Op het Coolhaveneiland, aan de Willem Buytenwechstraat, vlakbij de Grote Parksluis, staat een stoer gebouw. Het stamt uit 1952 en werd ontworpen door de architecten Cornelis Elffers en B.J.K. Cramer. Aanvankelijk zat hier de machinistenschool, vandaar de naam: De Machinist. Later trok het Scheepvaart & Transport College erin. Als je naar zee wilde en het verder wilde schoppen dan Ketelbinkie, moest je hier wezen.
Maar sinds die opleiding een nieuw onderkomen heeft laten optrekken in het Lloydkwartier, heeft De Machinist een nieuwe bestemming gevonden. Eerst werd het gebouw natuurlijk, zoals dat heet, herontwikkeld. Van machinistenschool moest het een kennis- en cultuurfabriek worden. Er zijn nu kleine, veelal creatieve bedrijven gevestigd. Er worden films vertoond en er is een ruim aanbod van levende muziek.
Melville, Slauerhoff
In de voormalige machinistenkamer bevindt zich de horecagelegenheid die, hoe kan het anders met die naam, stoerheid uitstraalt. Als je hier binnentreedt, voel je je bijna een zeebonk. Een halve Melville, een soort Slauerhoff. Aan de straatkant een hoge gevel van glas, buizen, balken en kabels langs het plafond, een bar van drijfhout (zeg ik maar even quasi-scheepskundig), lampen van een no-nonsense-technisch ontwerp en, ja echt!, een ouderwetse zinken vuilnisbak met een wild boeket van takken met bessen en bollen en bloemen. De leestafel (welvoorzien) is opgetrokken uit stalen pijpen. Het is jammer dat uit de luidsprekers niet het stampen van een schip klinkt.
Bij dit alles hoort natuurlijk een stoere keuken. Dus ja: bloedworst, cassoulet, de Machinistenburger van kalfsvlees met kaas en spek, gestoofde varkenskoontjes met knoflook en rozemarijn. Voor 's ochtends: uitsmijter, omelet of roerei. Met kaas, ham, spek, champignons of tomaat of een combinatie van teen of tander. Ook lekker na de hondenwacht maar dan met een oorlam.
Grote vaart
Wat grappig dat je met al dat stoere gedoe wordt geholpen door een heel leuk, behulpzaam meisje dat je, als ze ziet dat je heel erg bezig bent met je bestaan in de cloud, wijst op de aanwezigheid van wifi. 'Het wachtwoord is 010demachinist met kleine letters,' zegt ze en als je vraagt of je om half vier nog een 12-uurtje mag bestellen, antwoordt ze: 'Ja, natuurlijk, meneer. Kijk, hier staat: lunch van elf tot vijf.' Heel erg een man van de wereld voel je je dan, sort of. Iemand die aan het passagieren is, of hoe heet dat in de grote vaart?
Best stevig ook, dat 12-uurtje, met twee bruine boterhammen, waarvan een met pastrami en een voorzien van een kroket, met een glas mettomatensoep met room en met een huzarenslaatje met spek. Mocht je daar toch niet genoeg aan hebben, of geen keuze kunnen maken, overweeg dan de optie van de Rotterdamse Tafel Vol. Voorgerechten: € 15 per persoon, hoofdgerechten € 24,50 per persoon. De kombuis maakt een selectie van allerlei gerechten (vis, vlees, vegetarisch); in het geval van de hoofdgerechten geserveerd met frietjes en groenten.