Waldberg – de kunst van de döner kebab

Bij Waldberg laten Deniz en Ozan je kennis maken met culinair verantwoorde broodjes döner.

21 Jun 2015 Nina Swaep

blogger Bij kunsthistorica Nina stroomt de Maas door haar aderen. Ze is auteur van de reisgids 100% Rotterdam en heeft een eigen blog, The Ubiquist.

Waldberg – de kunst van de döner kebab

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar zelfs de meest snackgrage Rotterdammer is van mening dat een broodje döner niet in de categorie haute cuisine valt. Dat de doorgaans zo vette hap een slechte reputatie heeft, is volgens de eigenaars van het kersverse Waldberg niet zo vreemd. Hun biologische döner-restaurant aan de Binnenweg bindt de strijd aan met vooroordelen en tilt het gerecht naar een gezonder en smaakvoller niveau.

Je kent dat wel: je begeeft je door de nachtelijke straten na een feestje met te veel bier en te weinig bittergarnituur, als het je opeens een ontzettend goed idee lijkt om nog iets te snacken. De neonlichten lokken je een döner-tent in en daar zit je dan. Louche ambiance, dubieus vlees en een smaakloos broodje. Alleen een halve liter knoflooksaus kan het geheel wat jeu geven. De volgende dag voel je je slecht…

Nee dan Waldberg! Wie er voorbij fietst zou denken dat er een nieuwe superfood hotspot is neergestreken aan de Nieuwe Binnenweg. De zaak oogt fris, strak en, gek genoeg, gezond. Onder het logo prijken de woorden puur, biologisch en snel. Ook de openingstijden zijn wat ongewoon; de deuren openen rond de lunch en sluiten netjes om negen uur ’s avonds, lang voordat de eerste dronkaards de cafés uitkomen. Waldberg serveert döner voor de nuchtere mens! En alsof dat nog niet verrassend genoeg is, mikken eigenaars Deniz Yilmaz en Ozan Agbaba niet op het publiek dat zin heeft in “iets slechts”, maar mensen die bewust met eten bezig zijn; dezelfde doelgroep als straatgenoten Jordy’s Bakery en het Vlaamsch Broodhuis. 

Nieuwsgierig geworden en bovendien naadloos aansluitend bij de doelgroep, besluit ik zelf eens te gaan proeven. Het idee van een broodje döner op de nuchtere maag vertrouwen mijn vriend en ik nog niet helemaal, dus timen we ons bezoek op een brakke zondagmiddag. De sympathieke Deniz en Ozan verwelkomen ons hartelijk en praten ons vervolgens door het menu. De keuze is simpel: rund of kip (zie het logo) op een sandwich of wrap. Voor vegetariërs is er een veggie-variant en voor de grote trek is er een menu met aardappeltjes en een drankje. Het belangrijkste is volgens Deniz welke saus je kiest: ‘die gaat het verschil maken’.

Geen dubieuze mixjes

Ik kies voor de bescheiden chicken wrap classic (€ 5,-), maar mijn vriend gaat all the way voor het menu met een beef sandwich BBQ en aardappeltjes (€ 9,-). Terwijl Ozan aan de slag gaat, vertelt Deniz over hun producten: ‘Het vlees komt van Nederlands scharrelvee en wordt halal geslacht. Daarna wordt het geprepareerd met een door ons ontwikkeld kruidenmengsel.’ Geen dubieuze mixjes dus, gewoon puur rundvlees en mooie scharrelkip. ‘Geen lamsvlees?’, vraag ik ze, want dat lijkt me dus typisch Turks. ‘Geen lamsvlees,’ zegt Ozan, ‘simpele smaken voor iedereen.’

Daarbij gebruiken de heren biologische groenten van de Lindenhoff. In Berlijn, waar zowel Ozan als het broodje döner oorspronkelijk vandaan komen, gaat het gerecht gepaard met knapperig brood, veel verse groenten en een smakelijke saus. ‘Dat willen we hier ook,’ meldt Ozan, ‘ik heb in Nederland talloze döners geproefd en altijd was ik teleurgesteld. Als ik mensen vroeg wanneer ze döner aten, dan zeiden ze: als ik dronken ben. Zonde! Na een poosje besloot ik zelf de smaak van Berlijn hierheen te halen.’

Wat Deniz betreft spelen de huisgemaakte sauzen een cruciale rol. ‘De knoflooksaus die de mensen in Nederland over hun broodjes gieten is heel vet. Onze sauzen zijn op yoghurtbasis, net zoals in Turkije.’ Nog een groot verschil is dat klanten de flesjes saus niet op tafel krijgen. ‘Onhygiënisch en slecht voor de smaakbeleving,’ vinden de mannen, ‘wij bepalen de smaak van onze broodjes en zorgen heus dat je met elke hap een beetje saus proeft.’ 

Opvallend is hoe ook het interieur en de branding van Waldberg tot in de puntjes verzorgd zijn. Deniz, die bouwkunde studeerde, heeft zich bezig gehouden met het ontwerp van het interieur. ‘Als je het goed wilt doen, moet alles kloppen’, vertrouwt hij me toe. Ozan, hiervoor werkzaam als lasser, heeft de uitvoering op zich genomen. De balustrade om de vide, de metalen plinten op de trap en zelfs de tafels en de banken; alles heeft hij zelf gemaakt. Deniz en Ozan zijn trots op hun concept en voelen zich één met de zaak.

O ja, nog een stukje geschiedenis

Inmiddels is onze bestelling klaar en vertrekken we met onze traytjes naar de vide. Op de bank zit nog een katerig stel te eten, zichtbaar tevreden. Mijn vriend, die eerder nog klaagde dat hij niet zo’n trek had, zegt me dat hij nog wel iets zou lusten. De mannen stralen als we zeggen dat we hebben genoten. Ozan kijkt naar het dienblad in mijn hand, realiseert zich dan dat hij me de geschiedenis van de döner nog helemaal niet verteld heeft en steekt van wal. 

Het begon met de Turkse gastarbeider Kadir Nurman, die in 1960 vanuit Istanbul naar Berlijn kwam. Hij was de eerste die de Turkse delicatesse to go serveerde door het gegrilde vlees samen met de groenten in een broodje te stoppen.  In 1972 begon hij een zaakje bij Bahnhof Zoo en inmiddels is het gerecht niet meer weg te denken uit het Berlijnse straatbeeld. Anno 2015 treden Deniz en Ozan met Waldberg in de voetsporen van hun Duitse held. Ik hoop van harte dat het de twee vrienden lukt om döner kebab in Rotterdam net zo’n goede reputatie te bezorgen. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Rick 21 Jun 2015, 8:51

Mooi om te zien dat ook in dönerland geüpgraded wordt. Ben erg benieuwd naar deze 'Berlijnse' versie, want ik ken eigenlijk alleen de Hollandse Vette variant. Jammer dat ik het niet eerder wist, want ik was gisteren in Rotterdam en ik was zeker langsgekomen. Nu moet dat dan nog maar even wachten tot mijn volgende bezoek aan Rotterdam. Nòg een reden om daar niet te lang mee te wachten :-)

Lorraine 21 Jun 2015, 11:55

Lef om in een stad met zoveel hamburgertenten de hamburger op een hoger peil te willen brengen. Binnenkort ga ik zeker een hamburger proeven.

Jozef 21 Jun 2015, 12:37

Als de burgers net zo smaken als ze hier door Nina worden beschreven, moet Waldberg wel de Burgerhemel zijn. Ik trek mijn jas al aan...

Jozef 21 Jun 2015, 12:44

Burgers? Nee, broodjes Doner natuurlijk! Een Dönerhemel, dus!

Lorraine 21 Jun 2015, 12:47

Hahaha, die Jozef! Ik maak blijkbaar dezelfde stomme fout! Döner it will be!

Céline 21 Jun 2015, 14:45

Ik ben normaal geen fan van Döner, maar nadat waldberg veelvuldig was aangeraden toch geprobeerd als lunch en het is écht lekker! Niet vet en super smaakvol op een vers knapperig broodje.

Winnie 21 Jun 2015, 16:33

Ik wil geen Doner eten omdat ik g geen voorstander van een vette hap ben. Maar nu ben ik toch heel benieuwd. Ga het zeker snel proberen

Ed 5 Nov 2015, 17:23

Vandaag met dit artikel in het achterhoofd, eens binnengelopen een een broodje besteld. Ik werd niet teleurgesteld. Wat een heerlijkheid. Goed brood, goed vlees en knapperige groente. De saus zoals in het artikel te lezen -niet op tafel- maar ruim voldoende in het broodje aanwezig en goed op smaak. Voor herhaling vatbaar!

Dina 14 Dec 2015, 9:36

Hier de lekkerste dönerwrap ooit gegeten! Geen kleffe dikke deeglap waar het vet van het vlees en teveel vette saus uitdruipt, maar perfect gegrilde kip, met knapperig verse groenten en heerlijke sausjes (ik had knoflook en hot) in een smakelijke mooi dunne wrap. Vriendelijke gastvrije bediening, leuk ingerichte zaak met een entresol waar je de hele zaak kunt overzien.Een aanrader!

Hanneke 2 Jan 2016, 12:37

Als tourist in Rotterdam op zoek naar iets fatsoenlijks te eten. Zou toch te vinden moeten zijn in deze prima straat (wat een afwisseling in bedrijvigheid) maar bijna de zaak Waldberg voorbijgelopen. Gelukkig voor jullie op onze schreden gekeerd.Deze strekking van de recentie klopt helemaal met onze beleving wil ikbij deze laten weten: met zorg vormgegeven, heerlijke broodjes! Precies waar je op hoopt. Succes verder jongens!

Ingo 14 Jan 2016, 13:03

Vandaag heb ook ik de Döner geprobeerd en het is echt een positieve verrassing voor mij. Zelf heb ik al jaren in Berlijn gewoond en eindelijk heb ik de Berlijnse Döner hier terug kunnen vinden. Schoone zaak, vriendelijk personeel en echt lekkere smaakvolle Döner.Ik ben heel erg blij en zal zeker vaker langs lopen.

Lees ook deze verhalen
Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.