Kaat Mossel viert dit jaar haar 25-jarige jubileum als huiskamer van Rotterdam. Voor de Buik schuif ik met een Zeeuwse mosselkenner aan bij haar verjaardags-diner. Hoewel een begrip in Rotterdam, blijkt deze halve Sarah heel gewoon gebleven. Ons eigen kleine café aan de haven geeft je het warme gevoel thuis te komen. Kaat is daarmee precies zoals een goede mossel hoort te zijn: bijzonder eenvoudig!
De Keuringsdienst van Kaat

Een herfststorm waait me woensdag naar de Admiraliteitskade. Het is zo’n oer-Hollandse mopper-dag die een nostalgisch verlangen naar moeders winterkost oproept. Ik ben uitgenodigd voor het ‘verjaardagsfeestje’ van Kaat Mossel en heb mijn Zeeuwse vriendinnetje als introducee meegenomen. We zijn meiden met een missie: net als Kaat Mossel omstreeks 1700, gaan wij als ‘Keurvrouwen der mosselen’ de keuken van Kaat aan een kritische smaaktest onderwerpen. Reeds 25 jaar een begrip in Rotterdam: is Kaat nog steeds de hartsvriendin waar je je thuis bij voelt?
Ober Remo wijst ons naar een plekje aan het raam, waardoor we van een romantisch uitzicht op de haven kunnen genieten. De ras-Rotterdammer lacht als ik vertel dat ik nog nooit bij Kaat heb gegeten: ‘Dat werd dan tijd, want wij staan bekend als de huiskamer van Rotterdam’. Hij heeft gelijk: Kaat Mossel geeft me het vermoeden dat elk moment een groep vissers naar binnen kan stappen om een goed glas bier te drinken. Remo: ‘Kaat is precies als haar historisch evenbeeld: volks, gemoedelijk en gezellig. Waar con-cullega’s kiezen voor leren stoelen en gelikt design, geven wij de voorkeur aan de authentieke visserssfeer’. Met goed gevolg: in Kaat Mossel gonst het van gezelligheid.
Delicatessen eten aan de stamm-tisch

Bij Kaat geen poespas, een houten stoel zit goed genoeg. Ons voorafje wordt eveneens met een ‘doodgewone’ schwung geserveerd. Remo: ‘De kok heeft voor jullie een lekker voorafje gemaakt: Franse mosseltjes en een oestershotje in tabascosalsa. Laat het jullie smaken, als je vragen hebt roep je maar’. Zoals het hoort, peuteren we de mosseltjes met een lege mosselschelp los van hun huisje. Mijn Zeeuwse Keurvrouwe is bij de eerste hap verkocht: ‘Zo hoort een mossel te zijn, romig en vol van smaak. Een kundige kok weet dat een goede mossel geen fratsen behoeft. 1-0 voor de chef die erin slaagt de koningin van de zee te laten stralen’. Nog meer punten worden gescoord met een kerrie-kokossoepje en een gebakken zeebaars op bietenstamp. Remo: ‘We ogen misschien eenvoudig, maar we gaan voor kwaliteit. En ja, dat doen we naar Rotterdamse maatstaven. Geen visje dus dat je met een vergrootglas op je bord moet zoeken, maar royale porties’. Deze Rotterdamse standaard wordt ondersteund door hofleverancier Schmidt Zeevis. In het voorjaar zijn er bovendien de asperges van Limburgse grond. De keuken van Kaat is daarmee het hele kalenderjaar zo oer als ze maar zijn kan. Het beste van zee en land dus, maar gepresenteerd als de gewoonste zaak van de wereld.
25 jaar Kaat schrijft Rotterdamse geschiedenis
Na een avond oud-Rotterdamse gezelligheid hebben wij keurvrouwen ons oordeel geveld: Kaat Mossel mag zich met recht dé huiskamer van Rotterdam noemen. Net als haar naamgenoot, is brasserie Kaat Mossel daarmee hard op weg geschiedenis te schrijven. 25 jaar Rotterdamse gezelligheid geeft Kaat Mossel dan ook alle reden een feestje te vieren. En dat doet ze. Nog tot aanstaande vrijdag zijn alle mosselgerechten slechts 19.90. Goedgebekt is Kaat onmiskenbaar gebleven, blijkt als Remo mij wijst op het terras waarover de brasserie beschikt. ‘Niet om het een of het ander, maar ik vond het wel opmerkelijk dat wij niet werden vernoemd bij de terrassen top-10 van de Buik’. Het is precies deze oprechtheid die Kaat Mossel zo siert. Ruige Keet had het anno 1700 goed gezien: Kaat Mossel is een hartsvriendin om te koesteren.