Tijdens mijn bezoek aan Koek & Pan schieten er direct twee woorden door mijn hoofd: passie en talent. De bakkerij met winkel is een familiale zaak waar eigenaren Thomas en Peter met hun team elke dag hun liefde en aandacht insteken. Liefde is wat mij betreft sowieso een van de beste ingrediënten die bestaan.
Kennis maken
Ik kwam Thomas en Peter voor het eerst tegen bij de Whiskybase Gathering in de Maassilo. Daar proefde ik hun taartjes en ik was direct verkocht: dáár wilde ik over schrijven. De producten van Koek & Pan zijn niet alleen helemaal ambachtelijk gemaakt en echt lekker, maar ook lactosevrij. Zelf ben ik niet lactose-intolerant, maar dat maakte me niet minder enthousiast en nieuwsgierig. En eerlijk: ik kon het verschil met ‘gewone’ taarten niet proeven. Wat ik wel proefde: verrukkelijke hartige, gevulde gebakjes die in je mond smelten.
Een paar weken na Whiskybase besloot ik dat ik meer wilde proeven, dus besloot ik naar de winkel in Rotterdam Noord te gaan. En dit keer nam ik een lactose-intolerante vriend mee, die erg nieuwsgierig was naar de koeken van Koek & Pan. Bovendien hadden we flinke trek. Een perfecte combinatie voor de zaterdagmiddag.

Plaatselijke en trotse zaak
De winkel is bevestigd in de Zwaanhals, een rustige straat in Noord en perfect om klein te beginnen. Volgens Thomas kun je er echt de tijd nemen om te groeien en te verbeteren. Vanuit de straat is de zaak al goed zichtbaar door de grote en nette etalage. De winkel is eenvoudig, maar efficiënt ingericht zien we. Binnen zien we hangkasten aan de wand, een paar tafels om te kunnen zitten en een grote balie die ongeveer veertig procent van de oppervlakte beslaat. De rest van de ruimte is gereserveerd voor een open keuken en werkplek waar Peter en Thomas al hun koeken, pies en taartjes bereiden. De open indeling geeft de winkel een ruim gevoel, ondanks de kleine oppervlakte.
In de kasten staan en liggen verschillende producten van andere ambachtelijke Rotterdamse producenten. “We zijn nog een kleine onderneming en we willen ook met anderen die onze mentaliteit delen samenwerken,” legt Thomas uit. Dit geldt ook voor het maken van de taartjes. “We zorgen voor hoge kwaliteit en een totaal herkenbare herkomst van onze ingrediënten en we handelen direct met de producenten, zonder intermediairs.”

Van hobby tot beroep, met passie
Het begon allemaal toen Thomas besloot om lactosevrije patisserie te gaan maken voor zijn dochter. Al snel ging hij zijn creaties in zijn bed & breakfast in Blijdorp serveren. Daarnaast bereidt Thomas jaarlijks een twintiggangendiner voor vrienden. Zo veranderde een hobby langzaam in een beroep. “Ik vind mijn uitdaging in het creëren van verschillende gerechten,” vertelt Thomas. “En ik ben een perfectionist.” Je hoeft zijn vrienden niet op te zoeken om naar Thomas’ kwaliteiten als kok te vragen; je kunt gewoon langskomen in de winkel, waar zijn jaren als amateurkok zijn vertaald in het ruime en originele assortiment hartige taarten.
Bij Koek & Pan gebruiken ze meer dan 50 kilo boter per week. Deze boter wordt door een lokale boer geproduceerd en daarna 100% lactosevrij gecertificeerd. Het vormt de basis voor hun eigen deeg en voor de verschillende vullingen. Alles gebeurt in de winkel zelf, waar Thomas en zijn team regelmatig experimenteren met de verschillende ingrediënten die elke seizoen biedt. Je kunt ze dus regelmatig tegenkomen op lokale markten, op zoek naar nieuwe producten en inspiratie.

Zalige smaken en meer
Er wordt dus altijd gezocht naar nieuwe recepten, maar het aanbod is op dit moment ook al geweldig. Denk taartjes met kimchi (gefermenteerde kool met paprika, oorspronkelijk uit Korea), kip en salie, steak noordt (stoofvlees bereid met echt Rotterdams dubbelbier van Brouwerij Noordt) en kaas en juun (Zeeuws voor ui). Wij konden een kleine selectie proeven en waren opnieuw onder de indruk. En wat betreft de lactosevrij-toets is Koek & Pan natuurlijk absoluut geslaagd. Ook interessant: Thomas en zijn team zijn momenteel aan het experimenteren met lactosevrije karnemelk.
Als je van natuurlijke en ambachtelijke producten houdt, ben je bij Koek & Pan aan het juiste adres om iets nieuws te ontdekken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die hier komt gelijk een kleine verslaving ontwikkelt.