In de Wijnhaven ligt het knalrode Britse lichtschip Lightvessel no. 11. Het schip heeft van 1951 tot 1988 dienst gedaan als mobiele vuurtoren in Engeland en Wales. Onlangs hebben de recente eigenaren het schip in zijn oude glorie hersteld door er een Engelse gastropub te beginnen. Vessel 11 handelt in goed bier, stevige pubgerechten en organiseert elke woensdag Bangers & Mash Wednesday. We besluiten een kijkje te nemen.
Omdat de eigenaren zelf op het schip wonen, vonden ze het belangrijk om het interieur van V11 een huiselijk tintje te geven. Als ik om me heen kijk, moet ik concluderen dat ze daar uitstekend in geslaagd zijn. De ruimte is knus en gezellig en doet denken aan een typische Britse huiskamer. Bij V11 houden ze van literatuur, wat terugkomt in de goed gevulde boekenkast en de menukaarten die verstopt zitten in oude boeken. Benedendeks is er ruimte voor feesten en concerten en de boot heeft een prachtig terras op de voor- en achtersteven.
Pubklassiekers en een uitgebreide bierkaart

De kaart is eenvoudig en staat vol met klassieke pubgerechten. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met seizoensproducten, dus de kaart wisselt regelmatig. Het nieuwe herfstmenu is net uit en is gevuld met hartige pies, stoofpotten en typisch Britse gerechten als Bubble & Squeak, vernoemd naar het geluid dat het gerecht maakt tijdens het bereiden. Engeland is een echte biernatie, dus de selectie bieren is groot. Met standaard acht bieren op de tap (waaronder een cider) en een flinke selectie gebottelde bieren, is er genoeg keus. Mocht je er niet uitkomen, dan staat het vriendelijke en deskundige personeel klaar om je te adviseren.

Britse stamp voor een zacht prijsje

Wij zijn hier echter voor Bangers & Mash Wednesday, dus vanavond hoeft er niet gekozen te worden. Op woensdagavonden eet je namelijk wat de pot schaft. Voor 7,50 krijg je een bord traditionele Britse stamppot met worst. Bestel je er twee biertjes bij, dan krijg je de derde gratis. Voor dit bedrag verwacht ik er niet veel van en ik ben dan ook aangenaam verrast als ons eten verschijnt. Grote borden, afgeladen met aardappelpuree met een knapperige kaaskorst, twee grote worsten en een flinke hoeveelheid dikke jus. Tot mijn grote vreugde ligt er zelfs een bergje creamy peas naast. Heerlijk comfortfood dat met veel enthousiasme naar binnen wordt geschoven. Ook de rekening is fijn: voor nog geen 15 euro de man hebben we uitstekend gegeten en gedronken.

Perfect voor een herfstige namiddag

Bangers & Mash Wednesdays zijn een prima keuze voor mensen met een klein budget, maar ook als je gewoon van goed eten en lekker bier houdt, zit je goed bij V11. Je kunt er terecht voor brunch, lunch en diner, of gewoon voor een borrel. Op zondagmiddagen serveren ze een Sunday Roast, waarbij je een luie middag lang kunt genieten van een goed stuk geroosterd vlees. Drink er een Bloody Mary, een Vintage Ale of een goede Gin & Tonic bij en je waant je even in Engeland.