Ziehier de 8 hipster-foodtrends waaraan óók Rotterdam in 2014 onmogelijk kon ontkomen, of juist lekker in voorop liep. De Buiks trendwatcher Gijsbregt Brouwer zet ze voor je op een rijtje.
Ziehier de 8 hipster-foodtrends waaraan óók Rotterdam in 2014 onmogelijk kon ontkomen, of juist lekker in voorop liep. De Buiks trendwatcher Gijsbregt Brouwer zet ze voor je op een rijtje.
Rotterdam liep voorop in de wereldwijde gintonic-hausse. Vanwege de heritage van jeneverstokers in Schiedam was hier ruimte en kennis voor nieuwe ambachtelijke stokers. VL 92 (met gember) gooide de deur naar de wereld open. Nolet moest bijschakelen (ze hadden de hipste wodka ter wereld) en begon weer gin en zelfs jenever te vermarkten. De Rotterdamse klapper kwam met Bobby's met authentiek Indisch verhaal en vooral een onderscheidende smaak in een overvolle markt. Het eclectisch G and T-hoogtepunt van Rotterdam is wel Ballroom met 54 gins en meer dan 10 tonics op de kaart. Eigenaren Aziz en Marc zijn hun collectie achter de schermen aan het uitbreiden.
Een menukaart op papier vind je nergens meer. Die staat op de muur. Soms met dikke viltstift voor de specials van de week (Picknick), vaker met krijt op een levensgroot schoolbord geschreven (Tante Nel) en soms door een artiest geschilderd op de muur en verheven tot een waar kunstwerk (Charlie's Kitchen). Het muurmenu dwingt tot een simpele en overzichtelijke kaart (#trend) en maakt het eten tot de ster van de zaak. De opvallendste variant is te vinden in Dertien waar een letterbak met een soort scrabbleletters vanaf de bar tot aan het hoge plafond torent.
Het lijkt bijna de culturele tegenhanger van de vergeten groenten: de snack. Geen aardpeer en pastinaak maar frikandellen, frites en kaassoufflés. Niet van de traditionele snackbar, want die verdwijnt uit het zicht en is verre van bon-ton. Wél van zaken als Tante Nel, Pomms' en Fritez. De nieuwe snackbar heeft alles wat hipsters waarderen: mooi design, lokale, verse en handgemaakte producten en hippe drankjes. Het verschaft de instagrammende baarden en baardliefhebsters een alibi om vet te eten (#guiltypleasure), want hip en gezond zijn natuurlijk niet hetzelfde.
Deze trend spotte Buzzfeed begin dit jaar voor ons: hipsters drinken niet uit gewone glazen maar uit potten. De weckpotten, jampotten en alle andere zaken uit de retrovoorraadkast vormen een alternatief op de gelikte glazen van de multinationals die de afgelopen decennia standaard geleverd werden met de grote frisdrankmerken. Ze zijn een passend omhulsel voor de smoothies en andere gezonde, versgemaakte, groene drankjes. Let op: het is nooit zo maar een pot, er horen touwtjes, kaartjes en strikjes aan, en met bij voorkeur een rood met wit gedraaid dik rietje in. Onder meer gespot in Little V, de verdwenen popups Geefcafé en Warmoe, Westerkaatje en de Rooftop van het Schieblock.
Fier opgetast staan de grote potten in de open kast. Of het nu de klassieke sauzen zijn bij firma Pickles, de zakken meel bij Lebkov, de koffie in de Stationshuiskamer of de glazen die ondersteboven hangen bij Bokaal, het product van de zaak wordt uitgestald. Bijna geëerd als in een museum maar dan wel in heel stoer vormgegeven kabinetten. Ook de dry aged meats van Ter Marsch, de hammen bij Restaurant De Jong en de cuts bij CEO baas van het vlees hangen in het zicht. Na het uit de kast komen van de chef in de open keuken, mag nu ook het product weer gezien worden, liefst nog onbereid.
De witte, rechthoekige, glimmende tegeltjes zijn een wereldwijde trend, die groot is geworden in New York, maar welke hipstertrend is dat niet? De tegel moet precies die uit de metro van Parijs zijn, dus spreek métrò ook op z'n Frans uit als je het over de tegels hebt. In Rotterdam zien we de tegeltjes bij Amy's en Firma Pickles in de Markthal, achter het vet bij Tante Nel en overal om je heen bij CEO Baas van het vlees. Soms is het de moeite waard om je even te verschonen: glimmen de metrotegeltjes alleen op het toilet.
Baarden en tatoeages: weinig lichaamsversieringen definiëren de hipsterbeweging beter dan deze twee. En de racefiets natuurlijk, die we tegenwoordig ook binnen in restaurants spotten. Maar 2014 ging voorbij aan deze geijkte hipsterhandtekening. De technoknot deed haar intrede, maar is niet zo populair in Rotterdam als in Amsterdam. De zwarte, dik gerande architectenbril past in geen andere stad dan in Rotterdam, stad van architectuur. De lokale brillenboeren verkopen niet alleen aan de ontwerpers van Rotterdam Centraal, Markthal en De Rotterdam, maar minstens zo goed aan de opvallende tronies van onder meer Picknick, Biergarten en Old Scuola Pizza. Er is zelfs een Rotterdams bedrijf dat vernoemd is naar de architectenbril: Man met bril-koffie.
Deze trend hoef ik jullie nauwelijks voor te kauwen, geen enkel onderwerp kreeg zo veel liefde van onze lezers als nieuwe hamburgertenten. Uiteraard hebben we het dan niet over de gele M, maar over de gourmet-hamburger, de hamburger 2.0. Een handgemaakte broodje van bijvoorbeeld Jordy's, een patty van minimaal 180 gram biologisch regionaal vlees en bij voorkeur opgestapeld tot een decimeter hoog. Surf and turf, Huppel de Purple, Meatlover, Pig and Cow, de halal Middle East Burger, burgers van Wagyu-rund en vegaburgers van de vegetarische slager, we verorberen ze en masse. Onze collega's van Bogue wijdden er zelfs een heuse test aan en stuurde twee hipsters door de straten van Rotterdam. Ter Marsch won, daar kan je kiezen uit The Classic, The White en The Grand. Happy burgering!
Grote foto: een van de exemplarische architectenbrillentronies van de stad, die van Marnix Benschop van Biergarten (foto Jesaja Hizkia). Links: de technoknot van Milan Gataric van Lux, rechtsonder: Paul Sharo van Man met bril.
Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.
De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Geniet van de volgende voordelen: