Lux heeft een kaart met opvallende gerechten

Geen huis-tuin-en-keukenpasta's bij Lux. Ook de andere gerechten zijn onalledaags.

18 Nov 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Lux

s-Gravendijkwal 133, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: ItaliaansInternationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Lux heeft een kaart met opvallende gerechten

Er is iets veranderd in Lux, en toch weer niet. Ik bedoel: in essentie is veel hetzelfde gebleven. De Italiaanse keuken, het karretje met anti pasti waaruit je kunt kiezen, de elegant gedekte tafels, het aanstekelijke geroezemoes. Lux is nog steeds Lux, nog steeds aan de 's-Gravendijkwal.
Maar na vijfentwintig jaar vond Geertje Yntema, die ook La Pizza en Spaghettata onder haar hoede heeft, het tijd om het favoriete Rotterdamse restaurant van Rem Koolhaas van de hand te doen. Ze verkocht Lux aan Milan Gataric die al jaren als chefkok in de keuken stond. Hij halveerde de zaak en verplaatste de bar van links naar rechts. Binnen kunnen nu 42 mensen zitten, buiten nog eens 32. Maar dat laatste is in november natuurlijk niet aan de orde.


Schappelijke prijzen


Prettig nieuws is dat Milan in Lux drie-, vier- en vijfgangenmenu's heeft geïntroduceerd met schappelijke prijzen. Voor drie gangen betaal je 32,50 euro; de contorni, zoals de ver buiten Rotterdam beroemde patatine fritte met rozemarijn en knoflook, krijg je er dan gratis en voor niks bij. Los kosten een voorgerechten (primi) 12,50 euro, de hoofdgerechten (secondi) 19,50 euro.
De novemberkaart vertoont enkele opvallende gerechten. Neem het gegrilde kalfshart (cuore di vitello). Omdat ik laatst tijdens een workshop enige ervaring had opgedaan met het bereiden van hart, koos ik dit als hoofdgerecht. Het kwam behalve gegrild, mooi rood vanbinnen, ook in gekonfijte vorm op het bord. Het smaakte onmiskenbaar naar rundvlees met heel in de verte de meer aardse smaak van lever.
Evenmin alledaags is de gegrilde nek van gasconnevarken (maiale alle griglia) waarvan de smaak haast naar het zoete neigde. Als voorgerecht had ik gekozen voor het langzaam gegaarde pianostuk (gesneden uit de dikke rib) met saus van tapijtschelpen, een onverwachte combinatie waar je zelf niet zo gauw op zou komen (costine di manzo al sugo di vongole). 

Spaghetti met hart van tonijn

Het spreekt vanzelf dat in Lux de pasta's net zo min huis-tuin-en-keuken zijn. Zo is er keuze tussen de spaghetti met hart van tonijn, eidooier, venkelzaad, rode peper en knoflook (al cuore di tonno) en de met pompoen gevulde ravioli met saus van bruine boter en salie.

Wat gelukkig bleef: de dolci. Elke dag is er een andere taart en als je niet van zoet houdt, kies de uit de kazen van Luigi Guffanti. Maar de echte zoetekauwen gaan natuurlijk voor de cannoli met buffelricotta, sinaasappel, pistache en chocola. En de chocoladeadepten hoeven niet verder te kijken: die kiezen het prachtige bolletje ijs van pure chocola.

Van de wijnkaart zijn alle wijnen per glas te bestellen. Na een glas verdicchio bij wijze van aperitief (5,50 euro) koos ik een fles cocciapazza, een prachtige, volle, bijna romige montepulciano die het schitterend deed bij zowel het kalfshart als de varkensschouder. Met 42 euro wel de duurste fles van de kaart, maar ja, het was vrijdagavond en we hadden wat te vieren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ideale zondagmiddag: lunchen bij Milan in Lux

Restaurant Lux is op zondagen voortaan geopend voor de lunch. Milan Gataric maakt er met zijn bijzondere Italiaanse gerechten een onvergetelijke middag van

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.