Voor Thais eten mag je me altijd wakker maken. Sterker nog: de left-overs van de vorige avond warm ik net zo gemakkelijk weer op voor het ontbijt. Begin jaren negentig at ik het voor het eerst in Blue Mekong aan de Proveniersstraat en sinds een bezoek aan Bangkok durf ik het zonder twijfel mijn favoriete keuken te noemen. Daarom: kort na de opening kreeg het nieuwe Thaise restaurant Soi3 aan de West-Kruiskrade een bezoek van deze pepervreter.
Soi3 is het zusje van het succesvolle Delibird aan het Deliplein op Katendrecht. Soi3 betekent 'derde zijstraat', in dit geval dus de hoek van de West-Kruiskade en de Anna Paulownastraat. Waar ik bij Delibird vooral voor de geweldige curry's kom, is de kaart van Soi3 gevarieerder en spannender.
Het toeval wil dat de kokkin van Soi3, de stoere Vila(wan) Sukris, de dochter is van de toenmalige kokkin van Blue Mekong, daar waar ik dus Thais heb leren eten. Vila kookte een aantal jaren in De Kleine Ondeugd, ook zo'n heerlijk Thais restaurant aan de Oostzeedijk, toen ze nieuwsgierig werd naar de Europese keuken en naar Napels vertrok om Italiaans te leren koken. Eenmaal terug in Rotterdam werkte ze bij Lux en later in het restaurant van Bird, om nu dus weer terug te gaan naar haar 'roots'. En dat kostte haar geen enkele moeite, vertelt ze.

Vila kookt zoals dat gebeurt in steden als Chiang Mai en Singburi, waar de keuken volgens haar gevarieerder is en minder gericht op toeristen. Dus behalve de populaire curry's van Delibird, staan er in Soi3 ook veel lekkere (en meestal pittige) salades, soepen en Thaise noedelgerechten op de kaart. Waarvan wij de som tam Thai bestelden: een frisse maar pittige salade van rauwe spinazie, onrijpe papaya met garnalen, tomaten, pinda's en Thaise spaghetti.
Ook lekker (en minder pittig) was de yam woensen kai, met pittig kippengehakt en glasnoedels. Ook bestelden we - en dat allemaal voor de lunch - de klassieke tom kha kokossoep met garnalen en de kua tiew, ongeveer dezelfde soep maar dan met noedels. En als toetje bracht kokkin Vila ons nog kleine bakjes kleefrijst met zoete kokosmelk. Zomaar, op klaarlichte dag: je hoefde me er niet eens voor wakker te maken!

Trouwens, Soi3 is ook open voor het ontbijt met bijvoorbeeld tjok (rijstpap met eieren met kip, rund of zeevruchten) of Thaise flensjes met pudding of fruit. En als je dat zo vroeg nog niet trekt, is er toast met jam of een Engels ontbijt.
Als we over Soi3 schrijven, kunnen we eigenaar Wiland Toelen er niet buiten laten. Een stoere gast uit Schijndel, maar alweer jaren werkzaam in de Rotterdamse horeca. Zijn liefde voor de Thaise keuken is op hem overgedragen door de (Thaise) moeder van zijn kind. Ze runden samen het Thaise restaurant Nok Noi aan de Straatweg en sinds vier jaar is Wiland zelf eigenaar van Delibird aan het Deliplein.
Wiland verliet anderhalf jaar geleden de motorclub Satudarah en daar wil hij verder geen geheim van maken. 'Het werd alleen wat lastig met het zakendoen', vertelt hij. 'Maar mijn oude maten van de motorclub komen nog steeds graag naar Delibird, daar voelen ze zich op hun gemak.'
Nu heeft Wiland zijn plek gevonden op de West-Kruiskade, waar altijd wel wat te zien is. De ingrediënten voor de gerechten komen van de toko's in de straat: 'Het is pionieren in zo'n multi-cultistraat, maar het is een geweldige plek waar dit restaurant prima past. En Rotterdam is ineens zo populair, dat merk je aan alles. Hoewel ik er niet aan moet denken om zoals in Amsterdam voor backpackers te gaan koken, bah.'
Tot slot vraag ik hem naar zijn volledig zwart getatoëerde arm, met daarop teksten als 'Rotterdam' en 'Deus Misericors et Clemens' (God, barmhartig en genadig): 'Die laatste is geinspireerd op de indrukwekkende woorden van mijn Brabantse oma vanaf haar sterfbed. Wiland jongen, zei ze, ook voor jou is er plek daarboven.'
FOTO'S MAARTEN LAUPMAN