Ooit kreeg ik in Frankrijk een eenvoudige groene salade als entree. Knapperig blad van kropsla met daaroverheen een lichte en smaakvolle vinaigrette en afgemaakt met peterselie. Heerlijk in z'n eenvoud. Bij Bistrot du Bac overviel mij deze avond een déjà vu: de groene salade kwam op tafel, als bijgerecht deze keer.
Hoe Frans wil je het hebben?
Bij Bistrot du Bac – bac kan dienblad betekenen maar ook pont - is alles Frans wat de pot schaft. Magdalena en haar kokende man Remco van de Lagemaat openden hun restaurant in juli. Sindsdien loopt het storm met wat ze zelf noemen hun 'echte Parijse keuken' op de Kaap. Thonetstoelen, spiegels, ingelijste affiches. Een trap omhoog naar de keuken, een trap omlaag naar toiletten en garderobe.
Attente gastvrouw
Magdalena is een attente gastvrouw. Meteen een fles koud water op tafel. Een mandje stokbrood, heerlijke zoute boter. Een bordje met twee halve oeufs au mayonaise als amuse. Glas viognier erbij. Het begint al goed.
De kaart is simpel. Voorgerechten kosten € 9,50, hoofdgerechten € 18,50 en nagerechten € 6,50. Voor drie gangen betaal je € 32,50.
Onze keus viel op een schaal bouchotmosselen in een geurige saffraansaus en de huisgemaakte varkenspaté. De paté kwam op een houten plankje met daarbij twee soorten droge worst, een potje smeuïge rillette, wat sla en grove mosterd. Er hoorde ook een weckpot bij met van die zure Franse augurkjes en zilveruitjes op tafel waaruit je naar hartelust kon scheppen.
Blije kip
Les plats principaux: een voorbeeldige boeuf bourguignon en een Franse blije kip van ongekende malsheid met anijspaddenstoelen en dragon. En daarbij de genoemde salade vert en aardappelgratin.
Toen kwam er nog een taartje waaruit bij het opensnijden warme karamelsaus vloeide. Een verrukking.
Bij dit alles dronken we een cru uit de Beaujolais: een morgon. Bij de koffie: madeleines.
Bistrot du Bac is een zaak zonder frutsels, zalfjes, een drupje zus of een drupje zo. Kook maar gewoon, dan kook je al gek genoeg. Alles bij elkaar dus één groot smaakvol déjà-vu voor iedereen die ooit wel eens in Frankrijk heeft gegeten.