De bezoekers-toptien van de Markthal, wie doet mee?

De Markthal: er is al veel over geschreven en gezegd, maar nog níet wat dé plekken zijn om er eten en te drinken. Meld het ons voor De Buik/Markthal-top 10

17 Okt 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

De bezoekers-toptien van de Markthal, wie doet mee?

De Markthal heeft ruim twee weken na opening al een paar verwachtingen waargemaakt. Een: wij Rotterdammers zijn er echt trots op. Twee: voor dagmensen en toeristen heeft de stad er merkbaar een spectaculaire attractie bij. En drie: de kooplui in het gebouw doen er vooralsnog werkelijk goede zaken. Nu dus die ene andere belofte nog: kom je ook in de Markthal om er lekker met een drankje en een hapje te gaan zitten? En zo ja, waar dan?

Er is de laatste weken natuurlijk al ontzettend veel geschreven over het gebouw en zijn betekenis voor de stad. Buitenlandse journalisten, architectuur-recensenten, columnisten (we zagen gisteren Youp van 't Hek in navolging van Volkskrant- en DWDD-coryfee Nico Dijkshoorn zijn ronde door de Markthal doen) en niet te vergeten talloze 'oer-Rotterdammers' van allerlei slag hebben er hun mening al over geventileerd.

Nu is het de beurt aan jullie, De Buik-lezers. Waar zit je graag in de Markthal, en waarom? Laat je inwendige mens spreken en doe mee aan onze toptien! Laat ons weten waar je volgens jou ter plekke het best kunt neerstrijken als je trek hebt in een koffie met gebak, borrel, tapas, sushi, lunch of een avondmaaltje. De meesten van ons zullen er nu toch al wel een paar keer zijn geweest en wat zaakjes hebben getest, jatog?

Vermeld hieronder of op de Facebookpagina van De Buik wat jóuw Markthal-tips zijn, en dan maken we er over een paar dagen hier een eerste ranglijst van. Het beste van de Markthal volgens lezers van De Buik!

Zelf ben ik alvast op onderzoek geweest bij:

Basq 

Gevestigd in de gevelboog aan de centrumzijde. Vanaf tien uur 's ochtends open. Op de kaart: Baskische pintxos gemaakt door Baskische koks van naam en faam. Gisteren werd er alweer een extra  Baskische (nooit Spaanse zeggen) chef ingevlogen om het assortiment aan typische bodega-hapjes uit noordwest-Spanje voor het Rotterdamse 'filiaal' nog wat verder uit te breiden. Sinds gisteren ook hebben ze in het restaurant ook voor het eerst gás! Gasq bij Basq met andere woorden, dus je kunt er vanaf nu ook warme Baskische tapas eten. Betaalbare kaart, heel sympathieke en gedreven eigenaren. Wat mij betreft een van de culinaire hoogvliegers in de Markthal.

Obba

De halve stad houdt van Maaike Dogan en Ugur Zengin. Dat zie je al meteen af aan de drukte aan hun carrévormige bar, hartstikke centraal gelegen want vlak bij de roltrappen in de Markthal. Vanaf een uur of drie 's middags strijkt jan en alleman er al neer voor een schotel mezze, wat vlees van de grill en een gul geschonken wijntje. Maaike (ja, Hollandse naam, maar ze schijnt toch serieus van Turkse afkomst te zijn) doet bilkvangersgewijs de rest. Ik zeg: de beste plek voor een Markthal-borrel op vrijdagmiddag, zaterdag na het shoppen op de gewone markt, en verder elke zondagmiddag bij zonnig/bewolkt/regenachtig/donker/apocalyptisch herfstweer. Oké, ik snap die taugé niet onder hun köfte, maar die bewaar ik dan maar voor de konijnen.

Pho

Sorry, heb mijn journalistieke plicht verzaakt door niet te vragen of dat kleine Aziatische zaakje (zie foto boven) tegenover het Martcafé nou ook inderdaad Pho heet, of dat de soepen op de kaart alleen maar Pho heten. Hoe dan ook, de wereldberoemde, met noedels gevulde Vietnamese soepen van die naam hebben ze er op de kaart, net als de minstens zo populaire bahn mi-stokbroodjes gevuld met tonijn, kip of runderhaas. Nogal een bezoeking om op de mini-minikrukjes van het eethuisje op je bestelling te wachten, maar aan de overzijde van het kraampje is ook een terrasje ingericht waar net wat comfortabeler meubilair staat. Met Basq mijn favoriete Markthal-eethuis tot nu toe. Klein-Saigon: een prima plek om in die gigantische drukte even aan je Zen te werken.

21 Pintxos

Nóg een tapasbar, en met twee units aan de voorzijde van de Markthal ook nog eens een niet te missen afspreekplek. Het 1nul8 van de Markthal, schat ik zo, dus volop Rotterdamse glamour en netwerk-opportunities. Over de gerechtjes die ze er serveren, heb ik me nog geen oordeel kunnen vormen. Maar daar zullen we bij het samenstellen van de Markthal-toptien ongetwijfeld nog veel van jullie kant over horen. 

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Wouter 17 Okt 2014, 9:04

Ik lees hier telkens over hoe geweldig Basq wel niet is en dat wil ik erg graag geloven, maar ik ben nu 4x in de Markthal geweest en Basq is nog steeds niet open.. Ik hoop maar dat ze de torenhoge verwachtingen waarmaken! Ik kan niet wachten om in ieder geval te gaan proeven daar.

Ton 17 Okt 2014, 10:29

De avond na de opening geweest en de zondag daarop. 21 PINTOS, tja, de barman excuseerde zich voor de lange dag omdat de bestelling te lang bleef liggen bij de bar, na vier keer vertellen dat we aan de achterkant zaten, toch niet doorlopen naar achter met onze bestelling, maar terug naar voren en daar met twee man roepen naar de voorkant voor wie de bestelling was. Roepen en zwaaien achter hem hielp niet. Hij was totaal de klus kwijt, zo ook de organisatie van keuken en bar. De Pintxos zijn niet zoals we die in Madrid hebben gezien, een beetje erg van de Hollandse zunigheid. De bestelling was uiteindelijk ook verkeerd afgeleverd. Battas bravas en de inktvis was heerlijk. Uiteindelijk nog een glas wijn gekregen van de barman vanwege het lange wachten en de verkeerde bestelling. Ik hoop dat hier snel verbetering in komt! Meteen daarna naar OBBA, wat geweldig daar, helemaal goed ingewerkt, goede porties heerlijke Ottomaanse gerechten, lekkere wijn en nog tijd voor een praatje ook! Zondag bij de PastaBar Sicily geweest, ook daar chaos, lang wachten op de drankjes, andere tafels werden drankjes eerder bezorgd. Bordjes pasta kwamen toen onze drank allang weer op was. Smaak was goed en de hoeveelheid voor een lunch gerecht ook. Het blijkt maar weer dat goed ingewerkt personeel echt wel loont en één manager die aanstuurt zou bij Pintos en de pastabar geen overbodige luxe zijn. Bij beide tenten waren de eigenaren of chefs met andere zaken bezig.

Erik 17 Okt 2014, 11:56

Drankje doen bij die proeverij in de hoek op de eerste etage. Heeft ook heerlijke koffie. Aanradertje.

Elise 17 Okt 2014, 12:34

ik hou van de markthal! ben er sinds de opening bijna om de dag te vinden Mijn favoriet qua hang out is de pinchos. Wat een setvice en leuke vlotte bediening. Hou druk het ook is je mag alle wijnen even proeven en de spaanse chef is echt!!

Annemarie 17 Okt 2014, 12:45

Obba is en blijft altijd goed! Maar ook le Souq is heel bijzonder. Marokkaans ; thee of koffie met iets lekkers zoet of 1 van de hartige hapjes. Alles is even lekker. Mijn favoriet; een gevulde pannekoek met gehakt of kip. Het restaurant volgt, deze is over een maand klaar. En je kan heel gezellig op het terrasje boven zitten, met uitzicht op de geweldige binnenkant van de buik vd markthal. Ik hou ervan. Dat mis ik bij Obba, het terrasje...

Jappe W. 17 Okt 2014, 13:57

Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om veel te proberen wegens de grote drukte op de momenten dat ik er was, maar eea ziet er zeer goed uit en er is genoeg te happen/snappen.Wat ik wel een beetje mis is losse tafeltjes met krukken waar je middenin ergens even kunt gaan zitten. Dan kun je bij diverse kramen wat kopen en dat gezamelijk nuttigen. Dan kun je bijvoorbeeld wat lekkere olijven halen bij de Marokkaanse kraam, wat calamares bij Schmidt en een wijntje en een biertje en dat lekker oppeuzelen...

Peter 18 Okt 2014, 7:56

Het terras van Pastabar Sicily con amore (rechts, bijna helemaal achter in, gezien vanuit de binnenrotte ingangen) is elke dag stamp vol. Afgelopen dinsdag konden we een tafeltje krijgen. De pastas waren simpel, maar goedkoop (net onder een tientje) en erg lekker. Het voorgerecht (antipasti misto) was groot genoeg voor 2 personen en de koffie erg goed. Aanrader!

Anne 18 Okt 2014, 13:23

Heeerlijke vis van andalous waar je lekker kan zitten op het terrasje boven, dit vond ik zeker een aanrader. Vers en betaalbaar! Verder heb ik bij de indocorner een pasteitje op, deze viel helaas een beetje tegen. Was erg droog waardoor hij ook half uit elkaar viel. De warme maaltijden die je voor 6 euro zelf kan samenstellen bij de indocorner zagen er lekker uit, die test ik volgende keer.

Roos 20 Okt 2014, 10:28

Ik was zaterdag bij FFF, nadat onze drankjes minstens 10 minuten op de bar stonden werden ze eindelijk gebracht. Voor een glas lauwe witte wijn en een biertje betaalden we 7,50€. Maar pas nadat we wederom lang moesten wachten op de bediening. Ik ben geen fan.Bij pinxos was het zo druk dat ik die maar over heb geslagen, helaas is daar het terras nog niet open. Ik ben er wel eerder geweest en toen was t lang wachten, maar wel heerlijke koude wijn en leuke hapjes!Obba bevalt mij erg goed, prettige bediening, lekker eten en goede prijzen! Echt een aanrader! Enige minpuntje is dat ze geen terras hebben, met al die grote mezze schalen zit de bar helaas al snel vol! Ik hoop dat ze daar een oplossing voor vinden zodat er meer mensen van deze leuke tent kunnen genieten

Joëlle 20 Okt 2014, 11:42

Bij slijterij World of Drinks, rechtsachter in de Markthal als je vanaf de Blaak kant kijkt, kan je op de eerste verdieping een proeverij doen van allerlei verschillende dranken. Ik hoorde van de barman dat het binnenkort zelfs mogelijk zou zijn om een willekeurige fles wijn vanuit de zaak te pakken en dat de zeer vriendelijke mensen achter de bar die voor u open kunnen maken om te proeven. De flesprijs werd dan geloof ik terug gerekend naar de glas prijs. Ideaal! Tot het zover is hebben ze iedere dag een stuk of 5 verschillende wijnen staan waar je van kan genieten. De koffie is overigens ook erg lekker. Men weet veel over de koffies te vertellen, wat mij als koffiefanaat zeer blij maakt. Kort om, een grote aanrader!

Monique van der Krogt 20 Okt 2014, 11:58

Le Souq is biedt heerlijke Marokkaanse lekkernijen, zie uit naar opening restaurant. Geweldig terrasje met uitzicht. Vriendelijk personeel!

Yvonne 20 Okt 2014, 13:14

Waanzinnig mooi gebouw!! Je kijkt je ogen uit..Alleen jammer dat ze (ben even de naam kwijt van het tentje) handschoenen gebruiken om de producten hygiënisch te pakken, maar er ook het geld mee aannemen en het werkblad mee schoonvegen..

Gerard 20 Okt 2014, 17:15

Zonder twijfel het Mart Cafe. Gezellig, warm, laagdrempelig en typisch Rotterdams met de Dudok appeltaart!

Charo 20 Okt 2014, 20:17

BasqKitchenBetaalbare kaart? Vind je 4,50 euro voor drie droge sneetjes brood (om de sausen van de bacalao te kunnen eten) betaalbaar? In Euskadi (Baskenland) is dit altijd gratis en zelfs verplicht bij zo een gerecht. Sterker nog, brood is het eerst wat je krijgt. Bij Basq heb ik zo lang op het brood moeten wachten dat de bacalao koud was geworden.Heel sympathieke en gedreven eigenaren. Wie zijn de eigenaren dan?Ik ben gek op de gerechten op de kaart van Basq (website) maar die heb ik nog niet kunnen proeven. Volgende week! Hebben ze gezegd. Dus ik geef ze een week of twee en dan zal ik zien of alle problemen verhopen zijn.Pinchos was goed, daar kom ik zeker terug. Enige min puntje is dat terras nog niet open is.

Eugenie 20 Okt 2014, 22:26

Wij (mijn 2 zoons en ik) hebben gisteren (zondag) bij de Pastabar Sicily gegeten. Mijn vingers jeukten bij het zien van de ongeorganiseerde bende. Teveel personeel, geen duidelijke afspraken wie wat doet. Chaotisch. We hopen dat ze snel ingewerkt zijn en de organisatie van de bediening beter op orde krijgen. De Antipasti en het mandje brood met tapenades waren wat karig en rommelig op de schaal gelegd. Daarnaast staat je gerecht beneden te wachten op een plaats waar het winkelende publiek overheen staat te ademen omdat het denkt dat het schaaltje te koop is. Geen fris idee. De smaak was verder ok, maar geen hoogvlieger. Het zitten op een terrasje is prettig omdat je zo even ontsnapt aan de enorme drukte. De Markthal is prachtig en het aanbod is geweldig. Ik ga zaterdag weer!!

Sander 20 Okt 2014, 22:48

Bij Le Perron een heerlijk broodje gegeten en een giede bak koffie nog biologisch ook. Aardige bediening, relax even zitten. Tevens nog brood meegenomen naar huis was echt bijzonder goed. We hebben in Rotterdam weer een top bakker bij.

Andrej 21 Okt 2014, 9:59

Gewoon niet moeilijk doen en een kilo lam of varken halen bij de Engel. Beter krijg je ze niet, of je moet naar hun zaak in Delfshaven gaan. Lekker no nonsense.Daarnaast ook erg genoten van Obba.

jet 21 Okt 2014, 17:09

wat je in ieder geval niet moet doen is roti halen bij de Palmboom #suri...voor 6,50 krijg je 3 boontjes, 2 aardappelen, een ei en een vers gebakken plaat....ik vinnut wat karig voor dat geld.

Linda 27 Okt 2014, 13:26

Wat een fantastische plek de Markthal! Zeker een nieuwe hotspot in Rotterdam. De kokosmacronen bij de ijssalon zijn een verslaving. En op het terras bij Le Souq genieten van een munt thee en een gevulde pannenkoek is het ultieme genot. Verder heb ik vis gegeten bij Andaluse wat ook een aanrader is. Ik probeer iedere week een andere tent, maar val steeds voor die lekkere pannenkoek.

Anna 27 Okt 2014, 15:29

Wouter ze zijn open en gebruiken momenteel een kleine kaart. Ga voor de Cheesecake-ervaring bij Basq, voldoet wat mij aan geen enkele verwachting ;)

Erik K 28 Okt 2014, 8:16

Lekker even een rustpunt bij Le Peron, prima koffie ! en verse broodjes, helemaal top. Leuk om zeker even terug te komen en dan ook even nieuwe brood varianten te proberen. Aanwinst !

Tamara Bos 18 Nov 2014, 14:16

Pasta gegeten bij sicily, wat een aanfluiting, ik zeg volgende keer lekker naar happy italy!

mal 23 Nov 2014, 11:17

Inmiddels Obba geweest en bij 21 Pintxos. Twee vreselijk verschilende ervaringen, Obba was prima eten en super vriendelijk en behulpzaam personeel, 21 Pintxos 180 graden het tegenovergestelde: 9 van de verschillende 10 tapa's waren saai en vlak van smaak. Het personeel totaal ongeintereseerd en uiterst onbehulpzaam.

Corinne 24 Mrt 2015, 11:29

Wij willen graag op een vrijdagmiddag met 20 personen borrelen. Wat is een aanrader?

1 Apr 2016, 17:28

Bij Pho betaal je meer dan € 12,-- voor de kleinschalige Vietnamese soep, dit is inclusief de huur en de salarissen inbegrepen, belachelijk. Vijf minuten van de Markhal op de pannenkoekstraat heb je twee veel goed kopere Vietnamese restaurantjes voor € 7 voor een kop Vietnamese soep. Zo wordt je dan ook bedondert. Jammer.

Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Rotterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

Bij Bar Glasz aan het water in Hillegersberg kom je voor goed Bretons eten, fijne service en mooie wijnen. Kortom: een totaalplaatje.