Afgelopen weekend hield Katendrecht een ode aan de cheesecake. Op zaterdag 9 juli toverde Kopi Soesoe het Deliplein om in een mierzoet walhalla. Ruim 200 mensen proefden van maar liefst 40 verschillende taarten op het Cheesecakefestival.
Afgelopen weekend hield Katendrecht een ode aan de cheesecake. Op zaterdag 9 juli toverde Kopi Soesoe het Deliplein om in een mierzoet walhalla. Ruim 200 mensen proefden van maar liefst 40 verschillende taarten op het Cheesecakefestival.
Op de achtergrond klinkt het zoete nummer ‘Cheesecake’ van jazzzangers Samone Meijer. Aan een lange rij tafels snoepen vijftig festivalbezoekers van tien verschillende cheesecakes. De thuisbakkers staan gespannen langs de zijlijn. Het tafereel lijkt net op het juryoordeel van Heel Holland Bakt. Vinden ze het wel lekker? Bij elke cheesecake beoordeelt de proever de taart op verschillende punten, zoals smaak en structuur.
‘Volgens mij gooide ze zojuist dat limoentje eraf’, fluistert Melissa tegen haar vriend Henk. Het bakkersduo komt helemaal vanuit Noord-Holland en Groningen met hun key-lime-pie-achtige cheesecake. ‘We hebben verschillende recepten uitgeprobeerd op onze familie en zij vonden deze taart het lekkerst. De groene topping is gemaakt met maiszetmeel en limoncello’, verklapt Henk.
Met elk uur een nieuwe groep bakkers en proevers (meer dan 200 proevers in totaal) en festivalbezoekers die bij de vijftien kraampjes van ‘echte’ bakkers een cheesecake kopen, kun je gerust zeggen dat het festival in de smaak valt. Maar waarom juist een cheesecakefestival?
Niels en zijn vriendin Cordelie, eigenaren van Kopi Soesoe, merkten dat hun cheesecake iets losmaakte bij mensen. ‘Mensen die onze cheesecake bestelden, kwamen opvallend vaak met een verhaal over een cheesecake. Dat ze zelf een heel lekker recept hadden voor cheesecake bijvoorbeeld, of dat ze een tentje kenden in Nijmegen waar ze de beste cheesecake ooit verkopen. Zo ontstond de gedachte om een heel festival te bouwen rondom de cheesecake’, vertelt Niels. Ze maakten een Facebookevent aan en de rest is geschiedenis. In no time waren meer dan 6000 mensen geïnteresseerd.
Peter van Eijk van Pete’s Cake herkent het verhaal rondom de cheesecake wel. Hij verkoopt zijn taarten nu twee jaar aan winkelcafé De Zeeuwse Meisjes op Katendrecht. Zijn recept heeft een lange weg afgelegd. ‘Mijn dochter Renee studeerde in Zweden. Daar ging ze naar een American Party. Iedereen nam iets te eten of drinken mee. Ze at een stukje cheesecake en vond dat zó lekker dat ze het recept vroeg aan de Amerikaan. Hij stuurde haar het recept via de mail en zo kreeg ik het in handen.’
Na veel proeven en proberen ontstond de cheesecake die hij nu Pete’s noemt. ‘Ik heb het recept wel wat aangepast. Er stond 50 gram meel, maar ik dacht: waar heb je dat nou voor nodig? Dus dat heb ik eruit gegooid en ik heb meer crème fraîche toegevoegd. Dat maakt de cheesecake veel romiger’, vertelt hij. Een goede cheesecake moet volgens hem zoet zijn, maar niet te, en lekker romig en stevig. ‘En ik vind het belangrijk dat de taart mooi egaal is. Ik weet nog niet wat het geheim is van een nette taart. Soms hussel ik de eieren in plaats van deze te mixen of ik bak de taart met een kommetje water in de oven. Dat laatste maakt de taart wel lichter.’
Wat maakt een cheesecake dan zo goed? Anne van Uden en ik duiken na de tweede proeverij backstage om de restanten op te likken. We merken dat deze bakkers hun best hebben gedaan op extravagantie. We zien een gele topping van passievrucht met eetbare viooltjes, een restje groene lime en chocoladecheesecakes. De cheesecake appel-karamel met een kruimelige bodem van bastognekoekjes valt bij ons in de smaak. Zoet én fris met een lekkere karamelsmaak. Martine Morriën: ‘Ik heb twee recepten gecombineerd en de bodem heb ik zelf bedacht.’ Ze wordt tweede met haar taart. Haar zus Julia wint de proeverij met haar tropische panna cotta cheesecake.
Op het festival filosoferen de bezoekers verder over een goede cheesecake. ‘Een cheesecake moet zo stevig zijn dat je lepel rechtop blijft staan’, vindt Mark. Sandra: ‘Een goede cheesecake bestaat uit typische cheesecake-ingrediënten. Ik vind een chocoladetaart daar niet tussen passen.’ Lidia: ‘Een goede cheesecake is zeker niet te droog.’ Annabel: ‘En de onderkant moet hard zijn, dan is hij het meest appetijtelijk.’
Heb je het festival gemist? Joranne van Memory Lane won met haar frambozencheesecake de Walk Of Fame proeverij, de ronde waarin de professionele bakkers het tegen elkaar opnamen. Haar taart kun je proeven bij Memory Lane, op de Hoogstraat 45.
Kun je net als wij geen genoeg krijgen van deze zoete lekkernij? Niels en Cordelie maakten een speciale Cheesecake-omfietskaart langs verschillende koffiezaken in Rotterdam. Dus grijp je kans, zet een ‘cheesy’ nummer op en bouw je eigen cheesecakefestival van ’t weekend.
Koffie- en muziekcafé Kopi Soesoe is vanaf 26 januari ook op dinsdag open. Wie die dag het eerst aanschoof, at gratis de beroemde cheesecake.
Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.
Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.
Geniet van de volgende voordelen: