Het Zeeuwse Oesterseizoen is 21 september officieel begonnen. Hoog tijd voor ons om een rondje oesters te doen in Rotterdam. En omdat wij niet de beroerdste zijn, testen we ook wat je er het beste bij kunt drinken.
Het Zeeuwse Oesterseizoen is 21 september officieel begonnen. Hoog tijd voor ons om een rondje oesters te doen in Rotterdam. En omdat wij niet de beroerdste zijn, testen we ook wat je er het beste bij kunt drinken.
We beginnen bij The Fish Market. We hebben een druk programma, dus het is nog gierend vroeg als we binnen stappen. Dat houdt gastheer Tim echter niet tegen om er een glaasje bubbels bij te schenken. Fish Market heeft veel verschillende soorten oesters. We hebben geluk, want terwijl wij plaatsnemen komen net de Geay oesters binnen. Resultaat: een proeverij van maar liefst zeven verschillende oesters: een Zeeuwse, twee Normandische exemplaren (Ronce en Spéciale), een Ierse (Tara), natuurlijk de Geay en twee warme oesters. Deze laatste twee zijn gestoomd, waarvan één op zijn Aziatisch en één met Hollandaisesaus.
Bij de oesters krijgen we een setje folders, zodat we precies weten waar de oesters gehaald worden. De meeste komen bij David Herve vandaan, een biologische oesterkweker. Op de vraag of Rotterdammers vaak oesters komen eten, antwoordt Tim: “Heel erg vaak. Er komen in de weekenden vaak mensen met zijn tweeën die rond de 70, 80 oesters bestellen.” Dat lijkt ons bijna niet te doen (Hoe? Met welk geld? Waarom?) maar Tim verzekert ons dat hij het met eigen ogen heeft zien gebeuren.
Bij Kaat Mossel heeft eigenaresse Marie-Claire een plekje voor ons bezet gehouden op het drukke, zonnige terras. De vijf zit nog lang niet in de klok, maar ook hier krijgen we lekker een glaasje bubbels. Dan komt de kok, Ron, aan met vier verschillend bereide oesters, waarover hij ons uitgebreid vertelt: “Momenteel hebben wij de Raspberry Point oesters als alternatief en we beginnen met de Zeeuwse pas als het seizoen echt begint. Ze komen van het Prins Edwardeiland in Canada en zitten heel erg diep, waardoor het er erg koud is en bacteriën weinig kans hebben. Ze moeten de oesters echt uit het ijs zagen. Ze zijn al bijna vier of vijf jaar, maar zijn nog steeds klein. Voor jullie hebben we ze op vier verschillende wijze bereid: naturel, gegratineerd, gebakken op cantharellen met een beetje sojasaus en een oestershot.” Het oestershot is een glaasje tomatensap met daarin een oester en hierop ligt een oesterschelp met wodka en citroen (het is immers al 1 uur), dat je er zelf door moet mixen. Bij Kaat Mossel kun je oesters los bestellen op de wijze die jij wil, waardoor er voor iedereen wat wils is.
We rollen door naar YOLO. Aangezien de zon gelukkig nog steeds schijnt, strijken wij ook hier neer op het terras. Hier ontvangen wij voor het eerst geen glaasje bubbels, maar een Viognier. Er wordt een plateau met oesters op tafel gezet. De oesters komen uit het Grevelingmeer en bevatten het meeste vlees van alle oesters die wij tot nu toe hebben geproefd. De oesters worden zonder poespas geserveerd, gewoon met een klassieke vinaigrette van rode azijn en sjalotjes. De serveerster raadt ons aan om ook de tonijnlolly’s te proeven. Officieel kwamen wij natuurlijk voor de oesters, maar wie zijn wij om tonijnlolly’s af te slaan? Ze vallen uitstekend in de smaak, dus steek ‘m in je zak als extra tip.
Oesters passen helemaal bij Fjord. Eigenaar Jack is altijd op zoek naar nieuwe producten met een mooie kwaliteit. Jack: “Ik hou van exclusiviteit en ik wil eigenlijk geen groothandelproducten.” Zo heeft Fjord bijvoorbeeld mooie flessen Hermit gin; een gin met een lichte zilte afdronk door de toevoeging van gefilterd Oosterschelde-water. Hierdoor is de gin perfect om over de oesters (Zeeuwse Renart Boulon) te serveren. Naast deze gin-oester krijgen we nog een Normandische creuse uit het gebied van Marennes, een Ierse zomeroester afkomstig uit de Sligo Bay, een zachte fines de Claire uit Normandië met een licht nootaroma, een zoet en ziltige Canadese Raspberry Point en een Gillardeau die zoet en zout tegelijk is. Als bijpassend drankje serveert Jack een Oostenrijkse Steininger Grüner Veltliner, waarbij we ons laten vertellen dat deze prijswinnend is in combinatie met oesters. Bezoek Fjord bij voorkeur in de week van 16 oktober, dan hebben zij namelijk een speciale oesterweek.
Tijdens de officiële start van het Zeeuwse oesterseizoen, bezoeken wij het Oester & Bubbels event van Restaurant Chung. Hier eten we twee verschillende soorten oesters, de Zeeuwse creuse en de Gillardeau uit Frankrijk. Deze twee varianten worden op verschillende manieren geserveerd. De Gillardeau wordt ‘gewoon’ gepresenteerd op de standaard, rauwe manier. Chung: “De Zeeuwse oesters gebruiken wij om te stomen, omdat ze vleziger zijn. Na het stomen garneren wij ze met bosui, rode peper en zwarte bonen. Vervolgens worden de oesters afgeblust met hete olie, zodat de oester dichtschroeit.” Ga trouwens niet weg bij Chung zonder zijn bekende flensjes met pekingeend ook te hebben geproefd.
Een oesterbar aan het water, met alleen maar oesters, champagne en witte wijn, dat is Oesteria. Het pop-up terras met kleine shack vind je aan de 'verre kant' van de Oude Haven recht tegenover Restaurant Meat. Voor mensen die trek in meer hebben is de kaart van Meat ook beschikbaar. De zaak is alleen open bij goed weer, van donderdag tot en met zondag.
Voor onze laatste rondje oesters gaan we de stad uit, richting Zeeland. Op een uurtje rijden vanaf Rotterdam vind je Yerseke: het centrum van de oestervisserij. Vanaf de oesterputten worden de oesters verzonden naar West-Europa en uiteraard dagelijks aan wal gebracht. Oesterput14 heeft een bijzondere locatie: de zaak zit boven de oesterputten. Vanaf het terras heb je uitstekend zicht op de oesterputten en zie je hoe ze rechtstreeks op je bord terecht komen.
De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.
Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.
Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: