Déjà vu door knapperige kropsla in Bistrot du Bac

Alles is Frans wat de pot schaft in Bistrot du Bac. Van het stokbrood tot de madeleines, van de knapperige kropsla tot de blije kip.

3 Dec 2013 Peter Punt

blogger Peter Punt is redacteur/verslaggever bij het ANP. Hij is een fervent thuiskok en een bekwaam uit-eter.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistrot du Bac

Sumatraweg 5, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Zuid Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Déjà vu door knapperige kropsla in Bistrot du Bac

Ooit kreeg ik in Frankrijk een eenvoudige groene salade als entree. Knapperig blad van kropsla met daaroverheen een lichte en smaakvolle vinaigrette en afgemaakt met peterselie. Heerlijk in z'n eenvoud. Bij Bistrot du Bac overviel mij deze avond een déjà vu: de groene salade kwam op tafel, als bijgerecht deze keer.

Hoe Frans wil je het hebben?


Bij Bistrot du Bac – bac kan dienblad betekenen maar ook pont - is alles Frans wat de pot schaft. Magdalena en haar kokende man Remco van de Lagemaat openden hun restaurant in juli. Sindsdien loopt het storm met wat ze zelf noemen hun 'echte Parijse keuken' op de Kaap. Thonetstoelen, spiegels, ingelijste affiches. Een trap omhoog naar de keuken, een trap omlaag naar toiletten en garderobe.

Attente gastvrouw

Magdalena is een attente gastvrouw. Meteen een fles koud water op tafel. Een mandje stokbrood, heerlijke zoute boter. Een bordje met twee halve oeufs au mayonaise als amuse. Glas viognier erbij. Het begint al goed.

De kaart is simpel. Voorgerechten kosten € 9,50, hoofdgerechten € 18,50 en nagerechten € 6,50. Voor drie gangen betaal je € 32,50. 

Onze keus viel op een schaal bouchotmosselen in een geurige saffraansaus en de huisgemaakte varkenspaté. De paté kwam op een houten plankje met daarbij twee soorten droge worst, een potje smeuïge rillette, wat sla en grove mosterd. Er hoorde ook een weckpot bij met van die zure Franse augurkjes en zilveruitjes op tafel waaruit je naar hartelust kon scheppen.

Blije kip

Les plats principaux: een voorbeeldige boeuf bourguignon en een Franse blije kip van ongekende malsheid met anijspaddenstoelen en dragon. En daarbij de genoemde salade vert en aardappelgratin.
Toen kwam er nog een taartje waaruit bij het opensnijden warme karamelsaus vloeide. Een verrukking.
Bij dit alles dronken we een cru uit de Beaujolais: een morgon. Bij de koffie: madeleines.
Bistrot du Bac is een zaak zonder frutsels, zalfjes, een drupje zus of een drupje zo. Kook maar gewoon, dan kook je al gek genoeg. Alles bij elkaar dus één groot smaakvol déjà-vu voor iedereen die ooit wel eens in Frankrijk heeft gegeten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Joke Steenbergen 5 Dec 2013, 13:19

Helemaal eens met deze prachtige recensie, wij zijn inmiddels vaste klant, Joke en Ben

Lees ook deze verhalen
Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

Bij Bar Glasz aan het water in Hillegersberg kom je voor goed Bretons eten, fijne service en mooie wijnen. Kortom: een totaalplaatje.

Nieuw aan de Honigerdijk: Colette, een mediterraanse zaak waar je thuiskomt

Dit weekend opent Colette aan de Honigerdijk. Het wordt een zaak met Mediterraanse invloeden, goede wijnen en service met een lach.

Deze restaurants openden in het tweede halfjaar van 2025 in Rotterdam

De Buik blikt terug op het tweede halfjaar van 2025, en welke mooie restaurantopeningen wij weer mee hebben mogen maken in Rotterdam.