[Salt & Tasty is per 15-04-2017 permanent gesloten]
Rug aan rug met de in- en uitgang van de nieuwe parkeergarage onder het Kruisplein zit Salt & Tasty voor 'lunch, bites with perfect wines', open sinds gisteren. Niet meer dan honderd vierkante meter groot, maar door slim met de ruimte om te gaan zijn er binnen toch genoeg zitplaatsen — en als de zon schijnt biedt het terras soelaas. Rotterdammers herkennen het logo op de ruit als dat van Schmidt Zeevis.
'Daar zijn we heel trots op,' zegt eigenaar Bjorn van Dijl. 'Aanvankelijk was Schmidt benaderd om op het station een oesterbar te beginnen. Natuurlijk was dat een vleiend voorstel, maar de directie van Schmidt is er niet op ingegaan. Zo'n oesterbar is voor Nederland misschien net iets te hoog gegrepen. Bovendien redeneerde Schmidt: we leveren iedere dag verse vis aan allerlei horecabedrijven van nul tot drie sterren door heel Nederland, laten we zelf geen horeca beginnen. Ik was met mijn andere zaken (onder meer De Crimpert Salm in Dordrecht) al klant bij Schmidt; zo kwamen we op het idee om iets te beginnen à la de lunchcorner op het Vasteland.'
Aal, garnalen, oesters, zalm, kibbeling
De nering van Schmidt drukt haar stempel op de kaart van Salt & Tasty. Sandwiches zijn er met gerookte aalfilet, Hollandse garnalen, gerookte wilde Schotse zalm, kibbeling en krab- en tonijnsalade. Oesters zijn er per dozijn, inktvis wordt gefrituurd en de sashimi tonijn komt vers van het mes. Toch geen visliefhebber? Wat te denken van bitterballen, bospaddenstoelkroketjes of de iberico-miniburgers. Ik at vanmiddag die laatste, prima burgertjes met een smaakvolle teriyakimayonaise op geinige kleine witte bolletjes. Om me heen zag ik broodjes paling, gefrituurde mosselen en kibbeling geserveerd worden waar ik dan maar een keer voor moet terugkomen. Punt is: ik dronk rode wijn.
Dat 'perfect wines' is een beetje bluf, geeft Bjorn toe, maar dat doet niets af aan zijn streven om goede wijn te schenken voor een redelijke prijs. Hij betrekt zijn wijnen van vier grote huizen, waaronder Norton en Antinori. Het bier is van Heineken.
Salt & Tasty is de eerste zaak van Bjorn van Dijl in Rotterdam sinds Crazy Pianos onder de Willemsbrug zijn deuren sloot. Wat is het concept? 'Snel, hip, modern en goede service. Dus lekker zitten met een mooi glas wijn in een leuke ambiance. Vrij eenvoudig maar kwalitatief hoogwaardig, snel eten.'
Dat snel heeft te maken met de ligging: recht tegenover het station op het kruispunt van vele vervoersstromen. 'Wij gokken niet alleen op de passanten, we willen ook de mensen uit de stad bereiken. Het is nu pas onze tweede dag, maar we hebben al veel aanloop van mensen uit de nabijgelegen werkplekken, van nieuwsgierige Rotterdammers en van mensen buiten de stad die in Rotterdam gaan winkelen en hier een kop koffie komen halen en als ze weer naar huis gaan een glas wijn en een broodje. En gisteren natuurlijk van mensen die een glimp hoopten op te vangen van de koning.'
FOTO MARTIJN VAN HENNIK