Een jaar geleden begonnen Thomas en Peter aan het avontuur: 52 verschillende smaken roffin, en ook nog eens lactosevrij. Geen makkelijke klus, maar het is ze gelukt. En hoe: roffins in smaken als popcorn en butterscotch-pumpkin verlieten de bakkerij in een rap tempo. Aan ons de eer om de 52e smaak als een van de eersten te proeven en de mannen aan de tand te voelen over hun creatieve brein.
In Augustus 2017 was de eerste roffin een feit in de bakkerij Koek en Pan van Thomas (Koek) en Peter (Pan). Wat een roffin is? Een Rotterdamse mix tussen een muffin en een croissant, gedipt in suiker en gevuld met een crème. Om de kunst van het bakken echt onder de knie te krijgen, ging Thomas in de leer bij een patisserie in Frankrijk. Na deze inspiratievolle reis werd er een lijst opgesteld en begonnen de mannen aan de allereerste roffin. Al snel kregen ze bij Koek & Pan - letterlijk - de smaak te pakken en werden ze steeds creatiever. Denk hierbij aan vullingen geïnspireerd op de smaak van popcorn, sticky toffee pudding en matcha yuzu. Hoe ze dit allemaal bedenken? Dat vragen wij ons ook af. Peter: "We gebruiken seizoensgebonden producten in de vulling en werken graag met stagiair(e)s van diverse afkomsten. Verschillende culturen met andere gerechten helpen ons elke week een nieuwe vulling samen te bedenken. Tijdens brainstormsessies ontstaan die gewoon."
De finalist: Black Diamond

Wekenlang is er gebrainstormd over de 52e roffin, maar het is een echte eyecatcher: zwart van buiten en gevuld met een fuchsiagekleurde vulling. De roffin is gemaakt van zwarte bessen, mascarpone, crème pâtissière (banketbakkersroom) en is afgetopt met een frosting van tonkabonen. Een traktatie voor echte zoetekauwen, want deze roffin blijkt een tikkeltje te zoet voor sommige van de proevers die vandaag aanwezig zijn.
Alles lactose-vrij
Wat doe je als vader zijnde, wanneer je dochter lactose-intolerant is en niet mee kan genieten met de rest van snoepend Nederland? Precies, dan maak je het zelf, net als Thomas. Voor het ontstaan van Koek & Pan, bakte Thomas al met lactosevrije boter, die ze inmiddels laten maken bij een lokale boer. "Elke keer is de boter weer anders. Soms wat dikker of heeft het een andere kleur. In het begin was dit lastig en zijn er heel wat baksels mislukt. Nu gelukkig niet meer. Wanneer de boter binnenkomt en we er mee gaan werken, weten we precies welke hoeveelheden van elk ingrediënt dit keer nodig zijn voor een succesvol deeg. Het is een echte uitdaging om ook onze stagiaires deze vaardigheid te leren. Zij zijn immers alleen maar gewend om te bakken met normale boter." Hoe kun je zo gepassioneerd over boter praten dat iedereen aan je lippen hangt? Geen idee, maar Thomas krijgt het voor elkaar. De rest van het assortiment bij Koek & Pan is overigens ook lactosevrij. Denk boterkoek, hartige quiches en de Zoen van Noord.
Hoe nu verder?
Het eerste jaar was de roffin alleen te koop op zaterdag. Na veel aanvragen van klanten besloot het duo om dit populaire gebakje elke dag van de week te verkopen. Vanaf nu is de Roffin elke dag in drie smaken te verkrijgen. Ook leuk: ideeën voor een nieuwe vulling of feedback op bestaande smaken horen ze graag. Daarnaast kunnen er nu sneller dan voorheen hartige taarten besteld worden, dankzij een nieuwe turbo-oven. Daar is Pan, oftewel Peter, vooral erg blij mee. Te krijgen met diverse vullingen, waaronder de vegan bbq-jackfruit, die zelfs de verstokte vleeseter kan bekoren. En allemaal lactosevrij natuurlijk.