Barendrecht klinkt voor de meeste Rotterdammers als een gemeente ver van de stad. Niets is minder waar. Met de Groene Verbinding, een nieuwe loopbrug die sinds juni dit jaar Rotterdam-Zuid verbindt met het groen buiten de stad, zit je binnen enkele minuten in Rhoon en Barendrecht. Je bent er dus zo. Maar wat valt er culinair dan te halen? Nou, een Spaanse beleving zoals we die niet vaak zien in Rotterdam. La Hermana is het ritje naar Barendrecht meer dan waard. Je proeft het zuiden!
La Hermana is een wijn & tapasrestaurant gelegen in het centrum van Barendrecht-Carnisselande. De tapas die je hier op de kaart ziet staan komen uit de mediterraanse keuken. De chef haalt zijn inspiratie niet alleen uit Spanje, maar ook uit Italië, Portugal, Griekenland en het zuiden van Frankrijk. Tapas staat bij La Hermana voor kleine hapjes die worden opgebouwd uit verse producten. Niks komt uit een potje. Daar is de chef niet voor te porren. Alles moet vers zijn en met de hand gemaakt. Zo ook de aioli. Naar schatting gaat er zo’n 1300 liter per jaar doorheen.

Op de kaart staat een serie aan traditionele tapasgerechten zoals de tostada con ajillo (toast met verschillende soorten beleg), tortilla de patata (Spaanse aardappelomelet) en de calamares a la plancha (verse inktvis van de grill met knoflookolie). Een van mijn favorieten is de gehakballetjes op Catalaanse wijze. Deze worden klaargemaakt op de Big Green Egg. Ook de huisgemaakte kroketjes met Iberico chorizo worst zijn om te smullen. Het advies is naast de traditionele tapashapjes ook te kiezen voor de wat meer verrassende gerechten. Een aanrader is de solomillo ronda a la plancha, oftewel malse runderhaas van de plaat die al pruttelend op je tafel wordt uitgeserveerd. En hou je van wild? Vraag dan naar de lamsruggen of de eendenborst van de Big Green Egg. Vooral dit laatste gerecht zal volgens de chef niet snel van de kaart verdwijnen aangezien dit een van de favorieten is van het vaste publiek.
Plof neer met een Plateau Fruit de Mer
Een ander hoogtepunt om te benoemen is dat je bij La Hermana op een zomerse middag ook kan neerploffen voor een 3-laags plateau Fruit de Mer. Dit moet je dan wel even een dag van te voren bestellen. Alle vis wordt namelijk dagvers ingekocht. Het plateau varieert van kokkels tot scheermessen en van verse gamba’s tot crab claws. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om kreeft toe te voegen aan het plateau. Sinds kort serveren ze bij La Hermana ook lunchgerechten. Naast ensaladas (lees: Spaanse salades) vind je er verrassend veel leuke gerechten op de kaart met een Spaanse touch! Een van de chefs favorieten is de Hotdog Espanja. Dit gerecht bestaat uit Iberico chorizo worstjes die speciaal voor La Hermana in Extremadura gemaakt worden met aioli en mojo picon saus.
Black Angus hamburger

Een andere gerecht waar de chef trots over vertelt is de Black Angus hamburger waaraan de beste kruiden zijn toegevoegd die hij zelf direct importeert uit Spanje. Volgens de chef moet een goede hamburger een goede hamburger zijn en blijven. Het draait bij dit gerecht om het vlees en dat moet als hoofdbestandsdeel goed te proeven zijn. Hij garandeert zelfs dat zijn hamburger niet onder doet voor de lijst met de beste hamburgers van Rotterdam. En na dit gerecht geproefd te hebben, kan ik niet anders dan het met hem eens zijn. Een ander mooi alternatief is toch wel de Siësta: dit betreft niet het bekende middagdutje, maar een proeverij van kleine broodjes die belegd zijn met diverse vlees en vis garnituren en met daarbij een kleine salade en gazpacho. Het lest de dorst, stilt de honger en prikkelt je smaakpapillen. Het desem- en brioche brood dat gebruikt wordt in de lunchgerechten wordt geleverd door het Vlaamsch Broodhuys.
Verfijnde kookkunsten zorgen voor experimentele gerechten

De chef-kok van La Hermana, Jac-Benny Cok, zit al ruim 20 jaar in het vak en heeft hiervoor onder andere bij sterrenrestaurant Niven in Rijswijk gewerkt. Ook al heeft de tapascultuur bij lange na (nog) niet die hoogstaande culinaire status bereikt, Jac-Benny Cok probeert op zijn manier toch wat van zijn sterervaringen terug te laten komen in de gerechten bij La Hermana. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de manier waarop gerechten worden gepresenteerd, maar ook in wat hij serveert.

Met name het dessert is een onderdeel waarin hij zijn creativiteit op hoger niveau kwijt kan. Hij maakte eerder een dessert van met een kruim van olijfolie. Op dit moment is het dessert van de dag een chocoladebol gevuld met ijs, aardbeien en perzikroom dat de chef bij je aan tafel overgiet met warme chocoladesaus waarna de inhoud tevoorschijn komt. Als ik hem vraag naar het toekomstige dessert verklapt hij dat hij bezig is met een dessert bestaande uit zoete kroepoek van framboos. Ik ben benieuwd!
Als afsluiter krijg je hier geen standaard pepermunt of zoete snoepjes bij de rekening. Om de knoflooksmaak in je mond wat af te blussen liggen er huisgemaakte pepermuntstukken van de borstplaat voor je klaar. De suikers in de pepermunt neutraliseren namelijk de knoflook. De pepermunt smaakt trouwens niet altijd naar pepermunt. Vaak heeft het een verrassend smaakje zoals framboos, honing en kaneel, meloen en banaan.