De nieuwe restaurants, bars en koffietenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Er opent elke week wel iets nieuws en spannends in de stad. Logisch als je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig heb je ons en onze neiging om van alles in overzichtelijke lijstjes te zetten. Hier dus een overzicht van de leukste nieuwe zaken van afgelopen maand. In totaal willekeurige volgorde.
De Huismeester

De tijd dat de Meent eigenijk een beetje fout is, lijkt voorbij. Er komen steeds meer mooie, nieuwe zaken bij in deze straat. Laatste aanwinst is De Huismeester, gevestigd in het pand waar vroeger de huismeester van Rotterdam zat. De Huismeester serveert goede wijnen en pintxos. Extra leuk zijn de telefoons aan tafel, waarmee je naar de bar en naar andere tafels kunt bellen.
Meent 115
FG Bistro

Het nieuwste avontuur van François Geurds heet FG Bistro en is gevestigd in het oude pand van FG Restaurant. Criticasters zouden kunnen zeggen dat Geurds een makkelijke manier heeft gevonden om het leegstaande pand winstgevend te houden, maar die mensen zijn er waarschijnlijk nog niet gaan eten. De klassieke Franse kaart wordt verrassend succesvol gecombineerd met Aziatische happen. En dankzij sommelier en vinoloog Gilles Faelens zit het met de wijnen ook wel goed.
Lloydstraat 204
Weena

Bokaal heeft een zusje en ze heet Weena. Verrassend genoeg gevestigd aan het Weena, zorgt de zaak ervoor dat dit district direct een stuk gezelliger wordt. Het warme interieur bevat veel groen en is erop gericht om een groot publiek te trekken. Van zakelijke lunch en borrel tot winkelend publiek, toeristen en toevallige passanten. Je kan dan ook voor alles terecht bij Weena; er is ontbijt, lunch, diner en een uitgebreide drankkaart met fijne borrelhappen. Verfijnde no nonsense. Wie wel eens bij Bokaal geweest is, weet wat we daarmee bedoelen.
Weena 202
Barista Café

Ook franchiseondernemingen kunnen af en toe op onze goedkeuring rekenen. Zeker zo’n prettig concept als dat van Barista Café. Zij handelen in goeie koffie, lekkere en betaalbare broodjes en fijn ontbijt. Gevestigd bij Wilhelminaplein is dit ook een goede stek voor zakelijk publiek. Barista Café is al vanaf zeven uur ’s ochtends open, dus ga er vooral eens langs als je eens wat anders wilt dan die slappe bak uit de koffiemachine op de zaak.
Wilhelminaplein 41
Flat White

Foto: Larissa Tromp
We zijn er officieel nog niet langs geweest, maar aangezien Flat White op een steenworp van de redactie ligt, hebben we al een aantal officieuze bezoekjes gebracht. De knusse koffiezaak zit in conceptstore Inconcept en biedt precies wat je van een koffiezaak wilt: lekkere koffie, een ontspannen atmosfeer en mini Tony Chocolonely tabletjes bij de warme dranken. Binnenkort ook een lunchkaart dus houd ons in de gaten voor een uitgebreid verslag.
Coolsingel 83
Savage

We moeten ons inhouden om niet als hysterische tienermeisjes te gaan staan gillen bij deze prachtzaak. Op de Schiedamse Vest, in het rijtje Lola, Dertien en Gusto zit sinds kort Savage, het nieuwe avontuur van sommelier Xander Rodrigues. Met piepjonge chef James Maros (23) aan het roer, levert Savage eenvoudige, pure, maar hele spannende gerechten. Het vier- tot zevengangenmenu is de combineren met een wijnarrangement (aanrader!), begeleidende bieren of een non-alcoholische combinatie. Dit kan wel eens een grote worden
Schiedamse Vest 14
Heilige Boontjes

We kenden de Boontjes al van hun vestiging aan het Burgemeester Meinezplein, maar nu hebben ze ook het oude politiebureau op het Eendrachtsplein betrokken. Heilige Boontjes leidt ex-gedetineerden op als barista en brandt bovendien de eigen bonen. Hier wordt je koffie met liefde, aandacht en toewijding gezet en dat proef je.
Eendrachtsplein 3
The Fish Market

Dit is een kindje van Tim Law: een toegankelijk en betaalbaar visconcept. Hier kun je terecht voor een uiteenlopende selectie aan vis. Zin in een koud visplateau met een enorme kreeft en een grote vlees bubbels? Geen probleem. Liever een bord fish & chips wegbeuken met een biertje erbij? Lekker doen! Bij The Fish Market kun je voor beide uitstekend terecht.
Binnenrotte 105-111
C.E.O. baas van de lunch

We kennen allemaal C.E.O. baas van het vlees, waar je heen gaat als je vleesch moet. C.E.O. breidt nu uit met Baas van de lunch waar je, je raadt het al, kunt lunchen. Het concept vlees, vlees en nog eens vlees is losgelaten, want je kunt er ook heen voor vis en kaas. Je eet er goed belegde broodjes met producten van hoge kwaliteit.
Karel Doormanstraat 368-370
Per’s Deli

Tiki’s heeft weer een keuken! De tijd dat we onze maagwanden moesten bekleden met een zakje chips is voorbij. Met de komst van Per’s Deli kunnen we eindelijk weer eens een goede bodem leggen voor die veel te gevaarlijke cocktails. Perry de Man serveert klassieke New Yorkse kost. Dat betekent een cheeseburger die voor de verandering makkelijk in de mond past, mac & cheese balls, pastrami sandwiches en patat. Simpel, maar doeltreffend.
Hartmanstraat 16