In De Smaak van Italië, hét tijdschrift voor de Italiëliefhebber, staan negen Italiaanse restaurants in Rotterdam die voldoen aan de vereisten van de Accademia Italiana della Cucina. Gusto aan de Schiedamse Vest is er één van. In de zaak, met zijn drukte en rumoer, heerst een buitengewoon Italiaanse sfeer en de porties zijn heerlijk onbekrompen van omvang. Smaak (gusto) gaat hier boven alles.
We waren al eerder in Gusto. Als we ons in dat deel van de stad bevinden (en uiteindelijk kom je altijd in het Witte de Witkwartier terecht), mogen we ons graag onderdompelen in het italianeske van Gusto. Noteer alvast dat de buurtjes Marc de Gier van Hudson, Alex Verburg van Gusto en Pepijn Schmeink van Dertien met de andere restaurants en cafés op dit tot Witte de Withplein omgedoopte stukje Schiedamse Vest op 12, 13 en 14 december een culinaire kerstmarkt organiseren.
Italië komt tot leven op je bord en in je glas
Onze eigen Moniek Kuipers komt graag in Gusto omdat Italië hier écht op je bord tot leven komt. O, en in je glas ? voegt ze eraan toe. Ze noemt de punten die haar voor Gusto innemen: de wisselende kaart. 'In mijn Gusto-loopbaan heb ik met uitzondering van een pizza of dessert nog nooit twee keer hetzelfde gegeten,' zegt ze.
Dan kiest chef Alex zoveel mogelijk voor biologische producten. 'Dat proef je,' zegt Moniek. 'Een klassieker als 'spaghetti aglio e olio' is op het terras van Gusto een maaltijd om je vingers en bord bij af te likken.'
Nóg zo'n ding: het huisgemaakte ijs. Niet alleen 's zomers een waar geschenk. Meer zin in een cappuccino? Ook dan is Gusto het goede adres. Je kunt er vanaf drie uur 's middags terecht. Ze kijken er trouwens helemaal niet gek van op als je die cappuccino laat zitten om meteen door te stomen naar het aperitivo, een drankje met hapjes.
Gusto is een grote zaak, maar omdat het er bijna altijd vol zit, moet je wel eens wachten. Geen straf, vindt Moniek, want zij zet zich aan de bar met één van de dertien fijne wijnen die per glas worden geschonken.
Groot aantal kleine voorgerechten en hapjes
Eerder stelde Peter Punt, toen hij voor De Buik bij Gusto ging eten, al vast dat op de kaart (die maandelijks wisselt) een enorm aantal kleine voorgerechten en hapjes (antipasti) staat, veel meer dan er hoofdgerechten (secondi) op staan. 'Maar bij die zes moet je eigenlijk ook de pizza's optellen. Daar heeft Gusto's er dertien van op de kaart staan,' schreef Peter. 'Hoofd bestaat uit vis, vlees en pasta, met of zonder dieren. Alles zoveel mogelijk biologisch.'
Hij bestelde toen geroosterde kwartel met salie en knoflookbrood en verwachtte een borstfiletje plus boutje, maar kreeg het hele vogeltje, geurig gevuld met knoflook en citroen. De kwartel is intussen van de kaart verdwenen, maar op die van deze maand staat genoeg ander lekkers, waaronder inderdaad een fraai aanbod aan pizza's.
Studenten boffen maar: Gusto doet mee aan DinnerDinsdag.
Foto Cornelie de Jong