Pizza van O'Pazzo: snijden en met je handen eten

O'Pazzo heeft hoe dan ook de meest in het oog lopende pizzaoven van het oostelijk halfrond. De strijd wie de beste pizza bakt, blijft nog altijd onbeslist.

8 Feb 2014 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

Pizza van O'Pazzo: snijden en met je handen eten

Pizza betekende voor mij lange tijd oorlog. Als het ging over pizza werden stellingen betrokken, messen geslepen en vuisten gebald. Waar eet je de beste? Tussen mij en een medepizzafan ging het om Angelo Betti of O'Pazzo. De strijd lijkt onbeslist.

O'Pazzo op donderdagavond = druk. De tent heeft een pizza- en een restaurantgedeelte. Het ziet er geweldig uit, alleen de hoge tafels die er een tijdje terug bijkwamen, hadden voor mij niet zo gehoeven. Maar goed, je bent wel sneller aan de beurt. Ga overigens zeker even naar het toilet voor een onverwachte muzikale ervaring.
Qua bediening is het bij O'Pazzo soms een uitdaging, zeker overdag. Hoewel niet iedereen Nederlands spreekt, kan het er op z'n Rotterdams lomp aan toe gaan. Aan de andere kant, je wordt ook niet continu lastgevallen en als je ze aan het glimlachen krijgt, zijn ze geweldig.

Italiaanse wijnen per glas

Voor deze proefsessie had ik een vriend meegenomen die meer van wijn weet dan Einstein van relativeren. Want als ze hier één ding minstens zo goed in de vingers hebben als pizza, dan is het wijn. Uitstekende Italiaanse wijnen per glas, hoe fijn wil je het hebben? We beginnen met een amarone. Wilde ik vroeger nog wel eens variëren, tegenwoordig bestel ik eigenlijk altijd de pizza O'Pazzo due. Kaas, ansjovis, watertanden, dat werk. Mijn wijnkritische tafelgenoot heeft nog net geen thermometer in zijn binnenzak, maar het scheelt niet veel. Hij vraagt ijs bij zijn wijn, tot grote consternatie van de vrolijke serveerster. Als hij duidelijk weet te maken dat het er niet in gaat, maar dat hij de buitenkant van zijn glas koelt, volgt een leuk gesprek over hoe koel wijn moet zijn en over glazen die niet uit de vaatwasser mogen komen.
De pizza komt op tafel. De vrolijke serveerster is er weer, dus ik vraag wat de officiële etiquette is op dit gebied (de rest van de avond zegt ze als ze langsloopt: 'Je hebt zeker weer een vraag?'). In stukken snijden en dan met je handen eten. Sorry mams, daar gaat de opvoeding.

Een barolo voor de zekerheid

We willen er een barolo bij, gewoon voor de zekerheid. Meer om te proeven overigens en het is geen probleem om twee halve glazen te krijgen. Mijn tafelgenoot vliegt in een acute extase, mijn feestje is het minder. Absoluut een goede wijn, minder mijn stijl. Ik pik gewoon de rest van de amarone.
De pizza is als vanouds een succes. Na één hap besef ik hoe simpel het leven kan zijn, na hap twee voel ik een intense verbondenheid met het universum en aan het einde ben ik ervan overtuigd dat wereldvrede binnen handbereik ligt. Wat me meteen weer terugbrengt op het grote vraagstuk waar je de beste pizza eet. Gelukkig kwamen die vriend in kwestie en ik er al lang geleden achter dat deze strijd enkel winnaars kent.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

JoostN 9 Feb 2014, 9:51

Hoe past La Pizza in het Angelo Betti - O'Pazzo continuüm?

Merel 15 Apr 2014, 11:40

Wat mij betreft zijn zowel de pizza's van zowel O'Pazzo als Angelo Betti heerlijk. Echter, ik vind dat Angelo Betti zich onderscheid met de luxere pizza's (van rond de 17 euro). Deze worden niet aangeboden door O'Pazzo. Daarentegen vind ik O'Pazzo makkelijker te bereiken, is de kans dat je een tafel hebt groter dan bij het kleine Angelo Betti en heeft O'Pazzo lekkere voorgerechten. Een nek-aan-nek race!

Miriam 29 Jul 2014, 16:23

Ik ga voor O'Pazzo! Beter van smaak en leukere sfeer. Klein detail: Italianen drinken doorgaans bier bij pizza, geen wijn. Lest ook beter de dorst, want de pizza's zijn wat zout.

Lees ook deze verhalen
De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!