Ramen is de Japanse variant op noedelsoep. Daar wordt het gegeten als late-night snack of als streetfood onderweg van het werk, maar wat ons betreft kan een goede ramen de hele dag. Niet te zwaar op de maag en makkelijk naar binnen te werken door de vettige bouillon waarin de ramen geserveerd wordt. Deze is vaak op basis van varken of kip maar we zien ook steeds meer vegetarische soepen voorbijkomen. Met inmiddels heel veel keuze in de stad is het goed om te weten waar je moet zijn.
Deze lijst is in 2025 van een update voorzien en weer geheel actueel.
Tensai Ramen
Achter het raam aan de Schiedamsedijk kun je zien hoe deze ramen vers worden gemaakt met een prachtige machine. Laat je niet foppen door de simpele inrichting van deze zaak want de noedels hier zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Hun specialiteit zijn de tori paitan ramen. De kippenbouillon van deze soep heeft meer dan zes uur getrokken en krijgt daardoor een volle smaak. De dunne maar stevige hakata noedels worden gecombineerd met buikspek, sous-vide kip, paddenstoelen en bamboe. De vegetarische variant bij dit restaurant wordt gemaakt met pompoen en een heerlijke sojasaus.
Sapporo

Op de Aert van Nesstraat bevindt zich het zusje van de beroemde Takumi-keten. Aangezien ramen in Japan per stad verschilt, is het niet vreemd dat deze ramen, die gebaseerd is op de noordelijke stad Sapporo, een eigen zaak heeft. Voor de liefhebbers dus en vooral voor mensen die meer fan zijn van kippenbouillon, want de basis van alle soepen is hier kip.
Yokohama Ramen Saito (in Schiedam)

Dit ramenrestaurant zit niet in Rotterdam maar we moesten hem wel noemen, want volgens velen is dit de beste in ruime omstreken. De ramen worden hier gemaakt zoals ze bedoeld zijn, simpel, met naar verhouding veel soep en zonder een overdaad aan toppings. Bij Yokohama kies je eerst je basissoep: varken-zout, varken-miso, varken-miso, pittige kip of vegetarisch-zout en daarna kun je er de toppings op nemen die je wilt, maar onthoud: eenvoud is goud.
Kijk voor de wisselende openingstijden op de site of Facebook van Yokohama.
Parkweg 406, Schiedam
Hinoki 
Achter de Markthal aan het water op de Keizerstraat zit Hinoki. Op elke dag behalve op maandag kun je hier een dampende kom noedelsoep voorgeschoteld krijgen. De specialiteit van Hinoki is een soep op basis van varken en groenten, met cha siu als topping. Je vegetarische vrienden kun je hier ook gewoon mee naar toe nemen want ze hebben ook ramen met een soep op basis van miso: een pasta op basis van gefermenteerde sojabonen met een zoutige en umami smaak.
Ajisan Ramen
Ajisan Ramen zit op de Coolsingel, net voor de Donner. De chef van Ajisan heeft zijn kunsten geleerd bij viervoudig beste ramenrestaurant Abe’s in Tokyo. Hier heeft hij geleerd om Muckacho ramen te maken. Dit zijn noedels gemaakt met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Het menu is in tweeën gesplitst: aan de ene kant klassieke ramen die allemaal met cha siu geserveerd worden en de moderne ramen waar meer geëxperimenteerd wordt met smaken zoals miso.
Takumi

De ondernemers van Takumi zijn ooit in Düsseldorf gestart en inmiddels hebben zij in Rotterdam meerdere zaken, ook buiten Rotterdam groeit deze keten als kool, dwars door heel Europa. Ze hebben bij Takumi maar liefst 25 verschillende soorten ramen, waaronder enkele vegetarische varianten en zelfs vegan ramen. Onze favoriet is de Black Garlic Butatama Ramen, met dungesneden cha siu, bamboe, zwarte knoflook en een eitje.
Ramen Nikkou in Station Bergweg (en in Delft)
Ramen Nikkou trekt Japanners en niet-Japanners uit heel Nederland naar het centrum van Delft. Het aanbod aan ramen is beperkt, maar de kwaliteit is onovertroffen. Minstens zo fijn: de sfeer is die zoals je die kent vanuit bijvoorbeeld de bekende ramenfilm Tampopo: zittend aan een lange bar, terwijl de ramen en overige ingrediënten voor je neus bereid worden in grote pannen en ketels.
Het succes van Ramen Nikkou heeft ertoe geleid dat zij een tweede vestiging geopend hebben, gewoon in Rotterdam-Noord, in Station Bergweg.