Rotterdamse wijken en straten: West-Kruiskade

Een paar jaar geleden was er nog niet veel (of juist iets te veel) te beleven. Tegenwoordig zit de West-kruiskade vol met restaurants, toko's en winkels uit alle windstreken.

6 Okt 2017 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Rotterdamse wijken en straten: West-Kruiskade

De West-Kruiskade is al lang niet meer zo berucht als hij vroeger was. Tegenwoordig zit deze straat vol met internationale eettentjes en toko’s. Hoog tijd om de straat af te struinen voor een mooie lijst.

Ayla


Helemaal aan het begin van de West-Kruiskade, op het Kruisplein, zit Ayla. Ayla is onderdeel van Mess, het bedrijf achter de Biergarten en The Suicide Club en is vernoemd naar de tweede naam van een van de oprichtsters van Mess. In deze multiculturele zaak, geïnspireerd op de Mediterrane keuken, kun je zeven dagen per week van 11.00 ’s ochtends tot middernacht terecht. Het concept is shared dining, dus je kunt zowel voor een klein hapje als voor een uitgebreid diner aanschuiven. En de cocktails zijn van een andere orde. Tip van ons: laat je verrassen door een van de bartenders met de geïnfuseerde en zelfgestookte dranken. 

Set Noodle & Hotpot


Lang voor de ramentrend Rotterdam bereikte zat Set er al. Bij dit Japanse restaurant wordt er naast ramen, noodle soep en don (een Japans rijstgerecht in een kom) geserveerd. Ook staan er diverse bijgerechten op de kaart, zoals sojaboontjes en gyoza. Zowel de menukaart als het interieur zijn typische Japanse kost zonder poespas. De vestiging op de West-Kruiskade is de derde vestiging van deze kleine keten; ze hebben namelijk ook twee vestigingen in Den Haag. Maak je lunch of diner compleet door er een matcha tea bij te bestellen. 

Takumi


Schuin tegenover Set Noodle & Hotpot zit ook een ramentent: Takumi. Deze noodlebar is over komen waaien uit Duitsland, waar de keten een begrip is. Zo minimalistisch als Set is ingericht, zo uitbundig is Takumi. De zaak is opgedeeld in twee ruimten, met knusse zithoekjes en alles in de rode en gele tinten die je direct aan Japan doen denken. Bij binnenkomst loop je direct tegen de grote klimaatkast aan, waarin de ingevlogen noedels minimaal 48 uur worden verwerkt. De menukaart is eenvoudig, maar verleidelijk. Bij de gerechten staan foto’s afgebeeld, zodat het ook voor de leken onder ons iets eenvoudig wordt om te kiezen. Takumi zet elke maand een nieuwe special op de kaart, dus wij raden aan om gewoon maandelijks aan te schuiven.

De Kade


Een paar deuren verder zit restaurant De Kade. Dit restaurant is begonnen met een volledig vegetarische kaart, die Aziatisch georiënteerd is. Tegenwoordig is er ook een apart vis- en vleesmenu beschikbaar, waardoor de echte carnivoor hier ook terecht kan. Die kaart is dan weer Surinaams. Veel van de vleesgerechten zijn ook in te vinden in een vegetarische of veganistische variant. Het restaurant heeft een open keuken, waardoor je kunt zien hoe de chefs de gerechten bereiden. Je kunt er trouwens ook prima afhalen.

Nixy & Lexy


De pop-up Nixy & Lexy zit sinds de lente in het pand van Felicity Bakery. Je kunt hier terecht voor klassieke Chinese ontbijtgerechten, geïnspireerd op het ontbijt van Chinese arbeiders. Dit bestaat uit stevige, vullende, hartige gerechten. Nixy & Lexy maken - naar eigen zegge als enigen in Rotterdam – noodles van het rijstdeeg dat overblijft na het maken van de cheun fan, de rijstnoodlerollen. Dit is een bijzonder arbeidsintensief karwei, maar eigenaren Marnix Benschop en Alexander Wong doen het graag. Er zijn plannen om de ontbijtbar uit te breiden tot restaurant waar je high end kunt Chinezen. Tot die tijd zijn Marnix en Alex op diverse foodfestivals en evenementen te vinden als Nixy & Lexy Don’t Give Sh_t. 

Soi3


Soi3 betekent letterlijk ‘de derde zijstraat’ en is dus vernoemd naar de locatie van het restaurant: de derde zijstraat van de West-Kruiskade. De ingrediënten van alle gerechten die op de kaart te vinden zijn komen van de toko’s uit de straat. Bij Soi3 zijn de gerechten zo min mogelijk aangepast aan het Westen, waardoor je echt authentieke Thaise gerechten krijgt. Let op! Deze kunnen dus flink pittig zijn. Eigenaar Jeroen heeft er een dagtaak aan om de jongens uit de keuken in toom te houden wat de pepers betreft.

Ilya


Bij het Turkse restaurant Ilya worden alle vleesgerechten bereid op de grill of in de houtgestookte steenoven. Ze beschikken over een gedeeltelijk overdekt terras inclusief terrasverwarming. Laat het weer het toch niet helemaal toe, neem dan binnen plaats. Hier zijn de muren bedrukt met zwart-wit foto’s van bekende Turkse filmsterren. Het gros van de kaart is Turks, maar op de kaart staan ook burgers, pizza’s en pasta’s. Een keer zin in een bijzonder ontbijt? Bezoek dan Ilya op zondagochtend voor het Turks ontbijtbuffet, bestaande uit tomatenstoof, gebakken ei, knoflookworst, olijven en allerlei zoetigheden. 

Madera House


Restaurant Madera House is gevestigd op het Tiendplein: het pleintje tussen de West-Kruiskade en de Eerste Middellandstraat. In dit Argentijnse steak-house kom je niet alleen voor een goede steak, maar je kunt hier terecht van ontbijt tot diner. Al het vlees wat uit de mooie open keuken komt is 100% halal. Verder wordt er in de keuken veel gewerkt met lokale producten. Zo krijg je bijvoorbeeld het gebak van Koekela en jam van Rotterdamsche confituur. 

Holy Smoke


Holy Smoke zit ook op het Tiendplein en heeft zijn naam aan drie dingen te danken: het rookaccent wat wordt verwerkt in het vlees, de sigarenwinkel die vroeger in dit pand zat en de tram die voor de deur stopt met eindhalte ‘Holy’. Bij Holy Smoke kun je zeven dagen per week terecht voor vlees, vis en groenten van de grill. Het pronkstuk in de zaak is de grote grill in de open keuken. De kaart biedt genoeg gerechten voor de liefhebber, maar is niet te uitgebreid, om de keuzestress te beperken. 

Kampong Express


In de Gouvernestraat, de straat die de West-Kruiskade met de Nieuwe Binnenweg verbindt, zit Kampong Express. In deze kleurrijke zaak komen drie generaties kooktalent terug. Gloria runt het restaurant samen met haar ouders uit Maleisië en haar grootouders komen uit China. De gerechten komen dan ook uit de Maleisische keuken en hebben Chinese invloeden. Het eetgedeelte wordt gescheiden van de keuken door een batikdoek. Wij raden aan de Laksa te bestellen: een pittige kokos-curry soep met visballetjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Rotterdamse wijken: 11x Rotterdam Noord

Rotterdamse wijken onder de loep: van fijne bistro tot gezond vegan ontbijt. Dit alles is te vinden in deze wijk: het Oude Noorden.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.