Zomaar een zonnige dag in de lente. Ik wil direct met half dichtgeknepen ogen op een terras zitten, koele witte wijn bestellen en bloemen op het bord. Voor alle drie is restaurant De Jong in de Hofbogen een perfecte plek. Sinds ik Jim de Jong een paar jaar geleden tijdens een workshop liefdevol bloemetjes heb zien aaien voordat we ze mochten opeten, en ik zijn kleurrijke keukenexperimenten volg op Facebook, ga ik daarheen voor het ultieme zomergevoel.
Jim blijft experimenteren
Ik had al gezien dat er weer een experimentje gaande was, dus gelijk gebeld voor een tafel. Een vriendin wilde dat groentemenu ook wel eens proberen. Ik ben geen vegetariër, maar bij De Jong neem ik altijd het groentemenu, nooit het 'normale' menu met vlees en vis. Vlees en vis kan ik overal krijgen, maar een groentemenu waar je die ingrediënten als niet-vega totaal niet mist, is bijzonder.
De amuse is van het tederste lentegroen, met doperwtjes, munt en tuinbonencrème. We vragen een wijnadvies in de natuurwijnen, want ik weet dat ze daar zelf gek op zijn. De witte wijn met het eko-label die we mogen proeven kan gelijk in de koeler gezet worden. Licht als een zilt zeebriesje en helemaal in stemming met de natuur die bloeit op het bord. Kleine, ingedroogde komkommers met een intens komkommerige smaak, vrolijk gele komkommerbloemetjes, dragonmayo en pistachenootjeskruim. We worden er vanzelf vrolijk van.
Een rijtje zonnige terrassen aan de Hofbogen
De stoepstrook aan de zonzijde van de Hofbogen is een super terrasplek, het zit er ook bij de eerste zonnestralen gelijk gezellig vol. Voor muziektent/restaurant/bar Bird zit een hele meute aan het bier, aan de wijn en hapjes uit de houtoven. Voor koffiezaak Lokaal zie je de mensen met ice coffees en brownies en op het terras van De Jong kun je dus een kleurrijk menu verorberen. Wij zitten binnen omdat het afkoelt en zien de schaduwen op tafel langer worden. We proeven asperges in een schuimig soepje, krielaardappel met krokant en morieltjes. Toe komt er hangop, rabarber en lavendelpoeder. Ik ga even aan Jim in de open keuken vragen hoe hij dat heeft gemaakt, want de lavendelpoeder is prachtig subtiel, zoiets kan snel een 'zepige' smaak krijgen. Hij vertelt me zijn geheim, maar voor de balans moet ik zelf experimenteren. Lijkt me ook lekker om meringue van te maken. In ieder geval nemen de technieken niet de overhand in de keuken van restaurant De Jong en komt de verleiding van de smaken, texturen en kleuren. Bloemen!