Wie Aziatisch eten zegt, denkt West-Kruiskade. Wie daar op straat om Thais vraagt, krijgt SOI3 als antwoord. Als je er nog niet van hoorde of je bent nog niet aangeschoven, gebieden we dat vlug te doen. Maar lees eerst deze review even door.
Wie Aziatisch eten zegt, denkt West-Kruiskade. Wie daar op straat om Thais vraagt, krijgt SOI3 als antwoord. Als je er nog niet van hoorde of je bent nog niet aangeschoven, gebieden we dat vlug te doen. Maar lees eerst deze review even door.
De Thaise restaurants SOI3 op de West-Kruiskade en Deli Bird op het Deliplein worden nog weleens in één adem genoemd. Lang verhaal kort hebben de twee zaken niets (meer) met elkaar van doen. De oprichter van Deli Bird startte SOI3 mee op, maar het is eigenaar Jeroen Brouwer die de zaak al jaren zelfstandig runt. Met die feiten op tafel, wachten we op de wapenfeiten uit de keuken. Het belooft zoals we al eens eerder schreven een avondvullend programma te worden met authentieke Thaise gerechten.
Authentiek is altijd een discutabel begrip om in te mond te nemen. Wat we er in dit geval mee bedoelen is dat de gerechten op Thaise leest zijn geschoeid en zo min mogelijk zijn omgebogen naar westers smaakpallet. De kaart van SOI3 maakt wat dat aangaat een gemiddelde backpackersreis van noord naar zuid. De Thaise keuken verschilt per regio en is beïnvloed door andere Aziatische volkeren die hun tradities over de landsgrenzen brachten.
Een voorbeeld van zo’n kruisbestuiving is de Phad See Ew, een gerecht met platte noodles van tagliatelle-achtige dikte, geroerbakte groente en zoete sojasaus. SOI3 ‘leende’ de deegslierten van de Chinese keuken. De leverancier May Fung maakt ze vers en zit aan de overkant van de straat. Een van de favorieten van de avond, concluderen we. Vrijwel alles wat op de tafel landt, komt met blinkende cijfers door de smaaktest. Een van de verrassingen vinden we de ossenstaartsoep. Een curiositeit uit het noorden van Thailand, meldt Jeroen. De soep is krachtig, vol en hoog op smaak. Vooral een najaarstip die verstopte snotbuizen leegt, maar ook in de zomer lepelt de soep uitstekend weg. Trek er wel een zakdoekje bij voor het zweten.
Niet dat de soep extreem pittig is, maar wel zo rijk dat hij je interne cv-ketel goed aanslingert. Ben je wel een ware pepervreter, dan daagt SOI3 je zeker ook voldoende uit. Voor de doorsnee gast zijn de scherpste curry’s van de kaart vermoedelijk al pikant genoeg – probeer de Keang Kieuw Waan maar eens. Je kunt echter ook vragen of de keuken all out gaat. We wensen je alvast sterkte met het wegbijten van de pijn. Jeroen: “Als de chefs hun gang gaan, is het soms niet te doen joh. Ik vraag daarom altijd of ze zich een beetje willen inhouden. Maar als je echt wilt…” Een probaat blusmiddel - en vooral ook een smakelijk dessert - is de warme kleefrijst met kokosmelk, zwarte bonen en mango. Vergelijk het met spekkoek. Het is machtig en zwaar, maar je werkt het naar binnen alsof je terugkomt van een avondvierdaagse. Met een knoopje los kunnen we nog maar aan één ding denken: een Thaise voetmassage.
Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!
Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.
Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: