Een paar maanden in het jaar is het écht een feestje om groente te eten. En die tijd is nu aangebroken, want het aspergeseizoen is van start gegaan. Ga je al watertanden bij de gedachte aan het witte goud, maar weet je niet zo goed bij welke restaurants je de lekkerste asperges eet? Geen nood, wij hebben een lijstje gemaakt met onze favorieten.
Louise Petit Restaurant

In de Veerhaven worden bij de Franse bistro Louise Petit Restaurant de asperges op de klassieke manier bereid en uiteraard met Franse ham geserveerd. De beroemde saus wordt er royaal overheen gegoten en het gerecht wordt afgetopt met knapperige, piepkleine aardappeltjes.
Fuiks

Bij Fuiks houden ze de seizoenen altijd goed in de smiezen. Niet gek dat ze in het voorjaar uitpakken met asperges. De witte van de koude grond, zoals het hoort.
Westerkaatje
Bij Westerkaatje hebben ze een mooi gerecht samengesteld met de groene variant. Na alle paascalorieën helpen ze je graag weer het gezonde leven op te pakken. Hiervoor hebben zij een salade gemaakt van courgette met bimi, groene asperges, zeekraalpesto en pijnboompitten.
Verward

Verward kondigde aan dat ze deze week nog de witte asperges hebben. Zij serveren het niet op de klassieke manier, maar met plakken zalm of ham en raapsteel. Toch zijn het klassieke eitje en de aardappeltjes ook op het bord terug te vinden. De heren raden aan om ze een berichtje te sturen, zodat je zeker weet dat je niet naast de asperges grijpt.
Old Dutch

Een van de vele tradities die het oudste restaurant van Rotterdam heeft zijn de Hollandse asperges. Er staan twee gerechten op het menu waarin het witte goud is verwerkt: de klassieke versie à la flamande met Livar ham, ei en botersaus of koteletjes met Hollandse asperges, aardappeltjes en salie jus. Wanneer je écht geluk hebt pakken ze bij Old Dutch extra uit en wordt de ham ingeruild voor een Oosterscheldekreeft.
Muller&CO
In de mooie binnentuin van brasserie en wijnbar Muller&CO in Berkel en Rodenrijs hebben ze naast de bestaande lunch- en dinerkaart een aparte kaart met het aspergemenu. Op dit menu staat aspergesoep, aspergesalade met gerookte eend, asperges met gerookte of gegrilde zalm en asperges à la flamande. De ‘normale’ lunch- en dinerkaart worden per 1 mei geheel vernieuwd.
De Roode Leeuw
Onder de rook van Rotterdam vind je op de ’s Gravenweg, bijna op de grens van Nieuwerkerk, restaurant De Roode leeuw. Na een brand in 2011 is het pand opnieuw opgebouwd en kun je zowel binnen als buiten in alle rust plaatsnemen. De asperges worden hier gemaakt met Hollandaise saus en salsa verde en afgetopt met ham, een gepocheerd ei en aardappeltjes.
Eetcafé Facet

In Hillegersberg is eetcafé Facet in de afgelopen 27 jaar uitgegroeid tot een begrip. Op de hoek van de Weissenbruchlaan staan traditioneel ieder jaar de klassieke asperges op het menu inclusief beenham, ei, krieltjes en Hollandaise saus. Voor €24,95 krijg je er ook een glas wijn bij.
Three
Om de hoek van Facet vind je bij het contemporary Asian cuisine restaurant de asperges terug helemaal in stijl van restaurant Three, namelijk verwerkt in sushi. De experimentele sushirol bestaat uit witte asperge met gebrande zalm, haringkuit, zure room, gemarineerde eidooier en krokante aardappel. Weer ‘ns wat anders dan de klassieke variant.
Brasserie Vincent

Ook in Kralingen staat de klassieke versie op het menu. Bij Brasserie Vincent aan de Oostzeedijk kun je van woensdag tot en met zondag het gerecht uit Hollandse bodem bestellen. Let op: deze staan niet op de standaard menukaart dus je moet hier apart naar vragen.
Kaat Mossel
Om de hoek is de keuken van Kaat Mossel onlangs helemaal verbouwd, waarbij er geen gebruik meer wordt gemaakt van gas. Eind maart zijn de eerste lentekriebels al bij ze begonnen en direct de asperges op de kaart gezet. Naast de klassiekers staat er dit jaar ook lamsvlees en zeeduivel met asperges op het menu.
Jofel

Bij alle vestigingen van Jofel stonden de asperges al vroeg op het menu. Naast het wisselende weekmenu waarbij je steeds weer kennis kunt maken met diverse nieuwe gerechten, zijn de asperges ook ‘los’ te bestellen met ham of zalm. De saus wordt hier in een apart pannetje geserveerd, waardoor je zelf kunt bepalen of je je asperges er wel of niet in laat ‘drenken’. Let op: de asperges zijn deze week nog verkrijgbaar in Bleiswijk.
Mia van Yperenplein 259
Wijnbar Janssen en van Dijk
Bij Wijnbar Janssen en van Dijk staan ze bekend om de asperges dus kon het ook dit jaar niet achterblijven en hebben zij traditiegetrouw weer een los aspergemenu opgesteld. Zo kun je kiezen voor aspergesoep, maar ook voor een aspergesalade met gerookte zalm of een romige aspergequiche. Voor degene die het liever back to basic houden staan er traditioneel bereide asperges op het menu.
Brasserie Woodz
Ook bij de geheel gerenoveerde Brasserie Woods houden ze de asperges klassiek, met zalm of beenham. Geniet hier van het voorjaar met lentegoud op je bord en uitzicht op de Kralingse Plas.
Dudok
Op de Meent kun je het witte goud in twee varianten vinden bij Dudok. De asperges staan op de klassieke manier op het menu, waarbij ze à la flamande worden gekookt en op tafel gezet worden met boerenachterham, gekookte krieltjes, ei en boterjus. Voor de kleinere trek kun je kiezen voor de aspergesoep.
THOMS Stadsbrouwerij

Het witte goud heeft ook THOMS Stadsbrouwerij bereikt. Pal achter het stadhuis en de Meent eet je de Nederlandse lekkernij op traditionele wijze met ham of zalm. Hierbij worden een gekookt ei en krieltjes opgediend.
Bar Bistro Nul10

In het gezellige pandje van Bar Bistro Nul10 aan de Westerstraat in Rotterdam worden in de meivakantie asperges met zalm of ham naar keuze geserveerd. Je kunt hier terecht om op het terras te genieten van de asperges die hier à la Flamande worden bereid.
BOMM
Aan de Oudedijk in Kralingen kun je bij bar/bistro Bomm voor diverse aspergegerechten. Zo is er een romige arborio risotto met witte asperges, maar ook Noorse wilde zalm en pulpo met asperges en onsen ei. Als variant op het klassieke gerecht worden er asperges met Berkshire nootham en truffelaardappeltjes geserveerd.