Knoflooksoep, kip met vijftien teentjes en knoflookroomijs. Het succesvolle driegangenmenu van restaurant Look belooft precies wat je verwacht van een knoflookrestaurant: knoflook in overvloed. Al 17 jaar lang bereidt kok, eigenaar en knoflookliefhebber Frank Achterbergh zijn mediterrane gerechten met knoflook. HEEL veel knoflook. Ben jij verzot op dit kruidje? Dan is dit restaurant het stinken waard.
Koken met knoflook blijft voor Frank een uitdaging. Hoe zal hij zijn gasten dit keer verwennen? Met geglaceerde knoflook of toch gebakken, geperst, gesmoord, gepoft of gekarameliseerd? De afgelopen jaren experimenteerde hij veel met zijn geliefde kruid. ‘Mijn liefde voor dit product ontstond in mijn jeugd. Thuis kookten mijn ouders bijna altijd met knoflook’, vertelt Frank. En dan, in 1999, verklaart hij officieel de liefde aan knoflook en start samen met zijn vrouw Wendy restaurant Look.

De kleine zaak ligt aan de ’s Gravendijkwal naast restaurant Soit. Bij binnenkomst oogt het restaurant knus en ouderwets gezellig. De muren zijn mintgroen, het licht staat gedimd en ook in het decor speelt knoflook de hoofdrol. Wendy en haar oudste dochter Nirvana ontvangen de gasten; Frank en zijn schoonzoon koken met liefde. De Turkse touch in de gerechten komt van Ilhan, de schoonzoon. Nirvana ontmoette haar man in Turkije en nam hem mee naar Rotterdam. Sinds 2012 werken zij beiden in het restaurant.
Knoflookavontuur
Wendy prijst de beruchte knoflookgerechten aan. ‘Het Lookmenu is al twaalf jaar lang een succes. Vooral het knoflookroomijs doet het goed’, zegt ze trots. Naast deze klassiekers raadt Wendy twee andere specialiteiten aan; gamba’s met citroen en knoflook, waar ze zelf gek op is. En de scharrellamsbout uit de oven met knoflook en rozemarijn. ‘De boerse en landelijke smaken proef je terug op je bord’, zegt ze met een lach.
Na het bestellen van het Lookmenu en het dagmenu (mosselsoep, langzaam gegaarde zwijnennek met kastanjechampignons en gestoofde appel met kaneelijs), begint het knoflookavontuur. Wendy zet een mandje brood op tafel met zelfgemaakte aioli en knoflookolijven. Daarbij serveert ze ons een Spaanse Tempranillo, een glas rode wijn met een vleugje Amerikaans eikenhout.

Knoflook smelt op je tong
De ingrediënten die Frank en Ilhan in hun gerechten gebruiken, zijn eenvoudig; streekproducten van biologische aard. Als eerste proeven we de knoflookroomsoep met bosuitjes. De knoflook kietelt in je keel. De soep smaakt simpel, maar lekker. Evenals de mosselsoep, die riant gevuld is met mossels en knoflook. Subtiel heeft Frank de soep op smaak gebracht met dille en een vleugje kerrie.
De kip met vijftien tenen is heerlijk gegaard en valt van het bot, zoals het hoort. Het velletje is lekker krokant en de teentjes knoflook smaken verrassend zoet. De knoflook is niet sterk en smelt bijna op de tong. Vanavond kookt Frank met de roze, zachte knoflook uit Lautrec. Deze Franse plaats staat bekend om haar grote tenen knoflook. Als de oogst in andere Franse streken en Spanje goed is, gebruikt Frank soms wel drie tot vier verschillende soorten knoflook in een gerecht.

Chocoladetaart met knoflookijs
Groenten spelen bij Look een kleine rol. De stukjes courgette zijn in de minderheid en een salade kun je apart bij bestellen. Maar het knoflookroomijs na afloop is zonder meer een smaaksensatie. De knoflook is op het laatste moment door het roomijs geroerd en prikkelt bij elke hap op je tong. De combinatie van knoflook, vanille en de zachte chocoladetaart is ultiem.
Twijfel je nog? De beleving van knoflook in elk gerecht is een leuke sensatie. Je betaalt voor een driegangenmenu €27,50. De gerechten zijn goed verzorgd, de wijnkaart is uitgebreid en de sfeer is ongedwongen en gezellig. Frank en Wendy zijn pas blij als jij dat bent. ‘Mijn avond is geslaagd als onze gasten hebben genoten van eerlijke ingrediënten en vriendelijke bediening’, besluit Frank.
Walmend en voldaan gaan we op huis aan. De volgende ochtend word ik wakker met de smaak van knoflook. Ik ontmoet over twee uur een nieuwe opdrachtgever. Zou zij het ruiken? Ik poets voor de zekerheid drie keer mijn tanden. Mocht ik toch naar knoflook stinken, dan was mond-tot-mondreclame in dit geval nog nooit zo effectief.