Sinds eind 2022 heeft Rotterdam er een heuse champagne- en natuurwijnbar bij. RAISIN the bar maakte een succesvolle start in de Glasfabriek in Schiedam en verhuisde in december naar het voormalige pand van FOK aan de Willem Buytewechstraat. Patrick en zijn team laten je hier graag kennis maken met de voor veel mensen nog onbekende wereld van bepaalde wijn.
Champagnes, natuurwijn en wilde bieren

Patrick Oomen maakte een sprong in het diepe toen hij zonder enige ervaring het Rotterdamse horeca landschap betrad met zijn dedicated champagnebar RAISIN the bar. Na meerdere opleidingen, veel proeven, lezen en reizen was hij klaar voor een eigen plek waar hij zijn passie, kennis en kunde hierover met zijn gasten kon gaan delen.
Het concept is niet in beton gegoten. Enkele maanden na (her)opening worden er naast champagnes en natuurwijnen ook wilde bieren geserveerd. Hierdoor is de bar niet alleen voor wijnliefhebbers, maar ook voor bierfijnproevers een go-to in Delfshaven. Patrick heeft RAISIN the bar geheel naar eigen stijl opgezet. De eigenheid en persoonlijke benadering die hieruit voortvloeit is voelbaar wanneer je de bar binnenstapt.
Oost-Europese expressie

De Telefunken radio in de vensterbank, een fluor roze mannequin en de bont gebloemde bank achter het raam brengen herinneringen naar boven die ik heb overgehouden aan het bezoeken van Oost-Europese bars in steden als Warschau, Boedapest en Ljubljana. De muur is bekleed met een kleurrijk mozaïek van ingelijste prints. Dat expressie een belangrijke rol speelt bij RAISIN the bar moge duidelijk zijn.
Boven de bar prijkt een indrukwekkende ‘line-up’ natuurwijnen met kleurrijke labels. Een deel hiervan is afkomstig van wijnwinkel Tuurlijk Wijnen, maar Patrick gaat ook graag zelf op pad om in te kopen. Omdat steeds meer kleinschalige exporteurs hun weg naar RAISIN the bar vinden, die wijnen aanbieden die niet voor reguliere verkoop bestemd zijn, worden er ook wijnen geschonken waar als particulier niet gemakkelijk aan te komen is.
Advies op smaakprofiel

Ondanks de verhuizing weten Schiedammers de bar nog steeds goed te vinden dankzij het specifieke aanbod. Zo ook het gezelschap bierliefhebbers naast ons op het terras. Ze laten ons weten dat zij graag bij RAISIN the bar komen om uiteenlopende bierstijlen te proeven. Op tafel hebben zij inmiddels een drietal lege flessen van geuzestekerij 3 Fonteinen verorberd.
Het aanbod van RAISIN the bar wisselt continu en om die reden is er geen menukaart. Het team adviseert hun gasten op basis van het gewenste smaakprofiel. De wijnen worden geserveerd in een bijzonder glas, dat op 7 punten een stroom aan bubbeltjes veroorzaakt. De brede onderkant haalt de secundaire aroma’s in de wijnen naar boven en daarnaast zorgt de smalle bovenkant voor een intensere frisheid. "Een ideaal proefglas dus."
Croissant met aardbeienjam

Om een goede indruk te krijgen en om verschillende wijn- en bierstijlen te kunnen proeven, laten wij Patrick zijn gang gaan. Als eerst schenkt hij ons een van de wilde bieren van 3 Fonteinen. Het is een sterk aromatisch bier, friszuur van smaak en met een wat bittere afdronk. Het laat zich goed combineren met een stukje oude kaas.
We zijn onder de indruk van ons eerste glas wijn dat hierna volgt: de Gold Layen Riesling, die met 4 jaar sur lie (wijnrijping op droesem en gist, red.) een aroma heeft dat doet denken aan croissants met aardbeienjam. Deze riesling leent zich hierdoor perfect voor een champagneontbijt en dat is hier dan ook mogelijk op lazy weekenddagen.
An offer you can’t refuse

Onze buren op het terras delen hierna enthousiast een aardedonker bier met ons. Het ruikt sterk en smaakt naar een koffiesnoepje. Een opbouwende volgorde van de wijnen is hierdoor wat lastig geworden, maar Patrick weet hier een goed antwoord op te geven. Hij schenkt ons 'It’s alive' in, een Tsjechische pet-nat waarmee we door het fris-fruitige smaakprofiel een perfecte doorstart kunnen maken naar de oranje-rode Slowaakse wijn The Godfather.
Proeverijen en events

Om je avond bij RAISIN the bar compleet te maken, kun je koud geserveerde hapjes als sardines, burrata of tapenade met zuurdesembrood bestellen. Ook worden regelmatig speciale wine tasting events georganiseerd waarbij de geserveerde gerechten worden afgestemd op de geselecteerde wijnen. Zo proefden wij de oesters met vinaigrette en zoete appel van de Catalaanse chef van El Cup Vell tijdens de opening van de kelder.
Omdat Patrick het belangrijk vindt om naast bijzondere dranken en gerechten ook met kunst te prikkelen, kun je hier in de toekomst ook expo’s verwachten en worden er meer art en music events georganiseerd waaronder filmvertoningen en ambient rooms. Aankomende events en proeverijen zullen worden aangekondigd op de Instagrampagina van RAISIN the bar.