Mevrouw Zoetekauw popt-up met lekkers in Toko 51

Sinds december gevestigd aan de West-Kruiskade 51: Mevrouw Zoetekauw. Theesalon met lekkers, catering en tijdens het IFFR dagelijks een verse dagschotel.

12 Jan 2015 Cornelie de Jong

blogger Cornelie is documentair fotograaf en leiderschapscoach. En tussen de bedrijven door ook fervent eet-lezer,

Mevrouw Zoetekauw popt-up met lekkers in Toko 51

Mevrouw Zoetekauw is een naam die een mens doet dromen van koekjes, taarten, hemelse lekkernijen en wolken van zoetigheid. Dus maakte ik een afspraak met deze Mevrouw, om eens te kijken wat en wie er schuilgaat achter deze mooie naam. Viola Schaaff, alias Mevrouw Zoetekauw, vind ik bij pop-up store Toko 51 op de West-Kruiskade.

Toko 51 biedt onderdak aan een grote verscheidenheid van activiteiten. Het is een bedrijfsverzamelpandje waar je tussen de bric à brac allerlei creatieve types kunt ontmoeten: wereldvrouwen, kunstenaars, muziekproducenten, grafische vormgevers en galeriehouders. Alle meubels, kleding en planten in het pand zijn te koop.

Maar eerst is er de ontmoeting met Alfred, Viola's kleine hond die ? heel Sarah Lund ? gehuld is in een piepklein Noors truitje. Achterin Toko 51 is namelijk geen verwarming en dan krijgt Alfred 't koud, verklaart Viola. Voorin, waar Viola haar theesalon drijft, is het wel lekker warm. Terwijl Alfred verwoede pogingen doet om z'n trui uit te trekken, nemen Viola en ik het leven van Mevrouw Zoetekauw door. We drinken biologische kloosterthee van haar theekaart.

Lekkers voor Showroom Mama en TENT

Viola is in 2009 begonnen met zoete catering voor feestjes en in opdracht van bedrijven en particulieren. Zo verzorgt ze lekkers voor feestjes en openingen van Showroom Mama en TENT en andere evenementen. Verder stond ze op kleine marktjes en festivals, zoals Bazar Bizar en Duizel in 't Park. En sinds begin december heeft ze dus haar theesalon in Toko 51, waar ze met z'n allen hopelijk tot eind 2015 kunnen blijven.

In een vorig leven was Viola verpleegkundige, maar ze was naast haar werk altijd al in de weer met bakken. Op een dag hing ze haar uniform aan de wilgen. Sindsdien draagt ze haar Mevrouw Zoetekauw-schort.

Haar specialiteiten maakt ze altijd met vegetarische en biologische ingrediënten, maar ook zonder suiker en vaak ook vegan. Ehm, maar hoe doe je dat, zonder suiker, vraag ik? Dan gebruik je bijvoorbeeld dadels en vruchten om te zoeten, vertelt Viola. Of ahornsiroop, honing en dat soort zoetmakers.

Vandaag staat op het schoolbord van de theesalon: verse groentesoep met lekker brood voor € 3,50 en als baksels van de dag: cranberry/noten/chocoreep voor € 2 en spinazie-fetaquiche voor € 3. In de boodschappentas zitten de ingrediënten voor een boerenkool-pastinaaksoep, die ze straks gaat maken.

Reclame maken en netwerken moet ze nu echt meer gaan doen, met de inzet van social media, haar website en mooie folders. Buiten de theesalon doet Viola ook aan catering: je kunt je feestje opluisteren met hapjes en taarten (zoet en zout) van Mevrouw Zoetekauw. Dat je dat alvast weet.

Gedurende het International Film Festival Rotterdam (21 januari tot en met 1 februari) biedt Mevrouw Zoetekauw dagelijks tussen 17.30 en 20.00 uur een verse dagschotel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.