1001 nacht in 2018: Restaurant Kite aan de Westblaak

Traditioneel Afghaans eten, hippe muziek en geurige cocktails; bij Restaurant Kite ben je aan het juiste adres. Laat je verrassen door de smaakvolle Afghaanse keuken.

22 Jul 2018 Naomi Possel

blogger Naomi is masterstudente Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. Als echte Brabantse is de Bourgondische levensstijl haar met de paplepel ingegoten. Eten, drinken en borrelen is haar geëscaleerde hobby die zij het liefst met zo veel mogelijk mensen deelt.

  • 22 Jul 2018

1001 nacht in 2018: Restaurant Kite aan de Westblaak

Vliegeren, ook wel ''kite running'' is dé volkssport van Afghanistan. Het heeft als doel om mensen met elkaar te verbinden, net zoals Restaurant Kite aan de Westblaak dat wil met zijn Afghaans shared dining concept. Bij Restaurant Kite geniet je van verschillende traditionele Afghaanse recepten, maar met een speciale twist: alles wordt met elkaar gedeeld. Bestel hier later op de avond nog een cocktail (of mocktail) bij en begeef je naar de dansvloer. Benieuwd? Wij gingen langs om dit concept aan den lijve te ondervinden.

Sfeer


Het pand van Kite aan de Westblaak is er een die niet onopvallend gepasseerd kan worden. Hippe muziek en vooral heerlijke geuren komen je tegemoet als je langsrijdt. Zo ongezellig als het terras aan de drukke straat met het voorbij scheurende verkeer kan aandoen, zo warm en sfeervol is het interieur binnen. Het restaurant is modern ingericht, niet wat je zou verwachten van een Afghaans restaurant op het eerste oog. Roze suède stoelen, hoge barkrukken aan de betonnen bar en marmeren tafeltjes tegen de groen betegelde wand. Voor de oplettende bezoeker zal je zien dat het interieur hypermodern is, maar wel in de kleuren van de Afghaanse vlag. Dan de muziek. Er is gekozen om af te stappen van traditionele Afghaanse muziek om zo het restaurant toegankelijk te maken voor elke Rotterdammer. Uit de boxen klinkt dan ook soul, R&B en zelfs top 40 muziek. We mogen al verklappen dat dit een voorproefje is voor de cocktailavonden die eind augustus zullen worden geïntroduceerd. 

Het concept


Restaurant Kite heeft de primeur met zijn concept: Afghaanse shared dining. De menukaart bestaat uit verschillende voorgerechtjes, zoals typisch Afghaanse sambosa’s (pasteitjes), mantoe (gestoomde dumpling) en naanbrood met dips. Deze gerechtjes zijn bedoeld om met elkaar te delen. Bij de hoofdgerechten kun je denken aan BBQ-spiesen met daarbij een groente- en rijstgerecht. Je kunt hierbij eindeloos combineren. Denk aan lamsgehaktspiesen met aubergine en bruine rijst of een kip-saffraanspies met witte rijst en spinazie. Bij al deze gerechten hoort een drankje en ook hier is de keuze reuze. Restaurant Kite heeft ervoor gekozen om een uitgebreide mock/cocktail kaart te introduceren, met smaken die (ondanks de moderniteit), mooi combineren met de traditionele Afghaanse keuken.

Het eten


We beginnen de avond met een drietal voorgerechtjes en een heerlijke seizoensmocktail met amandelsiroop, kardemon, munt en komkommer. Typisch Afghaans wordt ons verteld, maar wel met een modern tintje. Voor ons op tafel verschijnen de sambosa’s gevuld met kip en seizoensgroentes, de dumpling met gehaktvulling en tomatensaus en het traditioneel gebakken naanbrood met drie verschillende dips. Alle voorgerechtjes zijn hoog op smaak en goed gekruid. De sambosa’s zijn rijkelijk gevuld met kruiden, precies goed gegaarde groentes en sappige kip. De dumpling is, in combinatie met de yoghurt-knoflooksaus, lekker fris, maar tegelijkertijd ook pittig door de tomatensaus. Het naanbrood is knisperend vers en we genieten van de pittige tomaat-paprikaspread die hierbij geserveerd wordt. Dit belooft veel goeds voor de ronde aan hoofdgerechten. 

De hoofdgerechten 

We vragen advies over de uitgebreide drankenkaart bij de hoofgerechten die we besteld hebben. Er wordt ons een glas Portugese rode wijn aangeraden en een frisse passievruchtcocktail met munt en elderflower likeur. Verder kiezen we voor de BBQ-spies van saffraan-gemarineerde kip en gegrilde groenten en de spies met rund- en lamsgehakt. Er wordt ons aangeraden om hierbij de gebakken en gestoofde aubergine te proberen, de zacht gegaarde spinazie en de bruine rijst met gekarameliseerde wortel en amandelen. Omdat onze ogen, zoals wel vaker, groter zijn dan onze maag, kiezen we ook nog voor het gesmoorde lamsvlees in de pittige curry. Dit blijkt echter een goede keus, want dit is onze favoriet van de avond.

Groot fan zijn we van de aubergine, zijdezacht met een fris knoflook-yoghurt sausje en pittige tomaat, zo hadden we aubergine nog niet eerder gegeten. Er wordt ons verteld dat dit een proces van een aantal uur is en dat de aubergine behoort tot de signature dishes van de zaak. Dat snappen wij. Ook de curry valt erg goed in de smaak, het lamsvlees is super zacht en de pittige curry is hoog op smaak gebracht met Afghaanse kruiden. De curry combineert tevens mooi met de zoete bruine rijst met wortel, rozijn en amandelen. Iets minder fan zijn we van de rund- en lamsgehakt spies, deze is ietwat aan de droge kant en viel qua smaak in het niet bij de mooie kruidige groentes, curry en dips. De sappige saffraan kipspies daarentegen is wel erg lekker.

De Cocktails 



Leuk ook om te benoemen is dat de frisse cocktails erg goed combineren met de kruidige smaken van de Afghaanse keuken. Wij raden dan ook aan om voor een van de mock/cocktails gaan bij de gerechten in plaats van een glas wijn. Een frisse slok van de cocktail is prettig om de smaakpapillen weer even te neutraliseren voordat je aan een volgende smaakexplosie begint. 

Het dessert 

Met nog nauwelijks ruimte voor een dessert, worden we toch verleid om even te kijken naar de kaart. Het leuke is dat Restaurant Kite er hierbij voor heeft gekozen om ook Westerse desserts toe te voegen aan de kaart om zo wederom het moderne aspect even uit te lichten. We kunnen dan ook eigenlijk niet anders dan kiezen voor de ‘’lavacake met zachte chocoladevulling, amandelkoek en vanille-ijs’’. Het is een heerlijke afsluiter.

De gewaagde sprong in het diepe die Restaurant Kite heeft gemaakt om een traditionele keuken te combineren met moderne cocktails, muziek en meubilair, is wat ons betreft geslaagd. Houdt vooral hun Facebookpagina in de gaten voor de aftrap van de naderende cocktailavonden die naar verwachting eind augustus van start zullen gaan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen