorgeschoteld, vol met kleine gerechten. Mini hamburgers, chickenwings, die smaakten zoals alleen Nathe ze kan maken, zoete aardappelfriet, gamba’s en nog veel meer.
We duiken de geschiedenis weer in met de gimlet. Een heerlijke cocktail met een lichte bittere nasmaak. De naam van de cocktail betekent barrière, vanwege de zware spirit die erin zit: een flinke hoeveelheid gin. Met wat limoensap verzwak je de bittere smaak en voeg je het noodzakelijke zuurtje toe aan de cocktail. Het verhaal gaat dat admiraal Sir Thomas Gimlette de eerste was die limoen toevoegde aan de gin, om scheurbuik te voorkomen bij zijn bemanning.
Onze cocktailworkshop is helaas ten einde. Dankzij Hani's enthousiasme en vertelkunsten (en zijn smakelijke cocktails natuurlijk) keren we met een flinke dosis nieuwe kennis huiswaarts. Zelf ook een keer? Kijk dan even hier.
De beste cocktailbar van Nederland vind je in... Rotterdam! Noah maakte de belofte waar en nam de Gouden Strik mee naar de Oude Haven.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.
In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.
Geniet van de volgende voordelen: