Bij de Buik vangen we wel eens iets op. Curry's, bekend van de Oudedijk, zou aan de Jonker Fransstraat een tweede vestiging openen. Toen hoofdredacteur Frank vroeg wie er poolshoogte wilde nemen, riep ik enthousiast ja. Bijna net zo enthousiast als ik dat die dag precies zes jaar daarvoor deed toen mijn lief en ik op het stadhuis geregistreerd gingen partneren. Kortom, we hadden wat te vieren. Er zijn slechtere plekken om dat te doen.
Er was nóg een aanleiding. Een tijdje geleden had een vriendin een vriend over uit India. Een verschrikkelijk aardige vent die vreemd opkeek van wat wij kerrie noemen, die de vaatwasser een bijzonder interessant object vond, waanzinnig in een lachstuip schoot over het feit dat we met een poepzakje achter onze hond aansjokken en het tegelijk fascinerend vond dat die honden beter eten dan veel Indiërs. We hebben samen een keer gekookt. Veel geleerd over specerijen, nog meer gelachen. Dit was natuurlijk een uitgelezen kans om te kijken of dat Indiaas van mij ergens op lijkt.
Karai, elachi ghost, makhan, naan
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het interieur van de oer-Curry's in Kralingen vrij neutraal. Veel donker hout, met enorme kroonluchters als blikvangers. Zoals altijd is het personeel supervriendelijk. We besluiten het voorgerecht over te slaan en meteen door te stomen naar de hoofdgerechten met bijgerechten. Mijn betere helft kiest voor de karai (lekkernij geserveerd in een Indiase pan) met groenten. Ik ga voor de elachi ghost (lamsvlees in een iets hetere curry met een verfijnde kardamonsmaak). De bijgerechten worden dal makhan (linzen) en iets met paddestoelen. Gele rijst, naan en een kleine salade erbij en vol is de tafel. Vol loopt overigens ook de zaak, een goed teken.
Ik denk dat de kaart bij Curry's al zeker tien jaar niet veranderd is. En dat is maar goed ook: er is keus genoeg en wat erop staat, is gewoon heel lekker. De naan is prachtig goudbruin ('We hebben hier een klei-oven, anders krijg je dat niet zo') en alle gerechten zijn vol van smaak, terwijl niets overheerst. Zelf vind ik dat 'iets heter' van de curry reuze meevallen overigens. Wel heel lekker, het lamsvlees is precies goed.
In India: meer soorten curry dan koks
De ober bekent dat hij zelf helemaal niet tegen heet eten kan. 'Wat jij eet, kan ik echt niet aan. Dan heb ik meteen ijsblokjes en suiker nodig om te blussen.' Wat mijn eigen kookkunsten betreft: er zijn meer soorten curry dan koks in India. Ik kom best een eind, maar er zijn werelden te ontdekken. Mooi, nu nog een klei-oven op het balkon.
Uiteraard waren we onze missie niet vergeten. Ja: over een paar weken opent Curry's een vestiging op de Jonker Fransstraat. Zelfde concept, sterker nog, deels dezelfde koks. Goed nieuws als Kralingen net te ver fietsen is. Wat voor ons ook goed nieuws was: de rekening. We moesten 49 euro afrekenen. Je kunt het heus bonter maken, maar met zes drankjes, twee hoofdgerechten en twee bijgerechten vonden wij het meer dan schappelijk.