Pizza Spianata

Tomatensaus, buffelmozzarella, Spianata Calabrese (pittige salami), ui, rode peper
Volgens geruchten is deze pizza bedacht door Aad Spianaat, een medewerker van de groen-witte pizzeria op het Middellandplein. Een Romeinse pizza die de arena betreedt met twee wapens, Spianata Calabrese en rode chilipeper. Een dodelijk lekkere combinatie.
Pizza Carciofini
Buffelmozzarella, artisjokken, knoflook, peterselie, rode peper en cherrytomaatjes
Een vegetarische variant in dit rijtje is de Carciofini van Ristorante Napoli, gelegen op het hoekje van de Meent en de Oppert. De Italiaanse vlag wordt in dit geval vertegenwoordigd door de knoflook, peterselie en een team van cherrytomaatjes en rode peper, maar de hoofdrol is weggelegd voor de prachtige gestripte bloem van de artisjok. Een welgevormde samenstelling.
Pizza Tarantelle

Tomatensaus, zwarte olijf, nduja (pittige smeerbare salami uit Calabria), paprika en burrata
Nduja, het is niet uit te spreken en voor een smeerbare salami ook lastig uit te smeren, zoals we zien aan de grove verspreiding van de worst. Maar het prikkelt wel de mond met een aangename tinteling, en de romige burrata is daar de perfecte tegenhanger van. Deze pizza eet je bij La Pizza, zowel in Blijdorp als op de oude vertrouwde locatie in het Scheepvaartkwartier.
Pizza Aglio, olio e pepperoncino
Tomatensaus, mozzarella, knoflook, rode peper, Parmaham, Parmezaan
In de naam van deze pizza lees je de prachtige eenvoud waar de Italiaanse keuken voor staat: de drie ingrediënten knoflook, olie en peper die de basis vormen voor heel veel heerlijkheid. Op deze pizza aangevuld met het tag-team parmaham en Parmezaan. De smaak is, net als het gerecht, rond.
Pizza Salame picante
San Marzano DOP tomatensaus, Fior di Latte, Salame Napoli Picante, chilli olie
De ingrediëntenlijst vol met authentieke benamingen voor de producten suggereert een smaak die Napoli waardig is. Dat is ook zo. De salame picante wordt aangevuld met een chili olie, een dubbele slag op de mondtemperatuur. Te proeven op de locatie aan het Achterklooster, en binnenkort ook met uitzicht op de Coolhaven op de nieuwe locatie in Little C.
Pizza Schorem
Tomatensaus, huisgemaakte vegan kaas, pittige kruidenolie, vegan salami, rode ui en cress
Anno 2022 kunnen we natuurlijk geen lijstje maken over een bepaald soort eten zonder ook een vegan variant uit te lichten. Vernoemd naar een vlijmscherpe stoere mannenzaak is deze pizza ook aan de scherpe kant. Die komt in dit geval van de olie aangemaakt met pepertjes en de rode ui. Je kan hem eten met uitzicht op de fontein, bij de Vegan Pizza Bar in het Karma Café.
Pizza Vulcano
Tomatensaus, mozzarella, pittige salami, rode peper en gorgonzola
De naam van deze pizza laat je gelijk weten hoe laat het is: tijd voor een uitbarsting van Italiaanse pittigheid. Pizzeria Andiamo is een minder bekende maar zeker aan te raden pizzeria in Delfshaven. De ‘lava’ van hun vulkanische pizza wordt machtig bestreden door de romige blauwader uit het gelijknamige dorpje Gorgonzola. Dat zorgt voor een pizza met een uitgebalanceerde smaak die zeker niet achterwege mag blijven in dit lijstje. (Wegens verbouwing is Pizzeria Andiamo tijdelijk gesloten.)
Pizza Diavolo Rosso

Tomatensaus, mozzarella, basilicum, salami, rode pepers, Spianata Calabrese, rode paprika, knoflook en rode ui
Een van de pittige pizze die de elegante opa van het pizzeriagezin in huis heeft, is een grote speler. Belegd met twee soorten salami, en op de kaart gemarkeerd met drie pepertjes, is deze pizza a force to be reckoned with. De rode duivel uit de naam verwijst in dit geval uiteraard niet onze zuiderburen, maar staat voor het hellevuur waar deze pizza in gebakken lijkt.
Pizza Stravagante
Tomatensaus, mozzarella, pikante salami en gorgonzola
Net als een andere zeer traditionele Italiaan serveert Rotterdams oudste pizzeria zijn pittige pizza met gorgonzola dolce, en gelukkig maar want als er was gekozen voor de pittigere variant had de brandweer er aan te pas moeten komen. Bij Angelo Betti is de keuze reuze en zijn er verschillende pittige pizza’s maar dit was de favoriet. Als je van klassiek houdt en niet bang bent voor een krachtige kaassmaak, ben je hier aan het juiste adres.
Arabiata
Tomatensaus, mozzarella, ansjovis, geitenkaas, rode peper
De enige gebakken deegbodem in de lijst met de combinatie water en vuur. De piepkleine zoute visjes en de rode pepers gedijen samen zeer goed in de zee van tomaat en kaas. Het zachte van de geit weet prima stand te houden tegen de hoge smaakgolven van eerdergenoemde. Zo voelen wij ons als een vis in het water met deze pizza in de knusse hut van Jet en Irene op de 1e Pijnackerstraat.