Hoppa, KOM Soep sloot eind maart haar deuren en een dikke week later openden Tim en Sasa de deuren van Vers Rotterdam aan de Oudedijk. In een noodgang een mooie verbouwing gedaan en een week na opening lijkt het of ze al jaren daar met elkaar aan de slag zijn.
Nu droomden ze er al een tijdje over, om een ‘gezonde lunchroom’ te openen, dus dat helpt. Maar toch... Het is wel net iets anders dan wat ze hiervoor deden, toen Tim als chefkok en Sasa als hotelmanager aan boord van een mega-jacht werkten. Want daar begon het te kriebelen en zo besloten ze het ruime sop te verruilen voor een vaste plek aan wal. In Kralingen.
Vertel, hoe is het zo gekomen met Vers Rotterdam?
Tim: 'Het begon allemaal eerst als grappig experiment. Aan boord van het jacht vroegen steeds meer gasten om gezond eten, salades, smoothies enzo. En dan wilde er iemand glutenvrij, een ander lactosevrij eten. En daar paste ik dan het menu op aan. Maar ik merkte dat het met patisserie best moeilijk was om dat goed en lekker te krijgen. Sasa komt uit Slovenië, waar ‘raw’ en vegan eten heel groot is en er dus veel kennis is. Met die achtergrond zijn we samen gaan experimenteren.
'Op een gegeven moment zijn we naar een pand in Rotterdam gaan zoeken, om aan wal onze droom te verwezenlijken. Ons uitgangspunt is dat wat we maken en verkopen lekker, vers en gezond moet zijn, zonder geraffineerde suikers en zo. Maar het hoeft niet per se raw, glutenvrij of ongebakken te zijn, hoor.'
Gastvrijheid als tweede natuur
Tim en Sasa lopen over van enthousiasme en je merkt dat gastvrijheid hun tweede natuur is. Ik krijg een espresso met kokospalmsuiker en móet natuurlijk een van taarten proeven. Tjeempie, dat is lastig. Zal ik de brownie, de wortel-noot of de choco-banaantaart nemen? Nou, laat ik de appeltaart proberen; ik ben heel benieuwd of die zich staande kan houden ten opzichte van bijvoorbeeld een traditionelere appeltaart. Stevige bodem, lekkere natte vulling, lekker zoet (en dat zonder gewone, geraffineerde suiker). En terwijl ik stilletje geniet van mijn taart, vertellen ze verder.
'Alles wat we op de kaart hebben, maken we zelf, behalve het biologische brood. Dat komt van Jan Bronswijk die het deeg 72 uur laat rijzen. Maar bijvoorbeeld onze glutenvrije muesli en huisgedroogd fruit maken we zelf, onze tomaten voor de tapenade en salades drogen we zelf. We hebben wekelijks drie nieuwe soepen en twee nieuwe (maaltijd)salades – eentje houden we steeds op de kaart. En verder hebben we spannende sappen, smoothies, yogurt met van alles.
'Alles is vegetarisch of veganistisch, maar ik wil daar niet te principieel over doen. Zo komt er vast wel eens een lekkere tom yam-soep of erwtensoep in het weekmenu, die dan niet per se vegetarisch hoeft te zijn. Het moet wel uniek zijn wat we bieden op de kaart, zonder daar al te principieel over te doen.' 
Intussen moet ik nog meer proeven: een stukje 100 procent pure chocola uit Ecuador, een lepeltje bio hennepzaadolie uit Canada, gold label pompoenpitolie, avocado-olie en –boter. Kun je allemaal kopen in de winkel. En hun eigen vitaminewater, met bijvoorbeeld aardbeien, basilicum en limoen. Want limo met prik: daar doen ze niet aan. En wel dus twee zelfgemaakte ice-tea’s.
En hoe loopt het?
'Ja, boven verwachting goed. Bij ons kun je vanaf 12 uur neerstrijken voor de lunch, maar ook de hele dag door voor salade, soep, sap, smoothie, brood en high tea. Of je neemt het mee: alles is ook voor take-away. Het is zo grappig dat er vanaf de eerste dag al mensen waren die om 12 uur een smoothie kwamen halen en na vijven weer kwamen. We merken dat gedurende de dag mensen echt even lekker komen zitten aan de tafels binnen en buiten en dat aan het begin van de avond veel afgehaald wordt.'