Momenten van welbehagen bij Janssen & van Dijk

Niet de grootste zaak die je kunt bedenken. Wel gezellig, prettige bediening. En fantastische wijnen, veelal per glas.

10 Dec 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Wijnbar Janssen & van Dijk

Westewagenstraat 58, Rotterdam Maaltijd: LunchDinerBorrelen Stadsdeel: Centrum Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Momenten van welbehagen bij Janssen & van Dijk

Binnenstappen bij Janssen & van Dijk is een beetje als thuiskomen. Hoe dat komt? Het is er zo, eh, gezellig. Je zou er wel willen wonen, zeker als je een paar van die heerlijke wijnen hebt gedronken die ze hier onder de schroefdop hebben. (Heeft ooit al eens iemand in een restaurant een fles teruggestuurd, zeggende: 'Ober, deze wijn heeft schroefdop'?) Laat de winter maar komen.

Wijnbar Janssen & van Dijk is niet de grootste zaak die je kunt bedenken. Ik vermoed, conservatieve schatting, dat hij met gemak twintig keer in buurman Dudok past. Maar het kan er net zo lawaaiig zijn, want als het vol zit, zit het ook echt vol. Daarom kom ik er graag tijdens lunchtijd of aan het einde van de middag als niemand nog weet waar al zijn vrienden uithangen.
In de zomer zit je buiten op de stoep van de Westewagenstraat. Niet schuin links kijken, want daar staat een parkeergarage. Parkeergarages moeten er ook zijn natuurlijk, maar waarom hier, waarom zo lelijk en vooral: waarom niet onder de grond? Leuker is het dus om in de richting van de Meent te kijken. Verdomd als het niet waar is: je ziet heel Rotterdam langskomen.

Vreed' op aard'

's Winters zit je lekker achter die grote ramen, je hebt je glas nog eens laten bijschenken, de bitterballen komen er bijna aan, de kerstversiering hangt erbij of het al vreed' op aard' is en buiten loopt iedereen zich te verbijten van de kou. Heerlijke momenten van plaatsvervangend welbehagen.
Dus laat er geen misverstand over bestaan dat Janssen & van Dijks unique selling point de wijn is. Prachtige wijnen, rood, wit, rosé ('s zomers op de stoep!) uit alle belangrijke wijnstreken, zowel uit de oude als uit de nieuwe wereld en veelal geschonken per glas.
Maar van wijn alleen kun je niet lunchen, dus goed dat die leuke dames van Janssen & van Dijk (zouden ze zo heten eigenlijk?) je de kaart komen brengen met tosti's, sandwiches, salades, eiergerechten, kleine hapjes, warme hapjes en soepen. De huisgemaakte gehaktbal met brood, mosterd en augurkschijfjes (€ 5,95) behoort in Rotterdam tot de beste in zijn soort, overigens ook te krijgen in de variant met frites en salades (€ 11,95).

Ossenhaas, kaasfondue

Als je hier echt bent blijven wonen, ga je natuurlijk voor de ossenhaas van 250 gram, bereid op de lavagrill en geserveerd op een sizzleplaat (€ 27,75). Voor de kaasfondue moet je met zijn tweeën zijn (€ 17,75, niet op vrijdag, zaterdag en zondag).

Maar goed: hier blijven wonen gaat dus niet. Ze zien je aankomen. En voor thuis moet je ook een verdomd goed verhaal hebben. Daarom sluit je na de chardonnay en de côtes du rhone af met een espresso - en die komt dan weer heel schattig met een piepklein glaasje met koffielikeur of zo en een dot slagroom er bovenop zodat je toch weer gaat twijfelen.

koffie jansen van dijk

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Wendy 10 Dec 2013, 9:36

Altijd gezellig bij Janssen & van Dijk. Had je de bitterballen zelf besteld of waren die van het huis? Volgens mij is dit de enige zaak in Rotterdam waar ze af en toe met een schaal lekkere happen van het huis rond gaan of waar ze je, zoals in Spanje, wat te knabbelen bij je wijntje geven. En tja, dan bestel je toch net even sneller nog een glas wijn.

Ria de Groot Laurens 11 Dec 2013, 11:10

Zo dit is iemand die er kijk op heeft en het mooie is dan ook dat alles wat beschreven staat klopt ,wat een mooie omschrijving van onze Wijnbar,ben meestal spraakzaam maar hier is niets aan toe te vogen ,met dan aan FRANK

Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.

Frisse wind voor Osteria Liz met Miranda en Robert

Osteria Liz heeft nieuwe eigenaren: De Buik sprak hen over hun plannen voor het Italiaanse restaurant in het Liskwartier.

Alles over de eerste Rotterdamse Kroegenparade

Lees hier alles over de allereerste Rotterdamse Kroegenparade op 29 november 2025.