Bier. Ik heb er niks mee. Dus toen ik een paar maanden geleden op het terras van Belgisch biercafé Proeflokaal Reijngoud zat, bestelde ik een witte wijn. Bar/bierman Chris keek mij een paar seconden taxerend aan en vroeg of hij een speciaal biertje mocht voorstellen. Zíjn risico als ik het niet zou blieven. Hij bracht een Duchesse de Bourgogne, met bijbehorend glas. Sindsdien houd ik van bier.
De zwartbeschorte schenkers van het Proeflokaal weten genoeg van de verschillende Belgische bieren om in te schatten wat bij wie past. Die Duchesse de Bourgogne is fris zuur en zoet tegelijkertijd. Helemaal mijn ding, hoe meer tegenstellingen hoe beter.
Ik kom er speciaal nog eens voor in Proeflokaal Reijngoud terug. Ik vraag hoe ze het voor elkaar krijgen om al die bijpassende bierglazen te hebben.
'De eigenaar - ook te vinden in biercafé Boudewijn op de Nieuwe Binnenweg - dacht eerst aan blanco bierglazen. Wel metl een speciale kelkvorm, maar niet allemaal verschillend voor elk Belgisch biertje. Wij hebben doorgedrukt dat er zo veel mogelijk echt bijpassende glazen kwamen', zegt serveerder Bram met een armzwaai naar zijn collega's. 'Dit glas van Duchesse de Bourgogne heb ik zelf gevonden en meegebracht.'
Hij raadt me als volgende stap een Rodenbach Grand Cru aan. Ook die vind ik heerlijk. Achteraf lees ik op Wiki: Rodenbach Grand Cru is een roodbruin 'oud bruin' degustatiebier met een alcoholpercentage van 6 procent. Het bestaat uit eenderde jong en tweederde oud bier dat twee jaar op eik gerijpt is. De smaak wordt omschreven als 'vineus, met een zeer lange afdronk'. Aha, vandaar.
Mosselen met bier
Proeflokaal Reijngoud heeft een kleine keuken met lekkere happen. Ik kies de pan mosselen en mijn medebierder het stoofvlees, beide met bier bereid. Sausjes, krokante friet, slaatje, we hebben niks te klagen. Op de muurkaart staan zaken als een dikke, sappige hamburger, saté, spare ribs, garnaalkroketten. Goed gekozen cafégerechten en ze leiden niet te veel af van de vele bijzondere bieren van de tap en wel 100 soorten in fles. Volgende keer ga ik een paar vriendinnen meenemen die ook niet van bier houden.
FOTO CORNELIE DE JONG