Al struinend door de straatjes van Parijs kom je ze soms ook toevallig tegen: authentieke, fraai vormgegeven lunchzaakjes waar je hart direct sneller van gaat kloppen. De uitstraling van dit soort horecazaken valt een liefhebber gelijk op. Ambachtelijk houtwerk aan de deur, een mooie bar, excentrieke kunstwerken aan de muur en geweldige bloemstukken zetten je verwachtingspatroon direct op scherp: this must be a winner.
Het zoeken naar zaakjes als Nostra in Rotterdam vergt meer moeite en tijd, omdat ze nu eenmaal niet op iedere hoek van de straat te vinden zijn. Een plek waar je urenlang kunt ontsnappen aan de hectiek van het stadsleven en dan onder het genot van een breed scala aan culinaire geneugten. Stiekem kom ik hier eigenlijk al jaren. Wil ik deze plek wel delen met de massa vroeg ik mij onlangs dan ook af? Maar goed, het hart van een foodreporter is groot: deze Rotterdamse über hotspot op de Van Oldebarneveltstraat mag uiteraard niet missen op De Buik.
Lunchen onder de bloemenwaterval
Nog nooit ben ik zonder grote glimlach bij Nostra naar buiten gelopen: na een zakenlunch op een doordeweekse dag, een familie get-together tijdens het shoppen of een high-wine met vriendinnen op zondagmiddag. Van de warme service tot mijn favoriete salades met bijpassende wijnen. Ik waan me bij Nostra altijd even op heel klein gelukzalig gastronomisch eiland. Dit geldt wederom voor mijn bezoek van afgelopen zondag met mijn food-partner-in-crime, recenserend voor De Buik. We nemen plaats onder de idyllische boom met zomerse bloemen; ik hoopte stiekem al op dit plekje.
Tonijn, coquilles & parmaham

De zaak zit helemaal vol (het is dan ook spitsuur), en het personeel moet vandaag alle benen bijzetten om iedereen netjes op tijd en van aandacht te voorzien. Gelukkig krijgen we toch vrij snel de kaart. Ik besluit om af te wijken van mijn standaard ‘Nostra Bol’ en ga voor de Tonijnsalade. Omdat ik van origine een twijfelaar ben en niet kan kiezen uit de ruime keuze Europese wijnen, mag ik gerust een glaasje proeven van de bediening. Mijn smaak valt op de Verdicchio, een zacht en subtiel wijntje voor bij deze zondagse lunch. Onze gerechten verschijnen verrassend snel vandaag. Allereerst wordt mijn salade gepresenteerd: groots, rijkelijk gevuld en met een verse rosé tonijnmoot van de grill. Het is niet dat ik ontevreden ben over mijn keuze, maar het grote spektakel vindt vandaag toch écht aan de andere kant van de tafel plaats. Mijn tafelgenote mag zich deze lunch namelijk amuseren met een bizar kleurrijk tafereel van o.a. coquilles, parmaham, aardbeien en een fantastische balsamico-dressing. Zonder enige twijfel, dit zijn toch wel de masterpieces on a plate.
High Wining

Gedurende de lunch zien we meerdere malen hoge etagères voorbij komen met zoetige en hartige lekkernijen. Naast de ‘normale’ lunch serveert Nostra een uitgebreide High-Tea & High-Wine. Overal om ons heen wordt genoten van kleine bites met een mooi glas wijn. Torenhoge clubsandwiches, luxe Mediterrane vleeswaren en kazen. Ik wil eigenlijk direct reserveren voor volgende week zondag.
Bourgondisch leven
Al slenterend naar huis door de pittoreske straatjes die Rotterdam kent vraag ik mijzelf voldaan af of er betere zondagen zijn als deze? Wegdromen in de drukte van de stad onder het genot van een heerlijk glas wijn en een geweldig gerecht. Misschien is het gewoon mijn eigen instelling, maar echt; dit is toch wel het bourgondische leven in ons eigen Rotterdam.