Ontdek de bierdrinker in jezelf in Reijngoud

En jij denkt dat er geen bierdrinker in je huist? Bij Proeflokaal Reijngoud weten ze wel raad met jouw slag. Eén glaasje Duchesse en je spreekt andere taal

27 Jan 2014 Mo Kruisman

blogger Mo werkt als freelance copywriter voor uiteenlopende opdrachtgevers, is af en toe gastdocent en geeft yogalessen.

Ontdek de bierdrinker in jezelf in Reijngoud

Bier. Ik heb er niks mee. Dus toen ik een paar maanden geleden op het terras van Belgisch biercafé Proeflokaal Reijngoud zat, bestelde ik een witte wijn. Bar/bierman Chris keek mij een paar seconden taxerend aan en vroeg of hij een speciaal biertje mocht voorstellen. Zíjn risico als ik het niet zou blieven. Hij bracht een Duchesse de Bourgogne, met bijbehorend glas. Sindsdien houd ik van bier. 

De zwartbeschorte schenkers van het Proeflokaal weten genoeg van de verschillende Belgische bieren om in te schatten wat bij wie past. Die Duchesse de Bourgogne is fris zuur en zoet tegelijkertijd. Helemaal mijn ding, hoe meer tegenstellingen hoe beter.

Ik kom er speciaal nog eens voor in Proeflokaal Reijngoud terug. Ik vraag hoe ze het voor elkaar krijgen om al die bijpassende bierglazen te hebben.

'De eigenaar - ook te vinden in biercafé Boudewijn op de Nieuwe Binnenweg - dacht eerst aan blanco bierglazen. Wel metl een speciale kelkvorm, maar niet allemaal verschillend voor elk Belgisch biertje. Wij hebben doorgedrukt dat er zo veel mogelijk echt bijpassende glazen kwamen', zegt serveerder Bram met een armzwaai naar zijn collega's. 'Dit glas van Duchesse de Bourgogne heb ik zelf gevonden en meegebracht.'

Hij raadt me als volgende stap een Rodenbach Grand Cru aan. Ook die vind ik heerlijk. Achteraf lees ik op Wiki: Rodenbach Grand Cru is een roodbruin 'oud bruin' degustatiebier met een alcoholpercentage van 6 procent. Het bestaat uit eenderde jong en tweederde oud bier dat twee jaar op eik gerijpt is. De smaak wordt omschreven als 'vineus, met een zeer lange afdronk'. Aha, vandaar.

Mosselen met bier

Proeflokaal Reijngoud heeft een kleine keuken met lekkere happen. Ik kies de pan mosselen en mijn medebierder het stoofvlees, beide met bier bereid. Sausjes, krokante friet, slaatje, we hebben niks te klagen. Op de muurkaart staan zaken als een dikke, sappige hamburger, saté, spare ribs, garnaalkroketten.  Goed gekozen cafégerechten en ze leiden niet te veel af van de vele bijzondere bieren van de tap en wel 100 soorten in fles. Volgende keer ga ik een paar vriendinnen meenemen die ook niet van bier houden.

FOTO CORNELIE DE JONG

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Annieke 11 Mrt 2015, 17:28

Beste buik,Vandaag zitten wij in het proeflokaal reijngoud met een ware apres ski sfeer zo in het zakkende vroege zonnetje. 1ding zouden we graag toevoegen aan jullie recentie, namelijk betreffende het eten. Op de kaart hamburger en standaard bitterbal een gerecht dat het gewone biercafe zeker overtreft en wat mij betreft zelfs een ommetje waard is. De flinterdunne flammkuchen ( tarte flambee) is de beste die ik ooit buiten de Elzas gegeten heb, misschien een idee om bij een volgend bezoekje te proberen.

Mo Kruisman 11 Mrt 2015, 17:46

Goeie tip! Ga ik doen bij het volgende biertje.

Lees ook deze verhalen
RET je Blij, naar kroketten en appeltaart in de Provenierswijk

Proef een voordelig lunchmenu bij Grand Café-Restaurant Blij met een RET-voucher in het kader van Altijd iets extra's van de RET en de Buik van Rotterdam.

Xin van chef Alexander Wong in drie doordachte gerechten

De Buik schoof aan bij Xin in het Supernova Hotel, waar chef Alexander Wong zijn fabuleus uitgevoerde visie op de Chinese en Europese keuken laat zien.

Ian van Eck over El Camino de Jerez

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Dit keer neemt hij ons als sherry-ambassadeur mee naar Zuid-Spanje, naar Los vinos de Jerez!