Ramen is hot, maar in Rotterdam nog schaars. Bij Hinoki, vlakbij de Markthal, waan je je echter in Japan en eet je ramen zoals het bedoeld is.
Ramen is hot, maar in Rotterdam nog schaars. Bij Hinoki, vlakbij de Markthal, waan je je echter in Japan en eet je ramen zoals het bedoeld is.
Ramen is in opkomst. In de metropolen van de wereld – ook buiten Japan – schieten ramen bars (of noodle soup bars) als paddenstoelen uit de grond. In Japan zijn er zelfs zaken waar je verplicht alleen moet zitten. Zo kan je zonder afleiding, als in een bibliotheek, alle aandacht op de soep richten.
Over ramen valt veel te vertellen, maar we houden het hier even kort. Het gaat bij ramen om drie dingen: de bouillon, de noodles en de overige ingrediënten. De bouillon is van kip (soms van varken), op smaak gemaakt met zout, soja of miso. De noodles zijn bij voorkeur zelf gemaakt of geïmporteerd uit Japan. De overige ingrediënten kunnen van alles zijn, maar zitten meestal in de lijn van vis, vlees of vega. Vooral gestoomd varken (klinkt viezer dan het is) is populair. In Rotterdam is ramen een relatieve nieuwkomer, zeker bij het grote publiek. Je kan het sinds een jaar eten bij Set en sinds een paar maanden bij Wagamama in de Witte de With-straat en Soba Kitchen in de Fenix Food Factory. Daarnaast is er nog een klein aantal Chinese en Japanse restaurants dat ramen serveert.
Wij worden nu blij gemaakt met een zaak die zich volledig gericht heeft op ramen: Hinoki. Het pand bevindt zich sinds een paar maanden op de hoek van de Keizerstaat en het Hang. De noodle bar wordt gerund door Siang Hsia en zijn vrouw. Deze echte Japanners bereiden noodlesoep volgens authentiek Japans recept. De naam Hinoki, een naam die Siang spontaan op een ochtend bedacht, betekent Japanse Cipres.
Hinoki werkte samen met het Duitse Takumi uit Düsseldorf. De eigenaren van Takumi hebben Hinoki een handje geholpen bij de opzet van het bedrijf. Siang: ‘Toen we net begonnen met Hinoki, werd ons restaurant vooral bezocht door Aziaten en hun familie voor de weekendlunch, maar tegenwoordig hebben ook veel westerse mensen Hinoki gevonden en komen zowel Aziaten als westerlingen hier lunchen en dineren.’
Japans is in Nederland niet altijd Japans. Veel Chinezen runnen sushi- of teppanyakizaken. Daarom is het vaak bijzonder wanneer er echt Japanners in de keuken staan. Ook de ingrediënten bij Hinoki zijn grotendeels “echt” Japans. De basis voor de soepen en noodles wordt namelijk direct vanuit Japan geïmporteerd. Dit geeft de gerechten de authentieke Japanse smaak die liefhebbers naar de noodlezaak doet trekken.
Ramen wordt in Japan gezien als fastfood en is vooral een echte opkikker, bijvoorbeeld voor na een dag hard werken of voor na het stappen. Als je bij Hinoki een van de traditionele ramens besteld, dan merk je dat bij de eerste hap. De energie vloeit door je lichaam en je voelt je Asterix na het drinken van de toverdrank die onoverwinnelijk maakt. De soepen zijn flink aan de smaak (zeker als je de miso variant neemt) en de bowls zijn gigantisch. Als je nog wat van de lekkere bijgerechten wilt eten (zoals de fantastische kimchi), doe je er goed aan om een kleine kom te vragen. Wanneer je toch de grote kom bestelt, dan is delen met je dispartner niet alleen een romantisch, maar ook een zeer praktisch alternatief. Op het menu staan een flink aantal opties. Als je niet precies weet wat je wilt bestellen, vraag dan het vriendelijke personeel om hulp. Of waag, zoals wij deden, een gok. De tan tan men, soep met varkensgehakt (en een pepertjessymbool) was heet, maar zeker niet te heet. De teriyaki miso ramen is een echte allemansvriend.
Naast alle ramen en de bijgerechten zoals edamame, gyoza en de eerdergenoemde kimchi, heeft Hinoki sinds kort ook originele Japanse frisdranken. Dat zijn van die felgekleurde flesjes met vaak zeer extreme smaken. De zaak is op zijn Japans spaarzaam ingericht. Er hangen een traditionele rode Japanse banier (noren) en een paar krijtborden die mooi voorzien zijn van het menu in zowel Engels als Japans. De kommen die achter de toonbank uitgesteld staan, vormen een fijn contrast met de simpele stoelen en tafeltjes.
Ramen zal in Rotterdam steeds vaker op de menu’s verschijnen. De soep is een welkome nieuwe verschijning tussen het geweld van de hamburgers, pizza’s en taco’s. Hopelijk is alle ramen zo lekker en Japans als bij Hinoki Noodle Soup.
Set op de West-Kruiskade laat je proeven dat Japans meer is dan sushi. DIY en traditie onder één dak.
Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.
Ook met een nieuwe chef in de keuken laat NOTK zien hoe zij hun wijn-spijs combinaties als geen ander kunnen neerzetten.
Geniet van de volgende voordelen: