Voel je een halve Melville in De Machinist

De oude machinekamer van de machinistenschool straalt nog steeds iets zeebonkigs uit. Net zo stoer is het eten. Overweeg de Rotterdamse Tafel Vol.

3 Dec 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Machinist

Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: West Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Voel je een halve Melville in De Machinist

Op het Coolhaveneiland, aan de Willem Buytenwechstraat, vlakbij de Grote Parksluis, staat een stoer gebouw. Het stamt uit 1952 en werd ontworpen door de architecten Cornelis Elffers en B.J.K. Cramer. Aanvankelijk zat hier de machinistenschool, vandaar de naam: De Machinist. Later trok het Scheepvaart & Transport College erin. Als je naar zee wilde en het verder wilde schoppen dan Ketelbinkie, moest je hier wezen.

Maar sinds die opleiding een nieuw onderkomen heeft laten optrekken in het Lloydkwartier, heeft De Machinist een nieuwe bestemming gevonden. Eerst werd het gebouw natuurlijk, zoals dat heet, herontwikkeld. Van machinistenschool moest het een kennis- en cultuurfabriek worden. Er zijn nu kleine, veelal creatieve bedrijven gevestigd. Er worden films vertoond en er is een ruim aanbod van levende muziek.

Melville, Slauerhoff

In de voormalige machinistenkamer bevindt zich de horecagelegenheid die, hoe kan het anders met die naam, stoerheid uitstraalt. Als je hier binnentreedt, voel je je bijna een zeebonk. Een halve Melville, een soort Slauerhoff. Aan de straatkant een hoge gevel van glas, buizen, balken en kabels langs het plafond, een bar van drijfhout (zeg ik maar even quasi-scheepskundig), lampen van een no-nonsense-technisch ontwerp en, ja echt!, een ouderwetse zinken vuilnisbak met een wild boeket van takken met bessen en bollen en bloemen. De leestafel (welvoorzien) is opgetrokken uit stalen pijpen. Het is jammer dat uit de luidsprekers niet het stampen van een schip klinkt.

Bij dit alles hoort natuurlijk een stoere keuken. Dus ja: bloedworst, cassoulet, de Machinistenburger van kalfsvlees met kaas en spek, gestoofde varkenskoontjes met knoflook en rozemarijn. Voor 's ochtends: uitsmijter, omelet of roerei. Met kaas, ham, spek, champignons of tomaat of een combinatie van teen of tander. Ook lekker na de hondenwacht maar dan met een oorlam.

Grote vaart

Wat grappig dat je met al dat stoere gedoe wordt geholpen door een heel leuk, behulpzaam meisje dat je, als ze ziet dat je heel erg bezig bent met je bestaan in de cloud, wijst op de aanwezigheid van wifi. 'Het wachtwoord is 010demachinist met kleine letters,' zegt ze en als je vraagt of je om half vier nog een 12-uurtje mag bestellen, antwoordt ze: 'Ja, natuurlijk, meneer. Kijk, hier staat: lunch van elf tot vijf.' Heel erg een man van de wereld voel je je dan, sort of. Iemand die aan het passagieren is, of hoe heet dat in de grote vaart?

Best stevig ook, dat 12-uurtje, met twee bruine boterhammen, waarvan een met pastrami en een voorzien van een kroket, met een glas mettomatensoep met room en met een huzarenslaatje met spek. Mocht je daar toch niet genoeg aan hebben, of geen keuze kunnen maken, overweeg dan de optie van de Rotterdamse Tafel Vol. Voorgerechten: € 15 per persoon, hoofdgerechten € 24,50 per persoon. De kombuis maakt een selectie van allerlei gerechten (vis, vlees, vegetarisch); in het geval van de hoofdgerechten geserveerd met frietjes en groenten. 

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

JoostN 3 Dec 2013, 10:11

En als je aan de Rotterdamse Tafel Vol niet genoeg hebt is er iets mis met je. Ik heb enkele weken geleden bij de Machinist gegeten met twee tafelgenoten die behoorlijk wat op kunnen, maar na de RTV puffend in hun stoel hingen. Zeker toen de vriendelijke serveerster bezorgd vroeg of het wel genoeg was geweest, en dat we nog wel een gerecht konden krijgen :-D.

Lees ook deze verhalen
Gyojasang Rotterdam, waar vlammen, geuren en smaken samenkomen

Bij Gyojasang staan vuur, smaak en samenzijn centraal. Naast de Korean BBQ bieden ze ook andere Koreaanse gerechtjes, aangekleed in een moderne sfeer.

De herfst proeven bij Bertmans aan het Schouwburgplein

Het nieuwe menu van Bertmans biedt veel herfstige smaken om te delen: okonomiyaki, filet mignonballetjes en rode biet met knolselderijcréme en bramen.

De kerstlijst van 2025 met tips voor restaurants, restobars, ouderwetse gezelligheid en kerst thuis vieren

Onze grote kerstlijs is van een update voorzien, helemaal kersvers voor 2025: een mooie mix van wat de Rotterdamse restaurants te bieden hebben.