Kleine gerechten en grote wijnen bij The Wine Bar

De no-nonsense aanpak van Kathy van Zijl en Frank van Donkelaar in The Wine Bar in Kralingen betekent een kaart vol mooie wijnen en lekkere gerechtjes.

18 Mrt 2014 Martijn van Hennik

blogger Martijn proeft, drinkt, praat, leest en denkt na over wijn. Hij combineert wijn graag met allerlei gerechten, die hij vaak zelf bereidt.

Kleine gerechten en grote wijnen bij The Wine Bar

Het is een duidelijke naam: The Wine Bar. Je weet meteen waar je mee van doen hebt. Kathy van Zijl en Frank ('Frenk') van Donkelaar hanteren in hun opvallende pandje aan de Oudedijk in Kralingen, zoals zij zelf zeggen, 'een no-nonsense benadering van wijn'. Je zou wensen dat 'geen gedoe' overal diezelfde gastvrijheid, vakkennis en hoge kwaliteit inhield.

No-nonsense op niveau, dat kan alleen met veel ervaring, zeg maar gerust heel veel ervaring. Kathy heeft het vak geleerd bij het ooit grote Van der Valk Plaswijck in Hillegersberg. Frank groeide op tussen de wijnen en delicatessen. Als kok, sommelier en wijnhandelaar hield hij zich ruim dertig jaar bezig met eten en drinken. Samen zijn ze sinds 2010 te vinden in Kralingen. En dat bevalt goed. Niet dat er alleen Kralingers komen, juist niet. Uit de hele stad, eigenlijk uit het hele land, komt men naar The Wine Bar om er te genieten van de wijnen en de gerechtjes. Dat genieten doe je er in een prettig licht interieur. De sfeer is huiselijk, met een boekenkast en verse bloemen. Dat was vroeger wel anders, want het pand is ooit begonnen als politiebureau en geëindigd als diepbruine kroeg.

Gerechtjes dus, want ze willen geen restaurant zijn. Ook geen café trouwens, dus voor je koffie of pilsje moet je een paar deuren verder. Het eetbare aanbod bestaat uit kleine gerechten, zoals boterzachte in de oven gebraden Toscaanse speenvarkenborst (€ 6,50), knapperige crostini met verse pomodori (4 voor € 4,50) of perfect gegrilde lamskoteletjes (€ 11,00). Voor degene die grote trek heeft, is er een rundersteak van Angus-rund met friet. Door (en voor) die steak komen stiekem toch wel wat gasten dineren, verklapt Kathy. Sommigen drinken er dan graag een shiraz van het porthuis Quinta do Noval bij, vult Frank aan.

Goed verteerbaar

Dat kan ik me goed voorstellen, want die shiraz is erg lekker. Doet het vast goed bij een biefstuk. Alle wijnen die we proeven zijn lekker trouwens. Of het nou de rueda is van Telmo Rodriguez (€ 4,90 per glas), de witte bourgogne van Cécile en Vincent Latour (€ 6,75) de rode frappato (ken uw druivensoorten! flesprijs € 29,50) van Feudo di Santa Tresa uit Sicilië of de rode krachtpatser van bodegas Castaño uit Yecla (flesprijs € 39,50 - niet duur voor een wijn die 94 punten kreeg in de belangrijkste Spaanse wijngids van meneer Peñin): alles ruikt en smaakt even goed, en is prettig geprijsd. De rode wijnen worden koel geserveerd, wat hun fruitige karakter benadrukt. En wat ze ook beter 'doordrinkbaar' maakt.

Dat zoeken Kathy en Frank in hun wijnen: ze mogen niet te zwaar zijn, integendeel, de wijn moet 'goed verteerbaar' zijn. Natuurlijk is er voor de liefhebber van stevig spul ook amarone of brunello di Montalcino - dat zit wel goed. Of vraag Frank anders eens of hij toevallig nog oloroso (droge, langgerijpte sherry) heeft staan. Grote kans dat hij er een interessant verhaal bij vertelt.

Riesling op het terras

In totaal biedt The Wine Bar ruim 20 wijnen per glas aan en telt de wijnkaart momenteel 67 wijnen. Maar daar kan er zo maar één bijkomen, want Kathy en Frank zijn voortdurend op zoek naar nieuwe wijnen. Ook bieden ze elke week een wijnspijscombinatie aan met wijnen die niet op de vaste kaart staan. Deze week is dat een Zuidafrikaanse en een Duitse riesling met coquilles (ik moet nodig weer terug!). Zo valt er steeds wat nieuws te ontdekken bij The Wine Bar. En ontdekken doe je als de lente weer toeslaat bij voorkeur op het mooie terras.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Jan M. De Grauw 18 Mrt 2014, 18:30

Terecht dat De Wijnbar eens in het zonnetje wordt gezet! Ze hebben er verstand van, de sfeer is goed, het is er heerlijk en de prijs kwaliteitsverhouding is oké!

Hans en Marianne 18 Mrt 2014, 19:45

Geweldig verhaal, zo ervaren wij het wekelijks.

Hugo Maarleveld 24 Mrt 2014, 13:29

Leuk dit te lezen; en dat van een bekend vakman!Je hebt een goede smaak, Martijn!

Ferdinand Stello 25 Aug 2014, 19:14

Ziet er erg leuk uit en als het een beetje betaalbaar is wil ik graag m.n verjaardag met mijn kinderen en aanhang vieren zo rond eind September. ) Op een Zondag.

Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.