Behalve Obba's Foodbar in de Markthal is er nog een Obba Lounge in de Rijnhaven natuurlijk. Het oriëntaalse restaurant is een favoriet van burgemeester Aboutaleb. Goed voorbeeld doet volgen, dus Jeffrey Singh ging er ook eten. Het verslag dat hij erover schrijft, is zijn debuut op De Buik:
Eigenlijk vreemd hoeveel passanten dagelijks deze parel aan wal van de Rijnhaven passeren zonder van het bestaan ervan te weten. Volledig opgaand in de industriële omgeving ligt in deze oude scheepscontainer toch een grot der wonderen verscholen. Wanneer je komt aanlopen vanaf de parkeerplaats, is het dan ook even puzzelen aan welke kant je ‘Sesam open U’ dient te roepen. De andere wereld waar je vervolgens binnenstapt, is zó betoverend dat zelfs het prachtige uitzicht op de Kop van Zuid erbij in het niet valt.
De slimme indeling biedt een sfeervolle zit aan elke tafel in het restaurant, of je nu in de verleidelijke loungebanken wegzakt of wegdroomt aan de romantische raamtafels. De oriëntaalse sfeer wordt niet onder de bontgekleurde stoelen en banken gestoken, nog altijd in de ontspannende dosis die bij een loungezaak hoort. Mozaïeken schalen met tientallen kaarsjes op tafel, Perzische tapijten op de vloer en een exotische verzameling hoge planten onder de hoge tentoverkapping. Opgeteld bij de vriendelijke ontvangst straalt de warmte je tegemoet, samen met de subtiele geuren van zoete kruiden en vurige specerijen.
Buiten de overzichtelijke kaart om verrast chefkok Osman je graag met verschillende speciale menu’s. Diezelfde menukaart belooft dat er uitsluitend met halalproducten wordt gewerkt, die lokaal zijn ingekocht. Voor de stijfkoppige gangenliefhebber is er een vier- en een vijfdelig menu, voor de echte proever zijn er de ‘mezze de luxe’: voor € 22,50 per persoon is dat een presentatie van vijf koude en nog een vijf warme gerechtjes. Deze te delen schaal geldt als voorgerecht of tussendoortje, maar kan voorafgaand door een Turkse kaasfondue prima als maaltijdvervangend hoofdgerecht worden besteld.
Wanneer wij onze dieetwensen doorgeven aan de drukke serveerster, lijkt zij enigszins overvallen door de gewenste aanpassingen. Dit wordt meer dan goedgemaakt door de uitbundige etagère die twintig minuten later op tafel verschijnt - inclusief een uitgebreide uitleg bij elk gerecht. Er wordt extra aandacht gevraagd voor de bastilla, filodeeg met een zoete vulling van kip met kruiden, die perfect past bij de huisgemaakte ‘Obbanaise’. De overige warme hapjes doen het geheel enigszins af als een bittergarnituur, met name door het gefrituurde kaashapje en de nasischijf-achtige falafel. De koude gerechten daarentegen zijn de grote hits, met als uitblinkers de pittige groentedip en de romige makreeltapenade. 
Ter afsluiting kunnen we achterover leunen met een T-tière met verschillende kruidentheeën. Liefhebbers zullen bovendien de prachtige waterpijp niet afslaan, die voor €17,50 wordt gevuld met een fruitig smaakje . We wanen ons zo nog wat meer in Turkije, een sfeer die in vergelijkbare restaurants toch veel minder goed wordt nagebootst. Het is daarom niet per se de finesse van de gerechten die het 'm doet in Obba Lounge, als wél het totale concept. Een geslaagde belevenis uit Duizend-en-een-nacht.
FOTO'S ROBBERT SO KIEM HWAT